Miercuri, 18 Mai 2005 - 07:40 AM Aleg.RO: Primul pas, pe calea integrarii, a fost facut: Romania a ratificat Tratatul de aderare la UE

Publicat de: Andreea Dinescu

gardianul Parlamentul roman, a decis, ieri, in urma dezbaterilor privind aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Tratatului de aderare, ca este pregatit sa inceapa procesul efectiv de integrare europeana. Acest document a fost semnat, la Luxemburg, pe 25 aprilie 2005, urmand ca tara noastra sa-si respecte angajamentele asumate in cadrul calendarului impus de Bruxelles, pentru a deveni membru UE cu drepturi depline, la 1 ianuarie 2007. Despre importanta acestei zile, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a apreciat ca este "un act istoric". "Romania a facut un pas extrem de important pentru a intra in marea familie europeana, iar Tratatul de aderare consfinteste faptul ca Romania a facut progrese substantiale si iata ca suntem astazi in situatia ca statele candidate sa fie primele care ratifica acest Tratat", a precizat senatorul PSD. In ceea ce priveste perioada pe care tara noastra o are la dispozitie pentru a determina cele 25 de parlamente nationale membre UE sa ratifice documentul, aceasta se inscrie pe durata a unui an si jumatate. "Am prevazut deja un program de relatii bilaterale pe acest interval de timp", a completat Vacaroiu.

Pe de alta parte, vicepresedinta Camerei Deputatilor, Daniela Popa, a reamintit ca "Romania mai are de rezolvat cateva restante in domeniul Justitiei, Afacerilor interne, Coruptiei, Mediului. Dar un rol important il va avea Parlamentul Romaniei, pentru ca el va delega 35 de observatori la Parlamentul European incepand cu luna septembrie 2005, care vor avea un rol extraordinar in activitatea din institutiile europene. Ei trebuie sa actioneze pentru Romania ca o echipa", a declarat, potrivit RRA, deputata PUR. "De asemenea, cooperarea si dialogul cu reprezentantii institutiilor europene si cu cei ai parlamentelor din statele membre trebuie mentinute si sustinute de eforturile fiecaruia dintre noi", a subliniat Popa.

Senatorul PNL Norica Nicolai ne-a confirmat, ieri, faptul ca negocierile care se vor purta cu cele 25 de state membre UE, in scopul ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE, vor fi destul de nuantate, neputandu-se minimaliza importanta nici unuia dintre ele.

Cu toate acestea, vicepresedinta Comisiei de aparare a admis ca Franta si Germania vor fi cel mai greu de convins, precizand ca "in primul rand trebuie sa le spunem ca avem capacitatea sa indeplinim criteriile politice si sa ne armonizam legislatia nationala cu acquis-ul comunitar".

Ulterior aprobarii proiectului de lege privind ratificarea Tratatului de catre Parlamentul Romaniei, este necesar "sa realizam conditionalitatile care sunt anterioare aderarii efective, nu trebuie sa uitam ca ne aflam inca sub forta unor clauze de salvgardare, care, daca vor fi activate, pot duce la amanarea aderarii tarii noastre cu un an", a comentat presedinta Organizatiei nationale a femeilor liberale. Urmatorul pas il constituie "lobby-ul parlamentar si politic pe care ne angajam sa-l facem, a intarit Norica Nicolai.


(586 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Andreea Dinescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Primul pas, pe calea integrarii, a fost facut: Romania a ratificat Tratatul de aderare la UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60563802719116 seconds.