Miercuri, 18 Mai 2005 - 07:38 AM Aleg.RO: BANI MURDARI LA PARTIDE

Publicat de: Lidia Popeanga, Al.R

gardianul Curtea de Conturi a descoperit la principalele partide donatii si sponsorizari ilegale facute de firme cu datorii la stat Curtea de Conturi a inaintat, in perioada 10-12 mai, mai multe dosare catre Curtea de Apel Bucuresti pentru a fi dispuse masuri in legatura cu donatiile electorale primite de principalele partide parlamentare. Este vorba de PSD, PUR si Alianta PNL-PD. Presedintele Curtii de Conturi sustine ca este vorba de firme care au datorii la stat, dar au facut sponsorizari sau de donatii care au depasit plafoanele impuse de lege. De la inceput veti observa o discrepanta intre donatiile primite de Alianta D.A. si cele incasate de partidele "albastre".

De la inceput trebuie specificat faptul ca toate constatarile pe care urmeaza sa le reproducem au fost facute de Curtea de Conturi si ele urmeaza sa fie infirmate sau confirmate de instantele de judecata care vor dispune fie confiscarea sumelor, fie impunerea de schestru asupra bunurilor filialelor de partid care au acceptat si folosit donatiile.


Nereguli in campania «DA»

Curtea de Conturi a facut doua procese-verbale de constatare a contraventiilor la PNL si PD, reunite electoral in celebra Alianta D.A.

Astfel, in procesul-verbal 24055 se spune ca Filiala Harghita a incheiat un contract de donatie, in valoare de 20 milioane de lei cu Asociatia Transportatorilor Rutieri din Transilvania. Contractul a fost incheiat la 12 noiembrie 2004, dar Curtea de Conturi spune ca o alianta nu putea primi donatii de la o asociatie profesionala.

Al doilea proces-verbal este 24056 si este legat de Filiala Bacau. Se spune ca a fost acceptata o donatie de 100 milioane de lei de la firma Gironap Prod Onesti. Banii au fost primiti la 25.10.2004, data la care firma respectiva avea datorii neachitate la stat.

Aici trebuie specificat faptul ca Gironap este una dintre cele 10 firme creditoare ale Rafo.


PUR si Voiculescu

Partidul Umanist Roman, devenit intre timp Partidul Conservator Roman, a fost verificat la 26 aprilie 2005. Curtea de Conturi a constatat faptul ca donatiile primite de acest partid de la firma Grivco, pastorita de Dan Voiculescu, au depasit plafonul impus de lege, de 500 de salarii minime brute de baza pe tara. Donatiile au fost in valoare de 1,9 miliarde de lei.

De asemenea, in acelasi proces-verbal, au fost constatate donatii in valoare de 135 miliarde de lei de la firme care nu aveau incheiate toate socotelile cu statul roman. Le enumeram, cu mentiunea ca aproape toate au legatura cu Dan Voiculescu: Intact Advertising, Magic Vision, Sangold Distributie, Grivco, Galenica Impex, Costiana, Alex Society, Lion Media, Megavox.

In acelasi proces-verbal sunt mentionate donatii de 10 milioane de lei primite de PUR Alba de la firme care, sustine Curtea de Conturi, aveau datorii la stat. Este vorba de Vigo Expres si Erol Pizza.


Benzina «observatorului»

Al doilea proces-verbal de contraventie, 24059, este legat de donatii in valoare de 600 milioane de lei primite de PUR de la firmele Antiseptica, Benefica, Intact Advertising, Smart Promotion International si Egomed. In al treilea proces-verbal, 24062, se spune ca mandatarul financiar al PUR nu a declarat la Curtea de Conturi o donatie de 55 milioane de lei primita la Filiala Cluj.

In fine, ultimul proces-verbal legat de partidul lui Dan Voiculescu a fost incheiat la 26 aprilie 2005. Se spune ca, in "Monitorul Oficial" nu a fost publicata o donatie ciudata. Firma Intact – departamentul TV Antena 1 a donat partidului 200 de litri de benzina pe luna, valoarea totala a donatiei fiind de 27.865.990 de lei.


Datori la stat si la PSD

Patru procese-verbale privesc sponsorizarile si donatiile primite de PSD. Primul (24051) este legat de faptul ca Filiala Satu Mare a incasat la alegerile locale de anul trecut 340 milioane de lei de la Fundatia Umanitara Eurodemocratia. Prima plata, 50 milioane de lei, a fost facut la 26 mai 2004, iar ultima, 150 de milioane, a fost facuta la 17 iunie 2004. Filiala Caras-Severin, prin organizatia oraseneasca Borsa, a primit in anul 2003 venituri de la sponsori de 30 milioane de lei, bani pe care Curtea de Conturi cere sa fie confiscati.

In procesul-verbal cu numarul 24054 se spune ca PSD a incasat donatii in valoare de 3.277.093.583 lei de la 37 de firme care aveau datorii la stat. Aceste firme sunt din Alba, Giurgiu, Mures, Bistrita, Gorj, Satu Mare, Salaj si Ilfov. Mai mult de 1,6 miliarde au fost incasate de Consiliul National al PSD de la trei firme care, sustine Curtea de Conturi, aveau si ele datorii la stat. Este vorba de Manfred Euro, Farmexim si Atelierele CFR Grivita. Acesti bani au fost primiti in cea mai mare masura (3.096.102.102 lei) in cursul anul 2004, cand cele 37 de firme insumau datorii la stat de 35.550.716.311 lei.


Oameni cu dare de mana

In procesul-verbal 24052 sunt trecute donatiile care depasesc 10 salarii minime de baza. Astfel de donatii ar fi trebuit comunicate in "Monitorul Oficial", dar Curtea de Conturi sustine ca acest lucru nu s-a intamplat. Donatiile insumeaza 1.476.723.600 lei.

Astfel, Organizatia Bacau a primit de la Dumitru Sechelariu o donatie de 225 milioane de lei. Bani aruncati, daca luam in calcul faptul ca el a pierdut Primaria Bacau. Organizatia Sector 1 Bucuresti a primit o donatie de 36 milioane de lei de la Petre Nastase Rasu. Organizatia Sector 2 are trei donatii ce n-au fost publicate in "Monitor": Mihai Toader (30 milioane de lei), Leonard Georgescu (225 de milioane de lei) si Emilian Ungureanu (90 milioane de lei). Cele mai multe astfel de donatii au fost descoperite de Curtea de Conturi la Organizatia sector 6 a PSD: Ioan Avram (50 milioane de lei), Florica Bratu (30 milioane de lei), Niculae Dobranici (205 milioane de lei), Ioana si Marina Ghighine (70 milioane de lei), Piromedia SRL (50 milioane de lei), CDC Trade (39 milioane de lei) si Gaint Group (60 milioane de lei).

In fine, al patrulea proces-verbal legat de PSD priveste filiala Satu Mare. Curtea de Conturi sustine ca, in cursul anului 2004, filiala a subinchiriat o parte din spatiul pe care il primise de la Primarie catre Eurombank. Filiala de partid a incasat 784.038.000 de lei.

Toate procesele-verbale au fost inregistrate la Curtea de Apel Bucuresti si au devenit dosare de sechestru.


(2068 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Lidia Popeanga, Al.R


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

BANI MURDARI LA PARTIDE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66566300392151 seconds.