Luni, 24 Noiembrie 2014 - 05:51 AM Aleg.RO: Putin ?i fobia ?revolutiei colorate?

Publicat de: ---

romanialibera

 

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca Moscova va trebui sa impiedice o \'revolutie colorata\' in Rusia si sa stopeze extremismul, avertizand contra amenintarii imigratiei ilegale si a site-urilor internet \'radicale\' care recruteaza tineri . O declaratie care anunta noi masuri represive impotriva rivalilor sai politici si a celor care ii contesta autoritatea. La randul sau, in Consiliul pentru politica externa si aparare, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca Occidentul, aplicand sanctiuni Rusiei, demonstreaza ca obiectivul nu consta in modificarea politicii Moscovei, ci in schimbarea regimului.

Declaratiile celor doi responsabili rusi arata clar temerile puterii legate de deteriorarea situatiei economice ca urmare a aplicarii sanctiunilor occidentale pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina, deteriorare economica ce va atrage nemultumirea populatiei si posibile noi proteste de strada. Si, bineinteles, pentru tot ce se intampla este de vina Occidentul. Declaratiile celor doi releva si faptul ca, in loc sa isi schimbe atitudinea in plan international, Kremlinul prefera sa puna la punct strategii de intimidare si de represiune a opozitiei si a populatiei, pentru a le taia orice speranta ca pot schimba ceva din dictatura bine instalata.

Vicepresedintele american, Joe Biden, aflat in vizita la Kiev, a catalogat comportamentul Rusiei in Ucraina drept \'inacceptabil\' si a precizat ca Moscova trebuie sa respecte acordul de la Minsk din 5 septembrie, de incetare a focului in estul ucrainean. Biden a cerut Moscovei sa isi retraga soldatii rusi din estul Ucrainei, unde separatistii pro-rusi se bat cu fortele guvernamentale, dar Moscova continua sa nege ca ar sustine rebelii cu trupe si arme.

Acuzatiile aduse de Lavrov Occidentului – care ar dori schimbarea de regim in Rusia - au fost repetate in cadrul conferintei de presa ce a urmat intalnirii de sambata, 22 noiembrie, la Moscova cu omologul sau saudit, Saoud al-Faisal, comentariile sale intensificand razboiul cuvintelor dintre Rusia, SUA si UE, relatiile diplomatice dintre cele doua tabere fiind in cel mai mare impas de dupa sfarsitul Razboiului Rece. \'In ce priveste conceptul de utilizare a masurilor coercitive, Occidentul arata clar – nu doreste sa forteze Rusia sa-si schimbe politica, vrea o schimbare de regim in Rusia\', acuza Lavrov in cadrul reuniunii Consiliului pentru politica externa si aparare.

Frisoane la Moscova

Declaratiile sale au urmat celor ale presedintelui Putin, care avertiza joia trecuta in Consiliul pentru securitate al Federatiei Ruse ca Moscova trebuie sa se fereasca de o \'revolutie colorata\' in Rusia, referindu-se la manifestatiile care au dus la rasturnarea liderilor din alte foste republici sovietice. Sanctiunile occidentale au limitat accesul la capitalurile straine pentru unele dintre cele mai mari intreprinderi si banci din Rusia, au lovit industriile de aparare si energetice si au impus inghetarea averilor si interdictia de a calatori pentru unii aliati ai lui Putin. Masurile au agravat o criza economica afectata si de scaderea preturilor mondiale ale petrolului si au contribuit la caderea cu 30% a rublei in raport cu dolarul de la debutul anului. Daca popularitatea presedintelui Putin a urcat vertiginos dupa anexarea Crimeii, in martie, deteriorarea economiei si, implicit, a conditiilor de trai ale rusilor va avea ca efect o scadere a popularitatii sale.

Este clar ca presedintele Putin isi ia masuri pentru cresterea influentei asupra puterii politice, pentru a evita soarta altor lideri din foste republici sovietice, si comentariile sale la reuniunea extinsa a Consiliului de securitate al Rusiei privind maniera de combatere a extremismului vin sa sublinieze ingrijorarea omului-forte de la Kremlin asupra posibilitatii ca Rusia sa fie atinsa de o revolta populara similara celor survenite in alte foste republici sovietice. \'In lumea moderna, extremismul este folosit ca instrument geopolitic si pentru remodelarea sferelor de influenta. Vedem consecintele tragice care au urmat valului de asa-numite revolutii colorate. Pentru noi, reprezinta o lectie si un avertisment. Trebuie sa facem tot ce este necesar pentru ca in Rusia sa nu se produca nimic similar\'.

Masuri impotriva rivalilor

Declaratiile lui Putin fac, de asemenea, referinta la temeri legate de o interferenta exterioara. Anterior, Putin a acuzat SUA ca doresc sa subjuge Rusia si apoi a blamat Occidentul pentru inlaturarea presedintelui pro-rus din Ucraina in februarie si a acuzat Washingtonul ca a alimentat manifestatiile impotriva sa din iarna 2011-2012.

Liderul rus este ingrijorat de posibile tulburari politice sau sociale dupa ce au avut loc manifestatii de protest impotriva sa in mai multe mari orase din Rusia, printre care si Moscova. Potrivit Reuters, Putin se teme si de faptul ca tulburarile din Ucraina ar putea sa se extinda in Rusia, in special cand sanctiunile occidentale au un impact negativ asupra economiei ruse si efectele se reflecta asupra societatii. Rusia se confrunta deja cu o revolta islamista persistenta in nordul Caucazului.

\'Ideologia extremista castiga putere in sfera virtuala\', a declarat Putin inainte de a critica site-urile web \'prin intermediul carora organizatii extremiste incearca sa recruteze adepti\' si a afirma ca asa ceva poate fi evitat, fara a preciza modul in care s-ar putea face. Se stie insa ca in urma cu cateva saptamani a evocat un control al internetului. Putin se afla intr-o ofensiva majora contra opozantilor sai si a oricarei forme de contestare, in timp ce opinia publica mondiala sta cu ochii pe Ucraina, dar presedintele rus asigura ca lupta impotriva \'extremismului\' nu are nimicde-a face cu actiunile menite sa reduca la tacere rivalii sai politici.

Viitorul Maidan va fi la Sankt-Petersburg?

Un interviu acordat presei in septembrie de Evgheni Alexeevici Fedorov, deputat in Duma de Stat a Rusiei si membru al partidului presedintelui, \'Rusia Unita\', potrivit caruia alegerile pentru guvernatorul Sankt-Petersburgului ar fi putut favoriza repetarea scenariului \'revolutiei colorate\', releva ca obsesia unei miscari populare de protest este mai larg raspandita in randul clasei politice din Rusia. Acest scenariu ar avea ca obiectiv crearea unui focar de destabilizare a puterii centrale a Rusiei si un cap de pod in vederea unei \'revolutii colorate\' la scara nationala, Sankt-Petersburg fiind considerat mai occidentalizat. Fedorov a mentionat ca numeroase elemente ale elitei politice si economice ruse ar fi aderat deja la cauza Washing-tonului si ar constitui o \'coloana a 5-a\' gata sa intre in actiune. Potrivit deputatului rus, scopul este dezmembrarea Rusiei in profitul sectorului privat si al oligarhilor, eliminand un adversar strategic si un lider al grupului BRICS, care a lansat o serie de initiative de \'dezamericanizare a lumii\'.  

70% Reducere la peste 500 de modele pentru barbati, copii si femei! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(212 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Putin ?i fobia ?revolutiei colorate? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7138078212738 seconds.