Marți, 17 Mai 2005 - 08:17 AM Aleg.RO: Ștăbimea pesedistă scapă cu capul netăiat

Publicat de: Rodica CIOBANU

Gândul Ștăbimea locală poate respira ușurată: durata ei de viață nu mai este amenințată de nici o măsură guvernamentală. Șefii de agenții, inspectorate, regii teritoriale, cuibăriți în fotoliile lor pe vremea PSD, pot prospera liniștiți: Cabinetul Tăriceanu a renunțat să-i mai ridice la rangul de demnitari – așa cum intenționa pe la începutul anului – ca să le taie capul mai ușor. Ordonanța de modificare a Legii funcționarilor publici, aprobată de Executiv în ședința de săptămâna trecută, nu-i afectează, în ciuda declarațiilor belicoase ale unor pediști și liberali, supărați că, deși Alianța deține puterea centrală, cea locală a rămas tot în mâinile PSD.

Frustrarea aliaților a răbufnit, de curând, în județul Gorj, unde prefectul Ștefan Popescu Bejat a fost luat la rost de colegii săi din PD, fiindcă i-a reconfirmat în funcții pe șefii a patru direcții locale. Deputatul Marcel Romanescu declara ofuscat: „Chiar dacă nu-i putem schimba, nu este normal să-i reconfirmăm în funcții!”. Nu se știe ce ar fi vrut deputatul să facă prefectul, însă acesta din urmă pare să se fi conformat legii care-i protejează pe funcționarii publici de ghilotina politică. Ca și judecătorii, ei au propriul lor CSM, care judecă sesizările de incompetență, neglijență sau rea-voință în exercitarea funcției. O comisie formată din reprezentanți ai sindicatelor, ai Agenției Funcționarilor Publici și ai ministerului care are în subordine instituția descentralizată decide dacă există motive întemeiate ca un inspector-șef, de exemplu, să fie schimbat din funcție. Or, până acum, nici un caz de director nepriceput și destituit nu a făcut vâlvă, de unde rezultă că administrația locală românească este una dintre cele mai competente din Europa. Chiar dacă Banatul inundat sau podurile prăbușite și fisurate contrazic această concluzie, ștăbimea responsabilă rămâne, deocamdată, înfiptă în scaune, la adăpostul Legii funcționarilor publici, alcătuită în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Atunci când aceasta a fost adoptată, cuvântul care descria cel mai bine situația administrației descentralizate era „pesedizare”, PD și PNL plângându-se la toate forurile posibile de înlocuirea ștăbimii „cederizate” cu clienții partidului de guvernământ. Acesta din urmă, odată cu legea, și-a fixat oamenii pe posturi, operațiune utilă pentru menținerea influenței în teritoriu. Intenția coaliției de guvernământ de a modifica legea vine, mai ales, din această suferință politică, decât din dorința de a eficientiza administrația. Altfel, ar curge cu reclamații, la comisie, împotriva șefilor de descentralizate care nu și-au făcut datoria.

Aliații nu dezarmează însă de tot. Le-a mai rămas un glonț pe țeavă: inițiativa legislativă a deputatului PD Ion Olteanu, care vrea să bage directorimea în haina roasă în coate a angajaților cu contract pe durată determinată. Așa ar putea fi dislocată măcar din patru în patru ani, după cutumă, căci schimbarea năravurilor nu se produce obligatoriu odată cu alternanța la putere.


(716 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Rodica CIOBANU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ștăbimea pesedistă scapă cu capul netăiat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.48037695884705 seconds.