Miercuri, 09 Octombrie 2013 - 06:52 AM Aleg.RO: Dragnea si Iohannis au batut palma pe marea descentralizare. Ce institutii trec in subordinea autoritatilor locale

Publicat de: ---

Gândul MEDIAFAX FOTO - Marius DUMBRAVEANU

Liviu Dragnea si Klaus Iohannis au anuntat la finalul sedintei USL de la ministerul Dezvoltarii ca s-a ajuns la un prim consens intre PSD, PNL si PC in privinta descentralizarii, fiind stabilite ce competente se vor transfera de la centru in teritoriu . Proiectul marii descentralizari a fost publicat in exclusivitate de gandul in urma cu aproximativ doua saptamani.

Decizia realizarii procesului de descentralizare a fost luata ieri in sedinta USL, iar astazi echipele tehnice ale celor trei partide s-au reunit pentru a stabili institutiile, competentele si patrimoniul care vor trece din subordinea ministerelor in cea a autoritatilor locale. Initial, liberalii au fost rezervati in privinta proiectului, ministrul de Interne, Radu Stroe, nefiind de acord cu trecerea Politiei Locale in subordinea autoritatile locale.  

Liderii USL au convenit ca proiectul sa fie adoptat in procedura de urgenta in Parlament pentru ca pe baza lui sa fie construit bugetul de stat pe 2014.

In competentele autoritatilor publice locale vor intra:

- serviciile de sanatate publica la nivel judetean

- administrarea plajelor turistice maritime si fluviale, ale raurilor, paraurilor

- administrarea sistemelor de gospodarire a apelor

- protectia mediului, pescuit si acvacultura

- administrarea unitatilor sportive si de tineret, a taberelor scolare,  centrelor de agrement, caselor de cultura ale studentilor, precum si a cluburilor sportive de la nivel local;

- dezvoltare si promovare turistica;

- organizeaza si desfasoara activitati educative extrascolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judetului

- administrarea porturilor de fluviale interes judetean - implementarea programelor judetene in domeniul tineretului si sportului

Ministerul Sanatatii

Directiile Judetene de Sanatate publica, fara functia de inspectie si control trec sub CJ, centrele de aparatura medicala, centrele de tratament, centrele medicale si ambulatorii de specialitate vor trece in subordinea autoritatilor locale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat ca in procesul de descentralizare nu va intra Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Ministerul Agriculturii

De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate in subordinea autoritatilor locale directiile judetene fara unitatea fito-sanitara, oficiile judetene de studii pedologice si agronomice, casele agronomului.

De asemenea, camerele agricole actuale, care sunt in subordinea CJ-urilor, se vor reuni intr-o structura care se va numi Oficiul Judetean Agricol si care va trece sub autoritatea Consiliului Judetean.

Minsterului Mediului

Plajele turistice, maritime si fluviale, dar si cele ale raurilor, paraurilor vor trece in subordinea autoritatilor locale.

De asemenea, de la ministerul Mediului va pleca in teritoriu Agentia Judeteana pentru protectia Mediului, care va intra in subordinea Consiliului Judetean si Agentia pentru Pescuit si Acvacultura.

Ministerul Muncii

In privinta ministerului Muncii nu s-a ajuns la o solutie agreata de toate partile, deoarece ministrul Mariana Campeanu a invocat faptul ca trecerea agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca si a agentiei judetene pentru prestatii sociale la Consiile Judetene va afecta si pune in pericol finantarile externe.

Ministerul Tineretului si Sportului

“Trec sub autoritatea si in coordonarea autoritatilor locale Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, bazele sportive si de tineret, taberele scolare si centrele de agreement, cluburile sportive si casele de cultura ale studentilor. Bazele sportive, taberele si casele de cultura ca si patrimoniu vor trece in domeniul public al judetului sau al localitatii dupa caz”, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea.

Ministerul Transporturilor

Cele mai importante schimbari de la Ministerul Transporturilor se refera la faptul ca Metrorex va trece in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar administrarea porturilor fluviale la Consiliile Judetene.

Adminstrarea porturilor fluviale si societatea de transport Metroul Bucuresti sa treaca in subordinea CGMB.

In cadrul discutiilor nu s-a ajuns la un acord pentru ca Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti sa treaca la CGMB.

Ministerul Culturii

“In ceea ce priveste Ministerul Culturii , cu exceptia functiilor de control si inspectie, directiile judetene pentru cultura si patrimoniu trec in subordinea CJ precum si imobilele care reprezinta sali sau gradini de spectacol cinematografic”, a declarat vicepremierul Dragnea.

In schimb, patru cinematografe mari vor ramane la Ministerul Culturii.

Turism

Autoritatea Nationala pentru Turism va trece la Consiliile Judetene, care vor avea competente de autorizare si clasificare in turism.

Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei va fi cel mai putin implicat in procesul de descentralizare, existand o singura prevedere, cea privind invatamantul tehnic si profesional.

Descentralizarea Politiei

Dupa opozitia ministrului Radu Stroe in privinta descentralizarii Politiei, conducerea USL a decis ca descentralizarea Ministerului de Interne sa nu aiba loc. Vicepremierul Liviu Dragnea a insistat ca vor mai exista runde de negociere cu ministrul Stroe, pentru descentralizarea ordinii publice si a serviciului rutier. Social-democratul a precizat ca este nevoie de o modificare a legii politiei locale, care sa permita angajari in sistem si mai multe competente.

Citeste si DOCUMENT EXCLUSIV. Guvernul pregateste MAREA DESCENTRALIZARE

 


(688 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Dragnea si Iohannis au batut palma pe marea descentralizare. Ce institutii trec in subordinea autoritatilor locale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.8686752319336 seconds.