Joi, 03 Octombrie 2013 - 06:07 AM Aleg.RO: Comisia de buget a Senatului aproba OUG care aloca bani pentru avionul demnitarilor

Publicat de: ---

Gândul Mediafax Foto

Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, miercuri, raport favorabil la ordonanta prin care Guvernul a autorizat MApN sa incheie, in anul 2013, un contract de leasing pentru achizitionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor .

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare a fost adoptata de Executiv in data de 27 august si va fi dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Anterior deciziei din Comisia pentru buget, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru aparare.

Potrivit reglementarilor in vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se executa cu aeronave care au la bord Presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, ministri sau omologii straini ai acestora aflati in vizita in Romania.

In ordonanta se mai prevede ca plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizarii, pregatirii si executarii zborurilor speciale, precum si cele aferente activitatilor de intretinere, mentinere in stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigura din bugetul aprobat Ministerului Apararii Nationale.

Initiatorul mentioneaza in expunerea de motive ca, in prezent, zborurile speciale se asigura cu aeronave ale unor institutii publice sau companii aeriene, "ceea ce presupune costuri ridicate generate de activitatile de intretinere si mentinerea in stare de aeronavigabilitate a aeronavelor".

CSAT a discutat, marti, despre avionul pentru zborurile inaltilor demnitari, dar nu a luat o decizie, urmand ca subiectul sa mai fie abordat.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Administratia Prezidentiala, in cadrul sedintei, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au dezbatut tematica referitoare la constituirea, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, a capabilitatii aeriene pentru executarea zborurilor speciale si au decis sa amane luare unei decizii in acest sens.

In luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta achizitionarea unei aeronave pentru inalti demnitari, presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), precizand, recent, pentru MEDIAFAX, ca suma totala necesara achizitionarii in leasing a aeronavei se ridica la 56 de milioane de euro.

La data adoptarii ordonantei, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul si-a propus sa achizitioneze o aeronava de 12 locuri pentru a fi folosita in deplasarile oficiale de catre presedintele Romaniei, prim-ministru, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si ministri.

Ponta preciza ca Romania este singura tara din UE care nu are aeronava oficiala, iar pentru astfel de zboruri este inchiriata o aeronava de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta sustine ca astfel costul deplasarilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din aceasta toamna, aeronava respectiva va intra in reparatii.


(685 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Comisia de buget a Senatului aproba OUG care aloca bani pentru avionul demnitarilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.5754041671753 seconds.