Luni, 30 Septembrie 2013 - 06:41 AM Aleg.RO: Basescu: Protestul anti-Rosia este curat. Soros nu trimite ONG-urile in strada

Publicat de: ---

evenimentulzilei Intr-un interviu pentru Pro Tv, seful statului a sustinut ca manifestatiile in favoarea exploatarii de la Rosia Montana sunt "fabricate" . El a criticat insa "minciuna" despre pericolul cianurilor.

Sursa: AGERPRES

"Daca este un reactiv care se distruge usor, aceasta este cianura. Este distrusa de razele de soare, de ultraviolete", a sustinut Basescu. El a mai inventariat doua "minciuni" ale celor care critica proiectul de la Rosia Montana: aurul care va fi exploatat va fi scos din tara si se taie padurile. Basescu a aratat ca, intr- adevar, se vor taia 250-300 de hectare de paduri, dar se replanteaza 1.000 de hectare. "Frate, nu iese nici un gram de minereu din tara", a mai spus seful statului.

"Minciuna guvernamentala"

Traian Basescu a reprosat insa guvernului Ponta faptul ca nu a incheiat negocierile cu RMGC incepute in perioada guvernarii PDL. Aceste negocieri ar fi permis, potrivit lui Basescu, ca mineralele extrase la Rosia sa fie procesate in Romania, iar BNR sa aiba drept de preemtiune la cumpararea aurului. "Daca RMGC este investitor cinstit, nu vad ce l-ar deranja", a spus Basescu. El a sustinut ca "minciuna guvernamentala dauneaza enorm". "Ma uit la ei de ce sunt in stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat in trenul anti-Rosia Montana desi nu stie ce e acolo. Ponta s-a urcat in trenul pro-Rosia Montana desi nici el nu stie ce e acolo", a comentat Basescu.

Presedinte neutru

Seful statului a spus ca, vazand protestele din ultima perioada, a decis sa fie neutru fata de proiect, pentru a-si exercita rolul de mediator. "Aici este un protest curat, acolo este unul fabricat", a comparat Basescu protestele de la Bucuresti, impotriva exploatarii, cu cele de la Rosia Montana, in favoarea proiectului. In plus, el a subliniat ca "nu Soros scoate ONGurile in strada". In consecinta, seful statului a anuntat ca, de acum inainte, rolul sau va fi sa ofere informatii si, in acest scop, ar putea organiza periodic conferinte de presa. "Eu am fost un sustinator al proiectului pana am vazut, dupa trimiterea proiectului in Parlament, falia care se creaza in societate. Eu nu mai sustin acum da sau nu, pentru ca e posibil la un moment dat sa fie nevoie de un mediator. De aceea eu ma retrag acum in pozitie in neutralitate", a anuntat presedintele Romaniei.

4,7 gr. aur pe roman

Traian Basescu a dorit sa explice de ce crede ca BNR ar trebui sa cumpere aurul rezultat din exploatarea de la Rosia Montana, aratand care sunt rezervele pe cap de locuitor, detinute de diferite state. Astfel, rezerva de aur a BNR este echivalenta cu 4,7 grame pe cap de locuitor, in timp ce in Olanda sunt 36 gr/ locuitor, iar in Austria 32 gr/ locuitor, la fel ca si in Grecia. "Am obligatia sa judec ca un om care vrea sa-si puna tara in siguranta", a declarat presedintele Romaniei.

"Nu exista miza mai mare
"

Vorbind despre posibila exploatare a gazelor de sist, Basescu a apreciat ca "nu exista miza mai mare decat independenta energetica a Romaniei". "Riscurile de mediu sunt, dar nimic nu este fara riscuri", a spus seful statului, care a amintit ca in Romania s-au mai explotat gaze de sist, dar cu alte tehnologii si "mai la suprafata." "Eu am tinut foarte mult la aceasta independenta, incat am refuzat orice contact cu South Stream si am sprijinit proiectul Nabucco. N-a iesit Nabucco, dar asta nu inseamna ca abandonam ideea", a apreciat presedintele Romaniei. El a aratat ca mandatul sau expira intr-un an si nu va mai apuca momentul in care se vor extrage gaze de sist.

Proasta guvernare creste somajul

Presedintele Basescu a avertizat ca, urmare a reducerii investitiilor de stat, precum si a celor straine, in 2014 somajul ar putea creste masiv. "Pe fondul faptului ca investitiile straine sunt cu 30% mai mici decat anul trecut, ne pregatim pentru o crestere accelerata a somajului", a spus seful statului. El a aratat ca agricultura ar putea sustine cresterea economica si in 2014 si a recomandat guvernului sa majoreze investitiile. "Nu este de facut decat un singur lucru: revenirea la un nivel de investitii", a cerut presedintele Romaniei.

"Economia gafaie"

"Economia gafaie din punct de vedere al functionarii societatilor. Macroeconomic suntem stabilizati, Guvernul Ponta nu a facut excese, in schimb face ceea ce nu trebuie facut, adica pregateste esecul anilor viitori, taind de la investitii mereu", a apreciat Basescu. El a criticat si bancile care opereaza in Romania, pentru ca impun conditii foarte dure de creditare. "Companiile sunt secatuite. Sistemul bancar le crediteaza in conditii absolut anti-economice", a sustinut seful statului. El si-a exprimat din nou scepticismul in legatura cu faptul ca firma GFR va putea achita CFR Marfa, apreciind ca se cauta "tertipuri" pentru a amana platile. Basescu a amintit ca transporturile pe calea ferata se vor liberaliza, iar CFR Marfa va avea nevoie de investitii pentru a putea face fata concurentei.

Seceta de candidati

Seful statului a spus ca nu crede ca romanii ar putea sa voteze nici pe Ponta, nici pe Antonescu pentru functia de presedinte al Romaniei. "Unul din ei va fi in turul doi, dar nu cred ca romanii pot vota asa ceva", a afirmat Basescu, vorbind despre posibilitatea ca Ponta si Antonescu sa se concureze in turul doi al alegerilor prezidentiale. El a spus ca nu crede ca PSD nu va avea propriul candidat pentru Cotroceni. "Este ca o vanzare de post. Este o declasificare a partidului", a apreciat Basescu. El a sustinut ca PSD are insa candidati mai buni decat actualul premier.

"Au oameni mai maturi decat Victor Ponta, mai apropiati de economie si mai buni manageri", a sustinut seful statului. Basescu a refuzat insa sa spuna pe cine sustine. "Eu nu am inca pe cineva, o figura politica conturata, despre care sa spun, asta e ceea ce ar trebui Romaniei. Nu avem deocamdata un candidat prezidential ideal. Adevarul este ca e cam seceta", a afirmat actualul presedinte al Romaniei. El a mai sugerat ca se opune unei rupturi in USL, pentru ca Romania "nu are nevoie de o criza politica".


(821 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu: Protestul anti-Rosia este curat. Soros nu trimite ONG-urile in strada | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60423707962036 seconds.