Joi, 12 Septembrie 2013 - 05:57 AM Aleg.RO: Cum incearca USL sa-si salveze primarii si sefii de CJ incompatibilii

Publicat de: ---

Gândul

USL incearca sa-si salveze primarii si presedintii de Consilii Judetene de ANI . Dupa valul de decizii de incompatibilitate in cazul unor lideri locali importanti, printre care Klaus Iohannis si Nicusor Constantinescu, solutia gasita a fost modificarea legii administratiei si a celei in care se face referire la incompatibilitati, 161/2003. Astfel, in Comisia senatoriala de administratie, la propunerea pesedistului Fifor Mihai, au fost adoptate o serie de amendamente prin care din regimul incompatibilitatilor se scoate participarea primarilor si sefilor de CJ in conducerea operatorilor regionali.

ANI nu sustine o astfel de initiativa, precizand ca "nu se justifica promovarea unui proiect de lege  care poate avea ca efect aducerea in legalitate a unei situatii de incompatibilitat".

 

Principala modificare facuta de senatori a fost la legea 215/2001, in care uselistii au trecut in clar ca apartenenta in cadrul adunarilor generale ale operatorilor regionali de servicii comunitare de utilitati publice nu face obiectul regimului incompatibilitatilor din legea 161/2003.

"Primarul, viceprimarul, presedintele si vicepresedintele consiliului judetean, administratorul public, precum si orice alta persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unei institutii publice locale, respectiv judetene, poate reprezenta interesele unitatii administrativ-teritoriale in adunarea generala a asociatiilor sau actionarilor operatorilor regionali de servicii comunitare de utilitati publice. Functia de reprezentare a intereselor unitatilor administrativ-teritoriale in cadrul adunarilor generale a asociatiilor sau actionarilor operatorilor regionali de servicii comunitare de utilitati publice, exercitata de catre persoanele prevazute la alin. (21), nu face obiectul prevederilor referitoare la regimul incompatibilitatiilor, prevazute in  Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei", se precizeaza in amendamentul adoptat de senatori.

Mai mult, membrii comisiei de administratie au modificat, atat in legea 51/2006, cat si in legea 215/ 2001, faptul ca operatorii regionali nu reprezinta societati comerciale de interes local sau judetean, creandu-se astfel o exceptie de la legea 161/2003 privind regimul incompatibilitatilor.

"Am incercat sa aducem niste clarificari astfel incat sa nu mai existe loc de interpretare atunci cand vine vorba despre incompatibilitati.  Prin modificarile facute explicam ce inseamna aceste servicii comunitare de interes public si ca primarii sau presedintii de Consilii Judetene au obligatia, prin legislatia europeana, sa faca parte din acele ADI, ei reprezinta autoritatea publica locala in respectivele structuri. Era o scapare legislativa care lasa loc la interpretarea si nu era normal, de acum, daca va fi adoptata legea, nu vor mai exista astfel de interpretari referitoare la incompatibilitati", a precizat senatorul PNL Ion Popa, vicepresedintele comisiei, contactat de gandul.

Mai mult, senatorii din comisia de administratie au operat modificari si la legea 51/2006, legea serviciilor comunitare de interes public, completand articolul 8 cu o precizarea ca primarii si presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in adunarile generale ale asociatiei.

"Statutul si actul constitutiv ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara cu obiect de activitate serviciile de utilitati publice se aproba prin hotarari ale autoritatilor deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale membre si se semneaza, in numele si pe seama acestora, de primarii unitatilor administrativ/teritoriale asociate si/sau, dupa caz, de presedintii consiliilor judetene, care sunt reprezentanti de drept ai comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiei; primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a  asociatiei, prin dispozitie", se arata in noua forma a atricolului 8, din legea 51/2006, care va deveni legea 247/2013 daca va adoptata de Parlament.

"S-a dovedit inca o data ca majoritatea parlamentara este ajutorul primarilor si presedintilor de Consilii Judetene si prin aceste modificari acestia pot face parte din consiliile de administratie in societatile comerciale aflate in subordinea lor", a spus senatorul PDL, Marius Balu, pentru gandul.

Cele doua proiecte de lege urmeaza sa intre in plenul Senatului, insa Camera Deputatilor este for decizional in aceasta situatie.

ANI respinge proiectul de lege

 Agentia Nationala de Integritate nu sustine un asemenea demers.

"Nu se justifica promovarea unui proiect de lege  care poate avea ca efect aducerea in legalitate a unei situatii de incompatibilitate, cu atat mai mult cu cat pe rolul instantelor de judecata exista litigii avand ca obiect participarea primarilor in adunarea generala a opratorilor regionali. Asa cum am aratat art.87 alin (1) lit.f) din Legea nr.161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare este un cadru legal clar, fara echivoc, in stransa corelare cu celelalte dispozitii din actele normative mentionate mai sus, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate nu sustine propunerea supusa analizei", sustine ANI.

Agentia Nationala de Integritate i-a declarat incompatibili pe presedintii Consiliilor Judetene Constanta, Hunedoara si Brasov, Nicusor Constantinescu, Mircea Molot, respectiv Aristotel Cancescu. Alaturi de acestia, si primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, fiind acuzat ca a ocupat simultan cu functia de edil si cea de reprezentant al al primariei in cadrul S.C. APA CANAL S.A. Sibiu si si S.C. PIETE S.A , ambele companii de stat. Nicusor Constantinescu a fost acuzat ca a detinut simultan functia de presedinte al CJ Constanta, dar si calitatea de reprezentant al AGA in cadrul SC Raja SA Constanta. Si primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, a fost declarat incompatibil de ANI, alaturi de alti primari din Constanta si Brasov, tot din cauza legii 161, articolul 87, litera f.


(315 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cum incearca USL sa-si salveze primarii si sefii de CJ incompatibilii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65166687965393 seconds.