Marți, 10 Septembrie 2013 - 06:25 AM Aleg.RO: Legea anti-maidanezi, dezbatuta de deputati. Oprescu propune eutanasierea dupa sapte zile

Publicat de: ---

Gândul

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, la dezbaterile din comisii a legii cainilor fara stapan, ca propune mai multe amendamente pentru rezolarea situatiei acestora, printre care eutanasierea cainilor din adaposturi care nu sunt adoptati in 7 zile si eliminarea reintoarcerii acestora in strada .

Oprescu a spus, in sedinta comisiilor juridica si de administratie, ca apreciaza celeritatea discutiilor privind legea cainilor fara stapani si ca are cinci amendamente care "pot sa descatuseze administratiile locale si sa dispara de pe strazi masa de caini".

El a spus ca in contextul eutanasierii cainilor are la adresa sa 196 de plangeri penale.

Oprescu a propus ca, dupa sapte zile in adapost, cainii care nu sunt adoptati sau revendicati sa fie eutanasiati. El a propus si eliminarea reintoarcerii in teritoriu a cainilor, aratand ca vaccinarea, curatarea si ciparea cateilor este obligatorie, dar reteritorizarea lor nu este in regula.

Sorin Oprescu a mai spus ca trebuie reguli clare privind adoptarea cainilor, dar si referitoare la cei care au adoptat cainii si ca toti care adopta caini trebuie responsabilizati si cand nu-i mai doresc langa ei sa-i poata returna.

Oprescu a propus si sanctiuni aspre pana la incriminarea ca infractiuni pentru cei care abandoneaza cainii in spatiul public si apoi sunt regasiti pe strada, adaugand ca trebuie sa constituie infractiune si mutatul cainilor dintr-o parte in alta.

"Trebuie sa avem mainile dezlegate sa ne facem treaba, nu vorbeste nimeni de eutanasierea in masa", a mai spus Oprescu.

El a aratat ca amendamentele propuse "lamuresc dihonia atunci cand vine vorba de eutanasiere".

Oprescu a mai precizat ca administratia locala nu are bani pentru a construi zeci de adaposturi si nici pentru a ingriji caini cinci-sase ani cat dureaza viata lor.

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a propus la comisii ca termenul in care cainii sa fie tinuti in adaposturi sa fie de 14 zile si nu de 7 zile, aratand ca in 7 zile cainii care au proprietar pot fi revendicati, iar dupa inca 7 zile cei care nu sunt adoptati trebuie sa fie eutanasiati.

"Noi, primarii de municipii din Romania, suntem pentru aceasta solutie radicala", a precizat Pendiuc, aratand ca trebuie sa fie precizate in lege si termene in care trebuie sa fie colectati cainii de pe strazi.

Pendiuc a mai spus ca trebuie prevazute si sume de bani pentru realizarea acestor lucruri si le-a spus parlamentarilor ca, daca cineva se intreaba ce se intampla cu cainii dupa eutanasiere, la Pitesti exista un incineratoriu de materii organice.

"La Pitesti, din 2005 avem un incinerator de materie organica si va spun asta, daca cineva se intreaba ce facem cu cainii dupa eutanasiere, avem solutii", a adaugat Pendiuc.

Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, a spus ca este surprins de faptul ca dupa cinci ani este chemat iar la dezbaterea privind cainii fara stapan si ca sunt primii care nu doresc cainii pe strada, iar eutanasierea sa fie ultima solutie.

Reprezentanta Asociatiei "Cutu, Cutu" Antoanela Pascu a precizat ca asociatia se opune exterminarii in masa a cainilor si ca solutia eutanasierii prin injectie letala si detinerea cainilor in "megaadaposturi" nu e acceptabila.

Asociatia "Cutu, Cutu" sustine proiectul de lege in forma Senatului si ca, pe langa programele de sterilizare la nivel national, trebuie facute si programe educative, a mai spus reprezentanta asociatiei.

Fostul senator Marius Marinescu, initiator al proiectului de lege privind gestionarea cainilor fara stapan, a spus ca este impotriva eutanasierii cainilor.

El a aratat ca si iubitorii de animale, de cealalta parte, doresc sa fie luati cainii de pe strada si ca trebuie gasite solutii pentru crearea de adaposturi, inclusiv construirea de tarcuri in camp.

El a spus ca dupa ce se vor strange toti cainii in adaposturi ONG-urile pot sa preia aceste adaposturi si sa aiba grija de caini.

"Pentru finantarea acestor adaposturi se gasesc solutii, trebuie sa se dea o derogare ca toate marfurile perisabile de la supermarket-uri sa mearga la aceste adaposturi. Rugamintea e sa nu provocam crime. Nu se poate vorbi de eutanasiere colectiva, ci numai individuala a cainilor cu boli incurabile, a cainilor agresivi", a mai spus Marinescu.

Seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Vladimir Manastireanu, a precizat, in replica la propunerea lui Marius Marinescu, ca toate produsele care nu mai pot fi consumate sunt dirijate catre unitatile de neutralizare si nu pot fi introduse in hrana animalelor.

Dezbaterile din comisiile de administratie si juridica privind proiectul de lege referitor la gestionarea cainilor fara stapan continua in absenta presei, a reprezentantilor ONG-urilor si a primarilor.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a precizat ca in comisii vor fi luate in discutie doar articolele care au fost contestate de Curtea Constitutionala si ca toate celelalte dezbateri care nu vizeaza aceste articole nu au efect in cadrul comisiilor.

"Procedura ne obliga sa ne limitam strict la ceea ce a comunicat CC", a spus Ciuca.

 

Deputatii din comisiile juridica si de administratie au inceput, luni, dezbaterile asupra legii privind cainii fara stapan, in prezenta primarului general Sorin Oprescu si a reprezentantilor unor ONG-uri, presedintele Comisiei juridice precizand ca sunt luate in discutie articolele vizate de Curtea Constitutionala.

Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a precizat, la inceputul sedintei, ca vor fi discutate doar articolele vizate de observatiile Curtii Constitutionale si ca, daca sunt dezbateri pe alte aricole, acestea nu au efect in cadrul comisiilor.

La sedinta comisiilor juridica si de administratie publica din Camera Deputatilor participa si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, precum si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni ca proiectul de lege privind cainii fara stapan va fi analizat de comisiile juridica si de administratie ale Camerei, urmand ca sa fie dezbatut marti in plen si votat pentru a fi trimis spre promulgare.

El a mai spus ca inca de saptamana trecuta exista o vointa in cadrul USL ca acest proiect sa fie promovat in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale.

"Exista o vointa in cadrul USL ca acest proiect sa fie promovat in concordanta cu decizia CC astfel incat fiecare sa aiba instrumente prin care sa elimine odata pentru totdeauna aceasta problema", a adaugat Valeriu Zgonea.

El a facut aceste precizari dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

 


(240 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Legea anti-maidanezi, dezbatuta de deputati. Oprescu propune eutanasierea dupa sapte zile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53694987297058 seconds.