Marți, 03 Septembrie 2013 - 07:01 AM Aleg.RO: Crin Antonescu propune un "program ambitios" de restructurare a activitatii Senatului

Publicat de: ---

Money.ro

"Un obiectiv important al sesiunii parlamentare care incepe astazi (luni - n .r.) il constituie restructurarea activitatii Senatului, in sensul prefigurarii rolului si competentelor constitutionale pe care institutia noastra le exercita, indiferent de felul in care vor evolua dezbaterile referitoare la schimbarile pe care le presupune noua Constitutie, dupa revizuirea acesteia, respectiv de transformarea Senatului intr-o Camera a Parlamentului care sa exercite un control parlamentar autentic si eficient. Exista in ce ne priveste o consistenta asteptare populara ca Parlamentul sa devina un centru de putere politica reala atat in raport cu Executivul, cat si cu institutiile care astazi mai mult teoretic functioneaza in subordinea sa. Va propun, in debutul acestei sesiuni parlamentare, un program mai ambitios de restructurare a activitatii Senatului", a spus Antonescu.

 

Crin Antonescu a precizat ca acest program vizeaza acordarea unui rol sporit fiecarui senator in parte in procesul legislativ, dar si intarirea functiei de control parlamentar asupra Executivului si institutiilor din subordine.

 

"Acest program are ca suport experienta altor Parlamente care s-au confruntat cu aceleasi probleme ca si noi, precum si practica din Parlamentul European (PE). Propunerile pe care le voi face in calitate de presedinte vizeaza modificari ale Regulamentului de organizare si de functionare a Senatului potrivit unor principii care sa fie in acord cu rolul pe care il are institutia noastra - celeritate, transparenta si predictibilitate la nivelul deciziilor parlamentare, intarirea caracterului deliberativ al activitatii parlamentare, precum si apropierea de interesele cetatenilor", a spus Antonescu.

 

Concret, presedintele Senatului a explicat ca una dintre modificarile vizate presupune introducerea in programul de lucru al Camerei Superioare a sesiunii "Ora Guvernului", care sa se desfasoare in prezenta premierului, o data pe luna.

 

"Din aceasta perspectiva, cred ca modificarile aduse Regulamentului presupun introducerea in programul de lucru al Senatului a unei sesiuni intitulate "Ora Guvernului" care sa presupuna prezenta primului ministru in Senat o data pe luna, pentru o durata de cel putin doua ore. In acelasi timp, organizarea prezentei periodice a ministrilor pentru a raspunde intrebarilor si interpelarilor dintr-un anumit domeniu. In alte Parlamente asemenea sesiuni sunt puncte de maximum interes al saptamanii politice. De asemenea, este nevoie de instituirea prin Regulament a obligativitatii organizarii unor dezbateri cu privire la activitatea institutiilor publice aflate sub control parlamentar, in sensul permanentizarii in cadrul programului de lucru al Senatului a unei sesiuni consacrate fiecareia dintre aceste institutii, ale carei concluzii sa fie avute in vedere cu ocazia analizarii raportului anual de activitate", a mai afirmat Antonescu.

 

Presedintele Senatului a tinut sa adauge ca din anul 2010 si pana in prezent, "niciunul dintre rapoartele institutiilor aflate in subordinea Parlamentului nu a fost dezbatut".

 

"In subordinea ambelor Camere ale Parlamentului sunt 23 de institutii aflate sub control parlamentar si 91 de rapoarte ce nu au fost dezbatute, unele datand din anul 2005. Daca este nevoie sa facem modificari in legislatie cu privire la obligatia dezbaterii acestora, inclusiv cu prevederi sanctionatorii, le vom face", a mai precizat liderul PNL.

 

De asemenea, Antonescu a adaugat ca ar fi momentul ca Senatul sa aiba un program de lucru care "sa se intinda pe durata intregii saptamani, iar activitatii din teritoriu sa ii fie alocata o saptamana din luna".

 

"Poate ar fi momentul sa avem o saptamana alocata plenului, una activitatii de control parlamentar si una comisiilor, eventual grupurilor parlamentare, urmand ca ultimul interval din luna sa fie dedicat activitatii in circumscriptiile din teritoriu. Multe dintre Parlamentele din lume, inclusiv PE, lucreaza dupa un asemenea program si este o tema pe care o supun meditatiei dvs. De asemenea, va propun instituirea unor proceduri parlamentare speciale in sensul includerii in continutul normativ al urmatoarelor proceduri speciale care in acest moment se aplica ad-hoc - procedura de adoptare a proiectelor ce vizeaza OUG, procedura aplicabila initiativelor legislative aflate in reexaminare, procedura de examinare de catre Senat a propunerilor de acte normative europene, procedura lansarii in consultare publica a propunerilor legislative initiate de senatori. Aceste modificari ale Regulamentului ar putea antrena si unele modificari fata de perspectiva pe care o avem astazi cu privire la organele de conducere, de lucru ale Senatului, precum si la competentele acestora", a adaugat Crin Antonescu.


(230 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Crin Antonescu propune un "program ambitios" de restructurare a activitatii Senatului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55111217498779 seconds.