Luni, 16 Mai 2005 - 12:33 PM Aleg.RO: PSD a intrat intr-o noua criza

Publicat de: Mihai TOADER

ziua Schimbarea conducerii PSD nu aduce stabilitatea si concordia in partid si nici nu relanseaza reforma reala a partidului. Victoria lui Mircea Geoana a durat fix cat discursul sau de la Congres si inca vreo cateva ore. Echipa care a preluat destinele PSD este una eterogena desi la nivelul aparentelor se practica intelegerea si respectul formale. Presedintele executiv Adrian Nastase se afla deocamdata in asteptare, mai ales ca Geoana pare a fi constient de puterea pe care fostul premier inca o mai detine in partid. Mai mult, Nastase intuieste ca nu este momentul oportun pentru a iesi in luminile rampei politice din motive evidente. Liderii celorlalte centre de putere se tatoneaza reciproc in vederea unor pozitionari si repozitionari strategice, care sa le permita situarea in jurul structurilor decizionale. Victoria lui Geoana este in fapt victoria baronilor PSD. Acestia au reusit sa determine votul delegatilor la Congres, asa incat noul presedinte al partidului se vede in situatia ingrata a liderului de decor. Viitorul politic al lui Geoana nu este nici pe departe unul roz. Daca baronii PSD il accepta pentru moment ca pe o cortina in dosul careia se fac marile aranjamente, Ion Iliescu il va spulbera pana la alegerile viitoare. Proaspatul presedinte al partidului nu are nici sustinerea politica si nici forta pentru a rezista manevrelor pe care batranul politician le pregateste. Iliescu stie mai bine decat oricine ca esenta puterii politice vine din stabilitate. Geoana nu va avea parte de stabilitate. De altfel, discursul lui Iliescu de la Consiliul National este un avertisment. El nu paraseste partidul chiar daca fostul sau consilier, Ioan Talpes, a incercat sa-i forteze mana in vederea ruperii partidului. Iliescu ramane sa lupte din interior. Practic el pregateste atacul din stanga PSD.

Vechea garda a fostului presedinte, nucleul conservator al partidului va sarja actiunile noii conduceri in conditiile in care aproape toti liderii de marca ai acestei formatiuni politice sunt patati si deci atacabili. Fronturile pe care fostul presedinte le va deschide au fost deja anuntate la Consiliul National: coruptia si distantarea liderilor de electorat. Iliescu a inchis ochii de-a lungul timpului la toate matrapazlacurile financiare ale colegilor sai mai tineri. Nu neaparat pentru ca este un suflet mare. Totul a fost calcul politic. In situatia data, dosarele pe care batranul politician le detine constituie practic asul din maneca. Folosindu-le, acestea il vor propulsa "in capul trebii". Chiar daca renunta la functia de sef al grupului din Senat, Iliescu va controla activitatea senatorilor PSD. O privire atenta asupra componentei grupului senatorilor pesede arata ca trei sferturi dintre acestia sunt "oamenii lui Iliescu". Orice initiativa a lui Geoana, senator la randul sau si sef de partid, se va izbi de rezistenta grupului Iliescu. Ca simplu membru, fondatorul partidului va fi egalul lui Geoana si ceva mai mult.

In ciuda victoriei noii echipe, PSD se afla intr-o criza profunda iar Iliescu va uza de toata experienta sa pentru a o intretine si folosi in interesul sau.


(890 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Mihai TOADER


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

PSD a intrat intr-o noua criza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.795862197876 seconds.