Marți, 30 Aprilie 2013 - 06:39 AM Aleg.RO: Consilierii Primariei Generale supraevalueaza veniturile

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Radu Bostan 29 .04.2013

Organizatiile neguvernamen­ta­le acuza Primaria Municipiului Bucu­resti de supraevaluarea veni­tu­ri­lor bugetare pe 2013. Consecinta: exis­ta pericolul blocarii unor proiecte si acu­mularii de arierate sau datorii din cau­za bugetarii unor venituri ne­rea­liste. Potrivit proiectului de buget apro­­bat sambata de Consiliul Ge­neral, Ca­pitala se asteapta sa incaseze in acest an venituri de 4,49 mld. lei (1,03 mld. euro), dar experienta anilor ante­riori arata ca, in cele din urma, bugetul pri­mariei ar putea suferi corectii de chiar 500 milioane de lei.

?Primaria nu a strans in ultimii ani nici­odata mai mult de 4 mld. lei la ve­ni­turi, iar acum spune foarte optimist ca ia 4,5 mld. lei?, a declarat Nicusor Dan, pre­sedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Anul trecut, bugetul aprobat pre­ve­dea venituri de 4,64 mld. lei (1,07 mld. euro), insa in urma unor rectifi­cari acestea au scazut la doar 4,1 mld. lei.

O comparatie intre proiectul apro­bat de consilieri si executia bugetara releva ca primaria si-a supraestimat inca­sarile din impozitul pe venit, care au fost mai mici cu 30%, si pe cele din taxe pe bunuri si servicii, care s-au si­tuat la mai putin de jumatate din tota­lul scontat. In mod similar, in 2011 pri­maria si-a estimat venituri de 3,58 mld. lei, pentru ca spre finalul exercitiului fiscal sa fie nevoita sa se multumeasca cu 3,3 mld. lei.

Cotele defalcate din impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice repre­zin­ta principala sursa de bani pentru pri­marie, aceste transferuri contri­bu­ind cu 79% la veniturile Munici­pali­ta­tii. Anul acesta, primaria se asteapta sa co­lecteze astfel 3,5 mld. lei, cu aproape 400 mil. lei mai mult decat in 2012.

Reprezentantii ONG-urilor au cri­ti­cat si opacitatea proiectului de buget in ceea ce priveste cheltuielile cu achi­zi­tia de bunuri si servicii, aratand ca 371 mil. lei din bugetul propriu local de 3,78 mld. lei figureaza in proiect sub ti­tlul de ?alte cheltuieli?. O treime din chel­tuielile bugetului centralizat, care in­clude si cheltuielile institutiilor fi­nan­tate de la buget, se vor duce catre bu­nuri si servicii.

In ceea ce priveste cheltuielile de capital asociate investitiilor, proiectul de buget releva ca acestea vor creste cu 233 mil. lei fata de varianta finala de anul trecut. Si aici bugetul este optimist, avand in vedere ca in 2011 si 2012 primaria a fost nevoita sa stranga cureaua pe parcursul executiei bugetului si sa reduca sumele alocate acestor cheltuieli cu 14% si, respectiv, 25%.


(708 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Consilierii Primariei Generale supraevalueaza veniturile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66735911369324 seconds.