Marți, 23 Aprilie 2013 - 06:23 AM Aleg.RO: Un deputat USL vrea Ziua Primarului. Ce spun alesii locali

Publicat de: ---

Money.ro

Deputatul UNPR, Marian Enache, doreste ca ziua de 18 februarie sa fie reglementata prin lege Ziua Primarului, iar TVR si SRR sa aiba obligativitatea sa includa in programele lor emisiuni dedicate acestei manifestari . Dca unii primari au deja propuneri, privind manifestarile dedicate acestei sarbatori, altii sustin, ironic, ca ar fi bine sa existe o zi si a reprezentantului satesc, dar si una a consilierului judetean.

In expunerea de motive a propunerii de lege depuse zilele trecute la Senat, Marian Enache sustine ca rolul primarului este inca neconstientizat de cetateni, scrie gandul.info. “Am considerat ca e util sa stabilim prin lege o zi distincta, datorita unor considerente pe care le-am perceput in mod nemijlocit. Am avut in vedere rolul primarului in indeplinirea sarcinilor tot mai complexe, mai ales in perspectiva regionalizarii si a modificarii Constitutiei. Merita sa fie marcat printr-o zi distincta. Ar fi si un eveniment pentru comunitate. Am vrut sa evidentiez pentru constiinta publica responsabilitatea primarului. De ce nu? Cu ce ii deranjeaza pe cetateni daca consacram la nivel national o zi distincta a primarului?”, se intreaba Marian Enache.

Data la care ar urma sa se sarbatoreasca Ziua Primarului a fost aleasa tinandu-se cont de faptul ca “este ziua in care au fost primele alegeri locale in 1926″, se justifica initiatorul.

TVR si SRR, obligate sa includa emisiuni in grila de programe emisiuni dedicate Zilei Primarului

Potrivit propunerii legislative, institutiile de presa subventionate de stat vor avea obligatia sa fie martore la “manifestarile si actiunile publice dedicate”. “Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor include in programele lor emisiuni dedicate zilei primarului”, se arata in initiativa lui Enache.

Intrebat insa daca Parlamentul poate impune prin lege posturilor publice de radio si tv ce sa includa in emisiuni, Marian Enache a raspuns convins: “Daca exista o lege oficiala, trebuie, vor trebui sa faca acest lucru. Daca Parlamentul stabileste, sigur ca se poate”.

Cum apreciaza primarii o astfel de lege 

Primarul democrat-liberal de la Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, saluta initiativa deputatului USL: “Eu n-am nicio problema, dar sa nu se interpreteze ca un festivism”.

Gheorghe Stefan s-a gandit deja ce manifestari pot fi organizate, daca exista si fonduri: “Poti sa faci o competitie sportiva, un minifestival de teatru, un concurs de tinere talente, dar trebuie sa gasesti sponsori. Nu poti sa faci serbari din taxele oamenilor”, a declarat primarului municipiului Piatra Neamt, in contradictie, insa, cu ceea ce a gandit initiatorul.

“Nu-i vorba de divertisment sau de festivitate. Am si scris in lege “pot organiza”. M-am gandit daca exista posibilitati financiare. E vorba despre dialog si de a prezenta activitatea primarului. De pilda, prin dezbateri publice. Acum, primarul poate sa o inteleaga in orice cheie, dar eu la asta ma refer”, spune Enache, fara a pune oprelisti la gratare, serbari campenesti sau spectacole.

Pe de alta parte, presedintele CJ Vaslui, social-democratul Dumitru Buzatu, apreciaza drept “hazlie” initiativa deputatului Marian Enache, despre care a afirmat pentru gandul.info ca este un jurist eminent.

Dumitru Buzatu il indeamna pe deputatul UNPR sa se indrepte “spre domeniul muncii, spre legea somajului”, nu sa faca Ziua Primarului, comentand, ironic: ”Eu, daca ar fi sa iau ca atare o astfel de initiativa, zic ar trebui sa facem o zi a primarului, o zi a consilierului judetean, o zi a presedintelui de Consiliu Judetean, o zi a reprezentantului satesc si sa lasam un final deschis, ca la filmele bune, acestui proiect si ori de cate ori cineva are chef sa infiinteze o zi din asta sa o faca pe loc, dar nu care cumva sa degenereze in munca”.


(293 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Un deputat USL vrea Ziua Primarului. Ce spun alesii locali | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70734810829163 seconds.