Marți, 16 Aprilie 2013 - 06:11 AM Aleg.RO: Senatul a adoptat trecerea Transelectrica si a Transgaz la Finante

Publicat de: ---

WallStreet Senatul a adoptat, luni, Ordonanta de urgenta care prevede trecerea Transelectrica (TEL) si a Transgaz (TGN), companiile care gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale, de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor .

Guvernul a argumentat, in expunerea de motive, ca prin acest act normativ se asigura separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale, de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Senatorii au adoptat un amendament al senatorului Viorel Arcas, insusit de comisiile raportoare - Comisia pentru buget si Comisia economica - prin care este eliminata prevederea potrivit careia Dispeceratul Energetic National si Dispeceratul National de Gaze Naturale raman in coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru energie.

Comisiile au constatat ca, in conditiile trecerii actiunilor detinute de stat la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" Bucuresti si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - Medias din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor Publice, nu se justifica ramanerea celor doua entitati in aceasta subordonare, fiind normal ca dispeceratul sa fie impreuna cu sistemul de transport asupra caruia actioneaza.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta 18/2013 pentru desemnarea entitatii publice care exercita, in numele statului roman, calitatea de actionar la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A a fost adoptat de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Guvernul a avizat, in 27 martie, trecerea Transelectrica (TEL) si a Transgaz (TGN), companiile care gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale, de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor.

Informatia a fost confirmata la finalul sedintei de guvern de premierul Victor Ponta, la solicitarea jurnalistilor.

" Da, s-a aprobat astazi ordonanta. Va pot confirma ca am aprobat astazi ordonanta in forma propusa de cei doi ministri, al Energiei si al Finantelor ", a spus Ponta.

Procedura este necesara pentru ca Romania sa se conformeze unei directive europene privind separarea si administrarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare a energiei.

Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata inca din martie 2012, insa la acea data Guvernul nu hotarase care minister sa preia participatiile.

Ministerul Economiei detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.

Guvernul a promis FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat, in noiembrie 2012, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa amane procedura, considerand ca momentul nu este prielnic.

 


(301 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
WallStreet

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa WallStreet:

Senatul a adoptat trecerea Transelectrica si a Transgaz la Finante | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53951597213745 seconds.