Marți, 16 Aprilie 2013 - 06:07 AM Aleg.RO: Proiectele lui Sorin Oprescu: machetele sunt, dar de unde ia primarul 12 mld. euro?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Iulian Anghel 16 .04.2013

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu anunta un necesar de investitii in Bucuresti, in urmatorii sai ani de mandat, de 13 mld. euro. Dar sumele pe care le-a bugetat pentru urmatorii patru ani, la capitolul investitii, sunt de 10 ori mai mici, de doar 5,5 mld. lei, adica 1,2 mld. euro, ceea ce inseamna ca edilul mai trebuie sa gaseasca 12 mld. euro pentru a-si pune in practica ideile.

La sfarsitul saptamanii trecute, edilul-sef si-a prezentat raportul sau anual si planurile de viitor, avansand si o cifra: 13 mld. euro necesarul de finantare pentru Bucuresti si zonele limitrofe in urmatorii ani. ?Numai Bu­curestiul si regiunea de influenta din jur au nevoie de 13 mld. euro pentru toate proiectele, si ale celor din teritoriu, nu numai ale noastre. Banii exista, daca stii sa-i aduci. Si ii aduci din Uniunea Europeana?, a explicat Oprescu, citat de Mediafax. De unde atatia bani?

Primaria Generala nu are un buget apro­bat pentru 2013, desi limita legala de aprobare era 8 aprilie. Proiectul bugetului centralizat al Primariei Municipiului Bucuresti pentru 2013 si previziunile pana in 2016 prevede venituri de 4,5 mld. lei (1 mld. euro) in 2013. Din acesti bani, cheltuielile de capital ar insemna 1,3 mld. lei (290 mil. euro).

Sumele sunt pur orientative cand vorbim de bugetul Bucurestiului, care an de an rateaza tinta de venituri. Anul trecut bugetul consolidat votat de Consiliul General al Muncipiului (CGMB) prevedea venituri de peste 1 mld. euro (4,6 mld. lei). Executia bugetului general consolidat evidentiaza venituri de 755 mil. euro in 2012. Aproape un sfert (24%) din aceste venituri a mers spre cheltuielile de capital ? 181 mil. euro (este vorba despre platile efective pentru investitii facute de Primaria Generala). Anul acesta, cheltuielile de investitii ar urma sa insemne, potrivit proiectului de buget, 1,3 mld. lei (290 mil. euro), adica 30% din totalul veniturilor. Pana in 2016, sumele destinate cheltuielilor de capital sunt estimate de primarul general, potrivit proiectului de buget pentru 2013, la 5,5 mld. lei, adica 1,2 mld. euro, de 10 ori mai putin decat estimeaza Sorin Oprescu ca ar necesita proiectele sale. De unde restul de bani pana la 13 mld. euro??Majoritatea proiectelor se bazeaza pe fonduri europene. Suntem hotarati sa mergem si sa obtinem aceste fonduri si toate demer­surile ultimelor luni au fost cu explicatii, prezente, cu pregatiri pentru aceste proiecte. Am constatat, si cu surprindere, si cu amaraciune, ca pana acum capitalele tarilor europene nu prea au fost bagate in seama, dar ca exista o revigorare in gandirea celor de la Bruxelles?, a sustinut primarul general la finele saptamanii trecute. Doar ca acelasi buget si previziunile sale pana in 2016 nu evidentiaza aproape nicio suma ce ar urma sa intre in bugetul consolidat din fonduri UE.

Cele mai multe cheltuieli de investitii au fost facute in Bucuresti in 2007 ? aproape 400 mil. euro. Dar atunci Bucurestiul avea un imprumut extern de 500 mil. euro, iar pana in 2015 acesta trebuie rambursat.


Principalele proiecte viitoare ale lui Oprescu

Pasaje pietonale subterane sau supraterane la Piata Presei, Piata Iancului, Mihai Bravu-Splaiul Unirii, Doamna Ghica, Piata Muncii, Piata Sudului, Piata Romana si la Arcul de Triumf si Razoare (cu Leu) - majoritatea cu finalizare pana in 2015.

Pasaj subteran Chisinau- Pantelimon (zona Delfinului) - pana la sfarsitul lui 2014.

Pasaj suprateran la Mihai Bravu ? Splaiul Unirii - pana la 2014.

Finalizarea diametralei Buzesti-Uranus.

Strapungerea bd. Nicolae Grigorescu ? splai Dudescu cu prelungirea splai Dudescu ? Vitan Barzesti ? 2015.

Un complex cultural cu o sala de concerte de 2.500 de locuri si una cu 500 de locuri, pentru evenimente de anvergura mica. Spatiul propus: esplanada din zona Piata Unirii. Cost estimat 150-200 mil. euro. Inceperea lucrarilor in 2014, finalul in 2016.

Renovarea, modernizarea si restaurarea complexului Arenele Romane.

Extinderea si modernizarea din fonduri proprii, pana la sfarsitul lui 2015, a spitalelor Foisor si Victor Gomoiu, precum si a ambulatoriilor de specialitate aferente acestora, care vor fi realizate cu bani europeni. Termen de finalizare 2014-2015.

Construirea in toate sectoarele a 60 de noi gradinite ? cost estimat la aproximativ 40 de milioane de euro. Durata 3 ani.

?Reabilitarea infrastructurii educationale din Bucuresti? - valoarea totala a proiectului este de 239 mil. euro.

 


(276 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Proiectele lui Sorin Oprescu: machetele sunt, dar de unde ia primarul 12 mld. euro? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5424439907074 seconds.