Sâmbătă, 14 Mai 2005 - 10:22 AM Aleg.RO: Troc in Coalitie: Barter pe legi, interese de grup, decapitarea unor politicieni

Publicat de: Bogdan Apostolescu

gardianul Partidele din Coalitia guvernamentala par a fi ajuns la o intelegere in privinta unor proiecte de legi si jocuri politice "de decapitare" a unor persoane. Astfel, UDMR va sustine varianta de raport al Aliantei PNL-PD la Comisia de ancheta a SRR si SRTv, iar Alianta va promova proiectul de lege al minoritatilor nationale intr-o forma convenabila pentru Uniune, au declarat politicienii din cele doua formatiuni politice. Mai mult decat atat, Partidul Conservator, dupa ce respinsese revocarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si a lui Nicolae Vacaroiu din pozitia de presedinte al Senatului, s-a hotarat sa sustina Alianta in vederea inlaturarii celor doi.

Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu s-ar fi intalnit cu reprezentantul UDMR in Comisia de ancheta a SRR si SRTv, Kelemen Hunor, cu care ar fi discutat despre sustinerea parlamentarilor PNL-PD de catre cei ai UDMR la lucrarile comisiei. La sedinta de joi a Comisiei de ancheta, deputatul UDMR Kelemen Hunor nu si-a mai sustinut amendamentele, fapt sesizat de deputatul PSD Dorina Mihailescu, ea primind precizarea de la presedintele Comisiei, Raluca Turcan (PNL), ca amendamentele invocate se regasesc reformulate in varianta propusa de Alianta PNL-PD. La varianta celor patru parlamentari ai Aliantei PNL-PD a contribuit si reprezentantul PUR, iar prin alaturarea UDMR, ea poate fi adoptata de comisie. La randul lor, parlamentarii PSD au propriul proiect de raport in care sustin mentinerea actualelor conduceri ale SRR si SRTv pana la sfarsitul mandatului, proiect care s-ar putea transforma in punct de vedere separat la raportul comisiei in cazul in care nu vor fi acceptate amendamente din el.

Pe de alta parte, noul presedinte interimar al PNL Covasna, Eugen Nicolaescu, a declarat ca partidul sau este deschis sa dezbata problema privind reorganizarea actualelor regiuni economice de dezvoltare, informeaza Mediafax. "Personal cred ca o reasezare a regiunilor economice de dezvoltare ar trebui sa tina cont de realitatile de astazi ale Romaniei", a spus Nicolaescu, aratand ca in 1998, cand au fost organizate aceste regiuni, era o alta conjunctura. Nicolaescu a apreciat ca fondurile alocate de UE pentru dezvoltarea regionala pot contribui la echilibrarea zonelor din punct de vedere economic, si nu numai. El a spus ca trebuie initiate dezbateri si discutii pe aceasta tema si ca din punctul de vedere al PNL exista o deschidere in acest sens. Presedintele UDMR, Marko Bela, declara, la inceputul lunii aprilie, dupa sedinta CRU de la Targu Mures, ca Uniunea nu va renunta la reorganizarea regiunilor economice de dezvoltare deoarece actualele regiuni nu sunt functionale.

Liderii UDMR si ministrul culturii, Mona Musca, au reusit sa ajunga la o intelegere asupra prevederilor proiectului de lege a minoritatilor, care urmeaza sa fie promovat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare si, ulterior, introdus in Parlament. Surse din interiorul Coalitiei au declarat pentru Mediafax ca Mona Musca a avut o intrevedere, joi seara, cu vicepremierul Marko Bela, unde s-a discutat acest subiect. In urma acestei intrevederi, cele doua parti au convenit asupra formei finale a proiectului de lege, dupa ce reprezentantii UDMR au acceptat sa faca unele modificari, cerute de ministrul culturii. Acele modificari se refera la atributiile Consiliului Minoritatilor, despre care Mona Musca a considerat ca sunt prea "favorabile" pentru UDMR.

Conservatorii si-au dat acordul, de principiu, pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Viceliderul grupului parlamentar al Aliantei PNL-PD din Senat, democratul Maria Petre, a declarat, ieri, pentru A.M. Press ca formatiunea condusa de Dan Voiculescu si-a dat acordul "de principiu" pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. "In sedinta Consiliului National al Coalitiei de miercuri, partidele membre au stabilit un acord de principiu privind modificarea regulamentului Senatului si al Camerei Deputatilor, care include si procedura de revocare a celor doi presedinti ai acestor Camere", a afirmat Maria Petre. Potrivit acesteia, decizia definitiva va fi luata in sedinta CNC de miercuri, 18 mai.

Surse din Alianta au confirmat spusele senatorului democrat, sustinand ca presedintele interimar al PD, Emil Boc, s-a inteles cu Voiculescu. In contrast, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, a declarat ca partidul pe care il reprezinta nu sustine nici un fel de modificari conjuncturale, adaugand ca ex-umanistii nu agreeaza inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu din functiile detinute in Parlament.


(638 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Bogdan Apostolescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Troc in Coalitie: Barter pe legi, interese de grup, decapitarea unor politicieni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69427585601807 seconds.