Marți, 26 Martie 2013 - 06:19 AM Aleg.RO: Hala Matache, din nou pe masa Primariei Capitalei: astazi se dezbat trei PUZ-uri pentru zona Berzei-Buzesti

Publicat de: ---

adevarul

Hala Matache, cladire clasata ca monument istoric si cultural, este subiect de controversa de ani de zile intre cei care sustin ca este imperios necesar pastrarea si reabilitarea ei si oameni din cadrul Primariei Generale care sustin ca monumentul ar trebui mutat din calea Bulevardului care va uni nordul orasului cu sudul lui .    

Astfel, la dezbatere vor participa reprezentanti ai primariei, ai cetatenilor din zona, ai grupului de arhitecti care a prezentat o solutie alternativa si ai ONG-urilor.

Platforma pentru Orase Durabile, una dintre organizatiile care se lupta pentru conservarea monumentului, sustine ca Primaria Generala incearca intr-un mod mai putin transparent sa aplice mutarea cladirii, lucru carea va duce la distrugerea ei avand in vedere starea avansata de degradare. Mai mult decat atat, organizatiile non-guvernamentale implicate in discutii sustin ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi uitat despre agrearea ideii de a pastrat cladirea in acelasi loc pe care se afla in prezent.

”Vom fi prezenti pentru a readuce in discutie solutiile propuse si agreate de Primarul General al Capitalei, in iunie 2011, de mentinere a Halei Matache pe actualul amplasament”, mai explica reprezentantii Platformei pentru Orase Durabile in comunicatul emis.

Reproducem punctele principale pe care se va discuta la dezbaterea de astazi

‱             Incepand din toamna anului trecut, Primaria a initiat o campanie de dezinformare cu privire la posibilitatile tehnice si la resursele financiare necesare pentru mutarea, respective mentinerea Halei Matache.

‱             In momentul de fata nu exista o propunere tehnica reala si un estimat al costurilor cu privire la mutarea Halei Matache (nu este clar nici macar regimul cladirilor din spatele Halei Matache, unde, conform Primariei, aceasta ar urma sa fie mutata).

‱             Solutia agreata de Primarie inca din 2011 pentru conservarea Halei pe actualul amplasament este astazi cenzurata din toate comunicarile Primariei; Comisia pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a primit spre avizare din partea PMB trei propuneri, toate trei prezentand ca solutie mutarea Halei Matache, ceea ce inseamna dezinformare prin omisiune.

‱             Primaria invoca intre argumentele nou aparute impotriva pastrarii Halei nevoia de a demola toate cladirile de vizavi de monumentul istoric, ceea ce este fals. Argumentul, asa mincinos cum este, este imbogatit cu o suma uriasa destinata expropierilor – cinci milioane de euro – suma in sine fiind rupta de realitate

‱             Unul dintre argumentele tehnice invocat cu seriozitate de primarul general este faptul ca pastrarea halei ar obliga constructorul sa includa doua curbe in traseul tramvaiului – ceea ce, sustine Primarul, ar afecta functionarea acestuia; or’ se stie, in Bucuresti, tramvaiele circula de cand exista numai in linie dreapta.


(723 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Hala Matache, din nou pe masa Primariei Capitalei: astazi se dezbat trei PUZ-uri pentru zona Berzei-Buzesti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72412300109863 seconds.