Vineri, 13 Mai 2005 - 09:11 AM Aleg.RO: Puterea și Opoziția au produs rapoarte ce se bat cap în cap

Publicat de: Diana POPESCU

Gândul După audieri, dezbateri, controverse și scandaluri, Alianța PNL-PD și-a elaborat raportul cu privire la activitatea comisiei parlamentare de anchetă asupra activității SRR și SRTv. Reprezentanții Puterii sunt categorici, cerând „înlocuirea celor doi președinți-directori generali, pe fondul deturnării celor două instituții de la serviciul de mandat public și a disfuncțiilor manageriale semnalate” și numirea la cârma posturilor publice a unor „persoane apolitice, pe criterii de competență reale”.

De asemenea, D.A. cere „depolitizarea efectivă a celor două instituții audiovizuale și instituirea unor mecanisme de control privind respectarea misiunii de serviciu public al SRR și SRTv.

UDMR are o poziție mai rezervată în chestiunea televiziunii și a radioului public, în timp ce PPRM se alătură punctului de vedere al Puterii.

PSD susține păstrarea actualilor șefi
Membrii PSD din comisia de anchetă au fost cei dintâi care au dat publicității raportul final. Grupul în cauză menționează în document că SRTv a evoluat „semnificativ” sub conducerea lui Valentin Nicolau în ceea ce privește raportul prezentării opoziției politice, că s-au înregistrat performanțe economice și o îmbunătățire „spectaculoasă” a mijloacelor tehnice și a infrastructurii.

Chiar dacă sesizează și „nerealizări și restanțe” în cadrul TVR și al radioului public, PSD-iștii susțin faptul că nu se poate vorbi de cenzură în cele două instituții și că cei doi conducători ai acestora ar trebui să-și păstreze funcțiile până la încheierea mandatului.


Nu doar la acest capitol există divergențe de opinie între Putere și Opoziție, membrii comisiei de anchetă neajungând la o concluzie comună nici în ceea ce privește care dintre rapoarte ar trebui supus dezbaterii în plenul Parlamentului.

Președintele TVR o acuză pe șefa anchetatorilor de stalinism
Relația dintre parlamentarii anchetatori și conducătorii instituțiilor cercetate nu se mai consumă de multă vreme în termeni amicali. Președintele-director general al TVR, Valentin Nicolau, o învinuiește pe Raluca Turcan, președintele comisiei, de „stalinism”. Declarația survine apariției în presă a unor știri conform cărora Raluca Turcan „a cerut în ultima ședință a Comitetului Executiv al PNL ca parlamentarii coaliției majoritare să susțină raportul Comisiei, ale cărui concluzii sunt defavorabile conducerii celor două instituții”.

În replică, Nicolau, în comunicatul său intitulat „Doamna Turcan: un omagiu adus stalinismului”, acuză: „Prin această formă de antepronunțare, doamna Raluca Turcan, în calitate de președinte al Comisiei Parlamentare de anchetă privind evaluarea activității SRTv și SRR, dă, încă o dată, dovada faptului că execută o comandă politică hotărâtă cu mult timp înainte. În ultimele luni nu a ezitat să se antepronunțe asupra rezultatelor anchetei, așa cum a făcut-o și ieri (miercuri, n.n.), când raportul final nu fusese încă discutat și întocmit de membrii comisiei de anchetă. Nu mai există nici un dubiu că ne aflăm în fața unei tentative de execuție politică prin intermediul inventatei Comisii de anchetă, care de la înființare și până acum a încercat să încropească un minim de argumentație pentru a servi unei decizii luate deja de unele grupuri politice de la putere”.


(524 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Diana POPESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Puterea și Opoziția au produs rapoarte ce se bat cap în cap | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53195309638977 seconds.