Miercuri, 27 Februarie 2013 - 06:52 AM Aleg.RO: Deputatii UDMR nu vor vota aprobarea OUG de majorare a salariilor inspectorilor ANI

Publicat de: ---

Financiarul

Deputatii UDMR nu vor vota legea privind aprobarea OUG 5/2013, prin care se maresc salariile inspectorilor de integritate din cadrul ANI, acestia apreciind ca majorarea salariala este discriminatorie fata de alte categorii bugetare cum ar fi medicii sau profesorii .

Deputatul Kerekes Karoly a anuntat de la tribuna plenului Camerei ca UDMR nu sustine proiectul, avand in vedere ca in timp ce mii de medici au parasit tara din cauza nivelului scazut de salarizare, in conditiile in care acestia pot fi trasi la raspundere pentru malpraxis, in cazul inspectorilor ANI acestia nu raspund pentru rapoarte gresite, dar beneficieaza de majorari salariale.

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a solicitat reprezentantului Ministerului Justitiei, prezent la dezbateri, sa prezinte in plenul Camerei sumele aferente majorarii salariale in cazul inspectorilor ANI.

“Vreau sa stiu suma exacta de salarizare, in textul ordonantei se spune ca noile salarii se raporteaza la personalul de specialitate de la Consiliul Concurentei”, a adaugat Mate Andras.

Secretarul de stat Florin Motiu a declarat, in plen, ca Ministerul Justitiei este initiator in cazul actului normativ aflat in dezbatere parlamentara, avand in vedere ca ANI nu are drept de initiativa legislativa, si a dat citire grilei de salarizare aferenta inspectorilor ANI.

“In cazul inspectorului debutant salariu brut era 1.924 lei va fi 3.902 lei. Salariul brut al unui inspector asistent era de 2.976 de lei este de 6.825 de lei. In cazul inspectorului principal salariul brut era de 4.375 de lei si devine 7.555 de lei, iar salariul brut al unui inspector superior era 5.601 lei si este 8.285 de lei”, a anuntat secretarul de stat in MJ.

Mate Andras a revenit la tribuna plenului si a anuntat ca grupul UDMR nu va vota actul normativ, dar va initia o lege care sa prevada mariri salariale asemanatoare pentru medici si profesori.

“Am sa vin cu initiativa legislativa ca si medicii si profesorii sa aiba macar trei sferturi din ce au inspectorii ANI”, a afirmat Mate Andras.

In expunerea de motive la OUG 53/2013 care modifica si completeaza Legea 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI se precizeaza ca prin actul normativ se are in vedere “modificarea cadrului legal privind salarizarea si alte drepturi salariale ale inspectorilor de integritate din cadrul ANI astfel: stabilirea unui salariu de baza pentru functiile de specialitate din cadrul ANI (director general, director, sef serviciu, inspector de integritate pe toate cele patru grade: superior, principal, asistent si debutant), astfel incat salarizarea sa fie la un nivel corespunzator rolului, atributiilor si statutului ANI”.

Proiectul de lege, care are caracter organic, urmeaza sa fie supus marti votului final in Camera Deputatilor, primul for sesizat in acest caz.


(752 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Financiarul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Financiarul:

Deputatii UDMR nu vor vota aprobarea OUG de majorare a salariilor inspectorilor ANI | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59227800369263 seconds.