Vineri, 13 Mai 2005 - 09:09 AM Aleg.RO: Șuvița dintre șuvoaie

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul Miercuri seara, cu prilejul lansării pe piață a unui nou cotidian, președintele Traian Băsescu a îngropat, hăhăind homeric, cel mai suculent subiect de presă colorată, furnizat de la Cotroceni în patru luni de mandate: șuvița adusă, de Paști, ofrandă pe altarul imaginii României în lume. Sacrificiul nu a fost provocat, zice dl. președinte, de șuvoaiele de cerneală curse pe hârtie de ziar, ci de manifestarea de voință a primei doamne. Având, astfel, un răspuns la întrebarea “de ce?”, ultima prevăzută de abecedarul gazetăriei, nu ne rămâne decât să așteptăm, ronțăind, răbdători, capacele pixurilor, ca Traian Băsescu să-și urmeze amenințarea glumeață de miercuri: părul crește în doar câteva luni…


Suntem văduviți de un pretext de scriitură bășcălioasă, dar scăpăm de reproșurile aruncate prin curtea Palatului: “Altceva nu ați găsit de scris din vizita asta oficială, decât că i-a ridicat vântul șuvița lu’ șefu’? Ce e nebunia asta cu ditamai campania pentru tăierea șuviței? Acum, când se decide viitorul țării… ”. Ba da, cei mai mulți dintre noi au găsit și altceva de scris din “vizita asta oficială”, iar isteria tăierii moțului s-a declanșat prin ianuarie, după dușca de șampanie de la Universitate, taman când președintele a-nceput să tacă programatic, deschizând gura doar dacă socotelile sau umorile îi dădeau ghes să lovească ba în Voiculescu, ba în Nicolau-TVR.


Unii s-au apucat să zugrăvească fluturatul firelor de păr pe la înaltele curți ale Europei, iar alții să lanseze dezbateri publice pe tema asta, din nostalgie după vremurile când Traian Băsescu era, cu șuviță și ardei iute cu tot, cel mai comunicativ om politic. Când nu exista întrebare la care să nu răspundă, când le ordona subalternilor pe linie de partid să nu-l mai frece la melodie că e-n întârziere, fiindcă el mai are de stat la o tacla cu presa, când, în fine, le promitea românilor că va fi un președinte-interactiv, iar tinerii decretau că “Băse e cool”. De patru luni însă, “interactivul” fuge de întrebări. Fie le-ntoarce spatele întrebătorilor, fie le răspunde monosilabic, la mișto, precum acel “ghici!”, aruncat, zilele trecute, unei ziariste care se interesa de soarta celor trei răpiți, la întoarcerea de la Moscova.

N-am fi scris de meșă, dacă posesorul ei ar fi plecat prin țară după viscolele din ianuarie-februarie, între două vizite afară, satisfăcând, astfel, și curiozitatea românului de a-și vedea noua vlădică, și nevoia de a simți că “ăl mare’” se interesează de soarta lui. N-am fi vrut un Băsescu molipsit de abracadabranta logoree iliesciană, lansată ba la Buhuși, ba la Băicoi, despre globalizare și standardizare (deși, ce-i drept, “bazinul Mării Negre” începe să zgârie cam la fel urechile), ori de egolatria năstăsistă, prezentă pe toate posturile de televiziune, la toate jurnalele de știri.

L-am fi vrut doar pe Băsescu-interactivul, care, în loc să bulverseze Al-Jazeera cu vorbiri mai mult sau mai puțin cugetate despre povestea răpirii celor trei jurnaliști, i-ar fi îmbărbătat pe nenorociții îngropați sub “Marea Banatului”, cărora, până acum, nu le-a adresat măcar un cuvânt, deși calvarul ține de aproape o lună. Dacă președintele ar fi vorbit despre sinistrați și șuvoaie, noi n-am mai fi scris despre șuviță.


(587 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Șuvița dintre șuvoaie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59627199172974 seconds.