Joi, 21 Februarie 2013 - 06:27 AM Aleg.RO: Cetatea Sarmizegetusa Regia preluata, cu acte, de Consiliul Judetean Hunedoara

Publicat de: ---

Financiarul

Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara a aprobat, miercuri, preluarea patrimoniului cetatii dacice Sarmizegetusa Regia din administrarea Ministerului Culturii si trecerea acesteia in subordinea autoritatilor judetene, in calcul fiind luat un perimetru de 19 hectare care este ocupat de situl istoric .

Potrivit autoritatilor, administrarea cetatii de catre CJ Hunedoara deschide o perspectiva importanta in ceea ce priveste dezvoltarea turismului, dar si de protejare a monumentului UNESCO, una dintre prioritatile autoritatilor judetene fiind asigurarea unui sistem eficient de paza a sitului situat in Muntii Orastiei.

‘Pentru Consiliul Judetean Hunedoara administrarea cetatii inseamna enorm de mult, inclusiv o dezvoltare economica accentuata a zonei. Judetul Hunedoara se preteaza, in mod deosebit, la turism, iar un punct de atractie al Romaniei sunt cetatile dacice din Muntii Orastiei’, a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

El a aratat ca in noile conditii, CJ Hunedoara va putea accesa fonduri nerambursabile in vederea punerii in valoare a cetatii Sarmizegetusa Regia, dar si a celorlalte cetati dacice din Muntii Orastiei.

In acest context, un prim pas va fi reabilitarea drumului de acces spre fosta capitala a Daciei, un proiect de finantare fiind depus deja de CJ Hunedoara.

Un consilier al presedintelui CJ Hunedoara se va ocupa special de problemele ce tin de administrarea cetatilor dacice, acesta afirmand ca in zona trebuie instituita o stare de normalitate in ceea ce priveste modul de practicare a turismului.

‘Este o veste foarte buna ca Sarmizegetusa Regia are un stapan. (…) Stapanul vrea sa instaureze normalitatea in Sarmizegetusa Regia si pe parcurs, in celelalte cetati dacice. Prioritatea este paza, conservarea si protejarea cetatilor mai ales de turismul salbatico-mistico-religios care se practica acum. Odata instalata paza 24 de ore din 24, aceste lucruri se vor reglementa si, probabil, la primavara, va veti plimba intr-o Sarmizegetusa Regia normala’, a spus consilierul pe probleme de patrimoniu istoric, Vladimir Brilinskey.

Cetatea Sarmizegetusa Regia face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1999, alaturi de alte cinci fortarete dacice: Luncani - Piatra Rosie, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Capalna si Banita.


(715 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Financiarul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Financiarul:

Cetatea Sarmizegetusa Regia preluata, cu acte, de Consiliul Judetean Hunedoara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63618302345276 seconds.