Vineri, 13 Mai 2005 - 08:50 AM Aleg.RO: Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru ratificarea Tratatului de aderare la UE

Publicat de: AM Press

gardianul Senatul si Camera Deputatilor se vor intruni pe 17 mai, la orele 15.00, intr-o sedinta comuna in vederea ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de tara noastra la 25 aprilie. Potrivit secretarului Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Titu Gheorghiof, Tratatul va fi transmis pentru studiu, prin hotarare a Birourilor Permanente ale celor doua Camere, catre Comisia juridica reunita a Legislativului si Comisia de integrare europeana. Membrii acestor comisii vor putea analiza documentul si finaliza raportul pana luni dimineata. Potrivit lui Titu Gheorghiof, fiecare grup parlamentar va avea alocate cate 10 minute, pentru a-si expune punctul de vedere cu privire la Tratatul de aderare a Romaniei la UE, in timp ce reprezentantul Guvernului va avea la dispozitie, pentru acelasi scop, 20 de minute.

Membrii Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor si cei ai Comisiei pentru integrare europeana au avizat, ieri, in unanimitate, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

In deschiderea sedintei, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene si negociator-sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, a declarat ca acest tratat reprezinta rezultatul negocierilor din perioada februarie 2000 - decembrie 2004, adaugand ca este ‘’de doua ori mai prost decat ar trebui sa fie".

Printre deficientele acestui document, el a mentionat lipsa "adaptarilor tehnice", specifice aderarii Romaniei, care urmeaza sa fie definitivate "mai aproape de momentul integrarii". Orban a precizat ca lipsa acestor mentiuni din textul tratatului este cauzata de termenul mare pana la intrarea efectiva in vigoare a acestuia.

Secretarul de stat a trecut in revista clauzele de salvgardare si a amintit de existenta, in textul Tratatului, a unui mecanism prin care Comisia Europeana poate sa recupereze banii dati Romaniei din 8 decembrie 2004 pana in momentul aderarii efective, daca Romania nu respecta aquis-ul comunitar.

Senatorul Vasile Puscas a declarat, in timpul dezbaterilor, ca PSD va sprijini si va vota ratificarea Tratatului de aderare. El a precizat ca Guvernul, Parlamentul si societatea civila trebuie sa isi asume un program de informare privind obligatiile asumate de Romania pentru integrarea in UE. Si senatorul PPRM Liviu Bindea a declarat ca formatiunea politica din care face parte sprijina fara rezerve ratificarea Tratatului, mentionand ca cetatenii trebuie sa fie informati corect si detaliat despre sarcinile si exigentele documentului incheiat de statul roman. La randul sau, senatorul PD Anca Boagiu a spus ca romanii trebuie sa fie informati in special referitor la costurile integrarii, ea remarcand solidaritatea partidelor politice "pentru o cauza importanta" pentru Romania.

Potrivit senatorului PNL Norica Nicolai, Parlamentul trebuie sa monitorizeze respectarea angajamentelor asumate. Senatorul a declarat ca ratificarea tratatului reprezinta un pas de mare responsabilitate pentru clasa politica romaneasca si ca PNL sustine acest proiect, inclusiv prin actul de guvernare.


(562 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la AM Press


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru ratificarea Tratatului de aderare la UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64564394950867 seconds.