Miercuri, 28 Noiembrie 2012 - 06:33 AM Aleg.RO: Cine se mai uita la Basescu Show

Publicat de: ---

Gândul

La inceput, Traian Basescu a vorbit pentru popor . Apoi pentru Monitorul Oficial. Acum vorbeste pentru stenograma.

Taiat de televiziuni la minutul 00.29, mesajul prezidential de fiecare seara de la 18.30 a ajuns la cativa pedelisti pur sange:"Exist!". Presedintele e la Bruxelles, negociaza, si-au zis sustinatorii ARD si-au pus linistiti capul pe perna joi noaptea, cand incepea Consiliul European, cu bugetul pe sapte ani cu tot. Numarul lor exact se va afla intr-un sondaj public pe 9 decembrie. Putin cam tarziu, probabil.

Restul electoratului parea cam adormit. S-a trezit abia luni dimineata, cu o declaratie de mare impact a lui Victor Ponta: "E meritul, daca vrea, al domnului Tariceanu, al cui o vrea, dar nu al lui. Sigur, nu putea sa se intoarca cu mana goala de la Bruxelles, s-a intors si el cu ce am obtinut in 2007", s-a indignat superior premierul dupa certitudinea celor 5 miliarde de euro in plus pentru agricultura servita de presedinte la pachet cu amanarea pentru la anul a negocierilor de la Consiliul European.

Adevarul nu e nici la stanga, nici la dreapta, e la mijloc. De 5 miliarde de euro in plus e nevoie ca agricultorul de rand sau proprietarul a zeci de mii de hectare din Romania sa ajunga, in 2017, de la 119 euro, cat ia acum de la UE, la 183 de euro subventie pe hectar. Asa i s-a garantat prin Tratatul de aderare, iar incalcarea Tratatului e motiv de blocaj la Bruxelles. De semnat, l-au semnat si Traian Basescu, si Calin Popescu Tariceanu. De negociat, l-a negociat inclusiv guvernul Nastase.

Pentru titlu scurt, nu conteaza decat cu cati bani vii de acolo. Pentru ca nu pot fi prea multi, Traian Basescu evita cifrele:"Problema este cum argumentam o reducere sau poate gasim un istet care vine sa scape fara reducere". Pentru ca sigur vor fi mai putini decat se astepata acasa, Victor Ponta ridica pragul cat mai sus: "Important e cat se taie din cei 48 de miliarde. E mare diferenta daca se taie un miliard sau daca se taie zece", se pregateste deja terenul pentru o demonstratie aritmetica a esecului.

Una peste alta, am evoluat. Oamenii politici nu-si mai pun poalele-n cap, vorbesc bruxelleza de campanie. Avem de-a face cu fondurile de coeziune, plati directe, capping, procent de cofinantare si de prefinantare, eligibilitatea TVA, toate metafore seducatoare pentru poporul obosit dupa un vot care nu schimba nimic.

Cand Vasile Blaga a realizat, cu sondajele in fata, ca ARD, in crestere necontrolata, a ajuns cu 2% sub cota pe care PDL ar fi avut-o de capul sau in campanie, Traian Basescu a obosit si el de propriul discurs: "E atat de tehnic ca ma ingrozesc". Asa ca a revenit, timid, dar sigur, la frazele cunoscute electoratului sau: "Fac un apel la USL. Incetati sa ma mai implicati in campanie, ma obligati sa va raspund!"

Noul presedinte Basescu, precaut, pare sa sufere acum de mania persecutiei mai mult decat il consuma in 2008 boala pe moguli. Ponta face un balet intre discursul anti, care sa-l tina bine infipt in studiourile tv, si cel de coabitare, periat sa sustina o poza de premier dupa 9 decembrie sau macar de victima inocenta sub pixul prezidential.

Primul incearca sa scoata din amortire cat a mai ramas din electoratul ARD lasat, peste noapte, fara pericolele mogulesti, fara amenintarea Moscovei, fara Stolojan in bermude, fara candidati, fara vlaga si fara motivatie.

Al doilea ar vrea sa-si satisfaca ambitia de a fi recunoscut drept adversar direct al lui Traian Basescu. Numai asa poate spera sa aduca de partea USL, vot cu vot, ceva din cei 1,8 milioane de cetateni "extra" care au iesit la referendum sa il demita pe presedinte cu toate ca la numaratoarea din vara, de la locale, nu se regaseau in scorul de 5,6 milioane de voturi ale USL.

Cei 1,8 din 7,4 milioane pot sa-i tranteasca actualului premier usa in nas. La fel cum tot ei pot face ca Traian Basescu sa nu mai poata iesi din logica presedintelui care, acum trei-patru zile, le spunea resemnat ziaristilor acreditati la Cotroceni "Ce sa mai caut in parlament? Voi sunteti parlamentul meu".

Intra in comunitatea Facebook Gandul, locul unde ziarul vorbeste cu tine


(868 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cine se mai uita la Basescu Show | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.