Luni, 29 Octombrie 2012 - 05:48 AM Aleg.RO: Frica de bucuresteni. De ce fug liderii partidelor din USL si din ARD in colegii din afara Capitalei

Publicat de: ---

adevarul Liderii partidelor din USL si din ARD si-au ales colegii ?sigure" in teritoriu pentru a accede fara griji in Parlament, spre deosebire de majoritatea predecesorilor lor, care au avut curaj sa candideze in Capitala Presedintele PNL Crin Antonescu va candida pentru un mandat de senator in colegiul numarul 2 din Teleorman, judet controlat de baronul PSD Liviu Dragnea . Anuntul a fost o surpriza, deoarece se stia ca liderul liberal urma sa concureze intr-un colegiu din Sectorul 3 al Capitalei, pentru a se baza pe ajutorul primarului PSD Robert Negoita. Acum, probabil pentru a evita situatia delicata din urma cu patru ani, cand nu si-a castigat colegiul din sectorul 1 si a fost nevoit sa astepte redistribuirea mandatelor, Crin Antonescu s-a orientat catre un colegiu fara probleme. El va face tandem cu secretarul general al PSD Liviu Dragnea, care va candida pentru un post de deputat. Singurul care a explicat decizia lui Antonescu a fost chiar Dragnea: ?Prea multi ani, liderii politici au stat in Bucuresti. E bine ca, din patru in patru ani, sa vina sa vada Romania reala, sa vorbeasca cu oamenii, sa vada problemele lor". Traseul parlamentar al lui Crin Antonescu a inceput in 1992 la Tulcea si a continuat in Teleorman, intre 2000 si 2004. Apoi, pentru doua mandate, el a fost parlamentar de Bucuresti, pentru ca in aceasta iarna sa revina in Teleorman. PONTA CANDIDEAZA ?ACASA", LA BAIA DE FIER Premierul Victor Ponta candideaza si el departe de casa, in colegiul din Gorj pe care l-a castigat pentru prima data in 2008. El il va avea contracandidat pe anonimul Nicolae Ravitoiu (PDL). Pentru a nu-si periclita victoria, Ponta si-a numit un apropiat ca prefect de Gorj, pe Radu Teodorescu, care e de loc din Baia de Fier. Familia sa este cea care i-a vandut actualului premier o casa in localitatea gorjeana, de atunci figurand si celebrul ?buletin de Baia de Fier". Nici presedintele PC, Daniel Constantin, nu s-a incumetat sa candideze in Bucuresti si, ca atare, a primit un colegiu eligibil in Arges.

LIDERII ARD, SPERIATI DE BUCURESTI Nici pe dreapta spectrului politic nu sunt lideri mai curajosi cand vine vorba sa se intalneasca la alegeri cu pretentiosul electorat al Capitalei. Dupa esecul de la alegerile locale, primul care a dat tonul plecarilor a fost chiar presedintele PDL, Vasile Blaga. In 2008, acesta isi castigase fotoliul de senator in Colegiul 5 din Capitala. Acum, pentru a ajunge din nou in Parlament, el va face campanie tocmai in judetul Timis. Alti doi lideri ai ARD, Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Mihail Neamtu (Noua Republica), silit sa candideze pe listele PNTCD, au primit colegii in Arad, unul dintre orasele in care PDL se mai bucura de incredere. Nici Elena Udrea nu ramane in Bucuresti, chiar daca a condus filiala de aici a PDL. Inca influenta in partid - desi a demisionat din toate functiile -, ea a putut sa-si aleaga un colegiu usor, in judetul Neamt. Acolo, baronul local Gheorghe Stefan, zis Pinalti, va face tot ce e nevoie pentru ca Udrea sa ajunga din nou deputat. ILIESCU SI TARICEANU, FIDELI CAPITALEI Daca, in 2012, liderii principalelor partide isi aleg colegii ?caldute" din tara bazandu-se pe sustinerea baronilor locali, nu la fel aratau lucrurile cu ani in urma, cand presedintii formatiunilor parlamentare isi asumau o candidatura in Bucuresti. Fostul presedinte Ion Iliescu a castigat doua mandate de senator, 1996-2000 si 2004-2008, candidand intr-o circumscriptie care cuprindea sectorul 1. In 1996, in acelasi colegiu a candidat si presedintele din acea vreme al PDSR (actualul PSD), Oliviu Gherman.Legea electorala din acea perioada (votul pe liste) i-a trimis brat la brat in Parlament. Un alt lider social-democrat, Adrian Nastase, a ramas fidel Bucurestiului din 1990 pana in 2008, cand a facut pasul catre un colegiu din Ploiesti. Schimbarea nu a fost de bun augur: fostul premier a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare. De asemenea, fostul presedinte al PD Petre Roman a stat in bancile Parlamentului din 1990 pana in 2004 (doua mandate de senator si doua de deputat), doar ca reprezentant al bucurestenilor. Si fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a candidat in Capitala, cu exceptia primului mandat, intre 1990 si 1992, cand a fost ales deputat de Arad. El a fost ales deputat pe listele PNL din Capitala intre 1996-2012. Liderul liberal va candida si in aceasta iarna, intr-un colegiu din Sectorul1.

Ponta, zdruncinat de Oltchim ?Fundamentul de incredere" de care se bucura Victor Ponta in urma cu sase luni a fost puternic zdruncinat in timpul scandalului Oltchim inclusiv de felul ?neinspirat si nepotrivit" in care premierul s-a coborat la nivelul populistului Dan Diaconescu, se arata intr-un raport al institutului GeoPOL, infiintat de Cozmin Gusa.

?Interactiunea prelungita cu un realizator de televiziune popular doar la periferia societatii, care iese in mod natural din tiparele discursului politic normal, l-a facut pe Victor Ponta sa para la randul sau dezarticulat si neinteligibil, mai ales pentru publicul pe care se baza", se subliniaza in raport.



(1040 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Frica de bucuresteni. De ce fug liderii partidelor din USL si din ARD in colegii din afara Capitalei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64747214317322 seconds.