Marți, 28 August 2012 - 06:13 AM Aleg.RO: Consilierii Capitalei dezbat in sedinta de joi proiecte de 2,5 miliarde de euro

Publicat de: ---

Puterea de Valentina Grigore Social Taguri: ordine_de_zi, proiecte, autostrada_suspendata, CGMB Sharevar addthis_config = ;

 

Consilierii generali ai Capitalei vor discuta joi proiecte de peste 2,5 miliarde de euro . Pe ordinea de zi a sedintei se regasesc cateva ?obsesii? mai vechi ale primarului Sorin Oprescu, precum imprumutul de 800 milioane de euro, inelul median ? autostrada suspendata - si multe alte proiecte majore de infrastructura.

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti va dezbate, joi, 74 de proiecte de hotarare. Aceasta este prima sedinta a CGMB dupa alegerile locale (anterioara nu s-a mai tinut deoarece consilierii erau in vacanta).

 

Unul dintre proiectele mai vechi pe care consilierii PDL au refuzat in mod constant sa il aprobe este imprumutul de 800 milioane de euro ce ar urma sa fie accesat de pe piata bancara si rambursat in 20 de ani. 500 milioane de euro ar urma sa fie alocati pentru plata obligatiunilor emise de municipalitate in vremea mandatului primarului Adriean Videanu si care au data scadenta in 2015. Restul de 300 milioane de euro ar urma sa fie folositi pentru investitii, insa Oprescu nu a mentionat niciodata in ce proiecte vrea sa bage banii.

 

Referitor la inelul median (autostrada suspendata), primul tronson din acesta, cu o lungime de circa 13 km, ar urma sa coste 1,57 miliarde de euro. Primarul Sorin Oprescu a declarat la inceputul anului ca autostrada suspendata va fi facuta in parteneriat public-privat cu o companie chineza si ca investitia privata va fi recuperata dintr-o taxa de drum care ar putea costa intre 18 si 21 de euro/an. Insa, daca proiectul va fi aprobat in forma actuala de consilieri, intreaga suma de 1,57 miliarde de euro ar urma sa fie platita din bugetul local.

 

Celelalte proiecte puse pe ordinea de zi a sedintei CGMB sunt: aprobarea sumei de 8 milioane de euro pentru realizarea exproprierilor necesare construirii strapungerii Bdului Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (blocat din 2011 deoarece Consiliul nu a aprobat lista cu imobilele ce urmau a fi expropriate); aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana pentru centrul Capitalei, un proiect care ar urma sa transforme in spatii pietonale mai multe strazi din centrul orasului; strategia de salubrizare a municipiului Bucuresti, document care ar permite organizarea noilor licitatii pentru curatenie; inaintarea catre Guvernul Romaniei a unei cereri de transferare a terenului de la Esplanada (Bdul Unirii) catre municipalitate,  amplasament pe care Oprescu vrea sa amenajeze un parc; aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti ? Pitesti (o ruta alternativa la Bdul Iuliu Maniu care va lega centrul Bucurestiului de autostrada Bucuresti - Pitesti (A1); aprobarea Planului Urbanistic Zonal str. N Tonitza nr. 7-9, str. Franceza nr. 26, Splaiul Independentei, sector 3, care prevede construirea unei parcari supraterane in Centrul Istoric pe strada Tonitza, proiect respins in nenumarate randuri de fostul Consiliu General cu majoritate PDL.


(660 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Consilierii Capitalei dezbat in sedinta de joi proiecte de 2,5 miliarde de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60067391395569 seconds.