Marți, 07 August 2012 - 06:18 AM Aleg.RO: Basescu reproseaza, Parchetul ancheteaza

Publicat de: ---

Puterea de Ionut Muresan Actualitate Taguri: manoloiu, basescu, referendum Sharevar addthis_config = ;

 

Procurorii Parchetului General au inceput, ieri, urmarirea penala fata de chestorul Constantin Manoloiu, seful Evidentei Persoanei, pe care il acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice . Vineri, Traian Basescu ii reprosa lui Manoloiu ca nu a procedat corect in cazul listelor electorale, cand a spus ca nu exista o certitudine asupra numarului de alegatori.

 

Procurorii il acuza pe chestorul Constantin Manoloiu ca nu a respectat dispozitiile hotararii de Guvern pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei.

 

Concret, este vorba despre o adresa din 2 august emisa catre Constantin Manoloiu si transmisa ulterior Curtii Constitutionale care preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor ,,nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente?. ?La data de 02.08.2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29.07.2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12.09.2012. Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendum va fi luata pe data de 31.08.2012?, se arata in comunicatul Parchetului General.

 

Manoloiu si-ar fi depasit cu buna stiinta atributiile

 

Chestorul Constantin Manoloiu, seful Serviciului Evidenta Populatiei, a fost citat, ieri, la Parchetul General pentru a fi audiat in legatura cu adresele transmise Curtii Constitutionale pentru solutionarea referendumului, informatiile din acte contrazicandu-se. Chestorul Manoloiu ar fi eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale atunci cand a comunicat numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente destinate desfasurarii referendumului national, Manoloiu cunoscand si ignorand acest aspect. Chestorul a semnat, in 1 august, o adresa transmisa Curtii Constitutionale in care nota ca in listele electorale permanente utilizate la referendum au fost inscrise 18.292.514 persoane. A doua zi, Manoloiu a transmis o a doua adresa in care a precizat ca exista nereguli in bazele de date in legatura cu cetatenii romani morti sau aflati in strainatate si ca datele pot afecta numarul total al cetatenilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente. In aceeasi adresa, Manoloiu a scris ca nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise pe aceste liste, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente.

 

 

Blaga il acuza pe Manoloiu cu doua ore inainte de urmarirea penala

 

Vasile Blaga a declarat, ieri, inainte ca procurorii sa anunte inceperea urmaririi penale, ca, prin declaratia sa, chestorul Constantin Manoloiu a dat dovada de ,,ingerinta politica?, adaugand ca in cazul in care va incalca legea acesta va trebui sa demisioneze. ,,Interpretarea in cea de-a doua adresa, sigur destul de subtila ca nu putem garanta exact cele 18,3 milioane de alegatori, a dat dovada de o doza de ingerinta politica?, a spus presedintele PDL la intrebarea daca Manoloiu a primit ordine politice. Intrebat daca chestorul de la Evidenta Populatiei trebuie sa isi dea demisia in contextul in care mai multi ministri au demisionat, Blaga a spus ca daca va incalca legea, da. ,,Nu e membru al Guvernului. Daca va incalca legea, da. Nu cred ca o va incalca. Dupa cate cunosc in MAI, generalii respectivi, chestorii au propria cariera si cu atat mai mult nu ar dori sa intre dupa gratii. In general, cei care respecta ordine politice, din pacate, o patesc mult mai rau decat cei care le dau?, a sustinut Vasile Blaga.

 

 

FACIAS acuza Parchetul General ca nu solutioneaza cazurile de fraude electorale din 2009

 

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus, ieri, la CSM o sesizare impotriva Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru nesolutionarea plangerilor care semnalau fraude la alegerile prezidentiale din 2009.

 

Reprezentantii FACIAS sustin, intr-un comunicat remis ieri, ca ar exista peste 12.000 de plangeri depuse de cetatenii romani care semnalau fraudele comise la alegerile prezidentiale din 2009 care nu au fost solutionate.

 

In sesizare, FACIAS solicita CSM ?sa verifice motivele pentru care Parchetul a trecut cu vederea si a tergiversat solutionarea miilor de plangeri privind frauda electorala semnalata la acea vreme de toate partidele politice, presa si analisti politici, sustinuta de numeroase probe si sute de exemple?. 

 

FACIAS mai sustine in sesizare ca ?printre ?aberatiile? de frauda electorala, intens mediatizate, s-au aflat atunci CNP-uri ale unor persoane care urmau sa se nasca sau persoane decedate care s-au prezentat la vot?. Reprezentantii FACIAS mai sustin ca ?potrivit estimarilor, in total, au existat peste 80.000 de voturi suspecte de frauda?.

 

Reprezentantii FACIAS precizeaza in comunicatul remis luni ca plangerea depusa la CSM apare in contextul in care, ?spre deosebire de anul 2009, astazi procurorii din Romania dovedesc o preocupare autentica, solida si imediata, pentru procesul electoral, confiscand listele electorale in baza unor suspiciuni mult mai putin documentate decat in 2009?.

 

In opinia FACIAS, aceste ?incalcari grave ale legii? ar fi trebuit cercetate si solutionate conform legislatiei in vigoare. Reprezentantii FACIAS mai sustin ca au cerut ?direct Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie?, cu cateva zile in urma, sa analizeze plangerile depuse, dar si alte aspecte care vizau nereguli referitoare la alegerile prezidentiale din 2009, insa Parchetul a refuzat sa le inregistreze cererea intrucat nu este de competenta acestei institutii.

 

FACIAS s-a plans si de aceasta problema in sesizarea catre CSM, sustinand ca refuzul Parchetului de a inregistra plangerea reprezinta ?o incalcare a Legii 554/2004, a art. 39 din Regulamentul de Ordine Interioara a Parchetelor care prevede in sarcina Biroului de relatii cu publicul si audiente obligatia de a inregistra ?prin intermediul procurorului de serviciu, sesizarile penale, precum si celelalte plangeri, cereri, sesizari si memorii ale cetatenilor, depuse de acestia direct la Parchet?, precum si a principiilor generale de functionare potrivit carora Parchetul trebuie sa asigure legalitatea si protejarea cetatenilor impotriva faptelor cu potential caracter infractional?, se mai arata in comunicatul fundatiei.


(263 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Basescu reproseaza, Parchetul ancheteaza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7426540851593 seconds.