Miercuri, 15 Februarie 2012 - 06:18 AM Aleg.RO: Ce i-a placut lui Basescu din programul lui Ponta

Publicat de: ---

adevarul  ?Adevarul? a cautat punctele comune intre ideile Guvernului si propunerile liderului PSD . Traian Basescu l-a pus pe Emil Boc sa discute cu Victor Ponta intr-o incercare de a da impresia ca dialogheaza cu Opozitia. Seful statului s-a referit doar la cele 15 conditii puse de Victor Ponta pentru sprijinirea Guvernului, nu si la cele patru prezentate de Crin Antonescu pentru revenirea in Parlament. In acest fel, Traian Basescu poate sa bifeze faptul ca a incercat sa aduca USL inapoi la dezbaterile parlamentare, dar, in realitate, incurajeaza neintelegerile din Opozitie. In aceste conditii, seful statului a aruncat pe piata analiza sa in privinta solicitarilor lui Ponta concluzionand ca sapte dintre acestea se regasesc in programul Guvernului Ungureanu. ?Daca si partidele vor vedea aceasta coincidenta, inseamna ca exista o baza solida de discutie pentru eventuala revenire a Opozitiei in Parlament", a adaugat el.
In realitate, dincolo de ineditul situatiei - un lider al Opozitiei vorbind despre sprijinirea Guvernului -, majoritatea punctelor comune sunt fie greu de respins, fie ar putea fi intelese diferit de fiecare parte. Astfel, Victor Ponta a vorbit despre revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010, in timp ce programul de guvernare se refera la ?preocuparea pentru majorarea salariilor si pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru".

Aici, oferta lui Traian Basescu ridica un semn de intrebare: ce ar putea negocia Boc si Ponta pe aceasta tema? Un eventual acord care sa prevada acest punct ar fi total dezavantajos pentru Putere: partidele din Coalitie au facut deja presiuni asupra lui Mihai Razvan Ungureanu in acest sens si nu au niciun interes sa imparta beneficiile electorale cu PSD. Lupta anticoruptie, clamata de toata lumea ?Accentuarea independetei DNA si ANI", invocata de Victor Ponta, se regaseste in programul de guvernare in formula ?DNA si ANI vor ramane pilonii luptei anticoruptie". Aici insa, Victor Ponta este cel care s-a pliat pe una dintre temele actualei Puteri, si anume lupta anticoruptie,  care nu se afla printre temele traditionale ale PSD. O alta tema comuna este modificarea Legii achizitiilor publice, subiect care s-a dovedit, in permanenta, sensibil. Atat timp cat nici Guvernul, si nici PSD nu au explicat, concret, ce ar dori sa schimbe, este greu de estimat daca exista sau nu puncte comune.

Ambele parti vorbesc despre schimbarea regulilor in ceea ce priveste institutiile deconcentrate. Ponta a cerut depolitizarea acestora, in timp ce Guvernul propune transferul unor atributii catre autoritatile locale. Cum o parte din puterea la nivel local apartine PSD, daca Executivul si-ar materializa aceasta intentie, influenta Opozitiei ar putea creste. Faptul ca PDL si-a plasat oamenii in institutiile deconcentrate a reprezentat una dintre principalele acuzatii ale Opozitiei.

?Sper ca veti avea curajul, domnule prim-ministru desemnat, sa scoateti de la conducerea companiilor de stat oamenii celor aflati la putere", a mai spus presedintele PSD de la tribuna Parlamentului. Ponta a facut astfel trimitere la promisiunea din programul de guvernare referitoare la selectarea de manageri profesionisti pentru companiile de stat si la numirea noilor consilii de administratie pe criterii de competenta. 

Sprijin pentru Schengen Puterea si PSD au in comun si dorinta de a adera la Tratatul European de guvernanta fiscala. Victor Ponta a anuntat ca Guvernul  va beneficia de suportul USL la nivel european pentru aderarea la spatiul Schengen si ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Teme comune Guvern - PSD

1 Cresterea salariilor si a pensiilor. O tema introdusa in programul de guvernare la cererea partidelor din Coalitie si invocata si de Victor Ponta
2  Lupta anticoruptie desfasurata de DNA si ANI. Pana acum, PSD a criticat activitatea acestor institutii
3  Modificarea Legii achizitiilor publice. Nici Puterea si nici Opozitia nu au explicat ce schimbari intentioneaza sa faca
4  Reorganizarea serviciilor deconcentrate. Guvernul propune transferul de atributii catre autoritatile locale, PSD vrea ?depolitizare"
5 Schimbarea modului de selectie a conducerilor companiilor de stat. Guvernul propune concursuri pe baza de ?profesionalism", PSD vrea ?depolitizare"
6 Aderarea la Tratatul European de guvernanta fiscala prin modificarea Constitutiei
7 Aderarea la spatiul Schengen si ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare


(675 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Ce i-a placut lui Basescu din programul lui Ponta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55208516120911 seconds.