Vineri, 06 Mai 2005 - 08:45 AM Aleg.RO: PD, între competiție de ochii lumii și triumvirat prestabilit

Publicat de: Alin BOGDAN, F.N.

Gândul Ultimele evoluții din interiorul PD par să indice că, de la sfârșitul lui iunie, cârma abandonată (oficial) de Traian Băsescu va fi ținută de șase mâini, iar culoarea social-democrată a corabiei va fi înlocuită cu una de nuanță populară. Succesiunea pentru fotoliul de președinte democrat, lăsat liber de Traian Băsescu la preluarea șefiei statului, se deschide, oficial, mâine, la Consiliul Național de Coordonare al PD. CNC va convoca, pentru sfârșitul lunii iunie, Convenția Națională, cel mai înalt for al partidului, în care pediștii își aleg președintele. Conform calendarului anunțat de liderul interimar Emil Boc, aspiranții la titlul de urmaș al lui Băsescu au la dispoziție trei săptămâni pentru depunerea candidaturilor (conform statutului, a moțiunilor sub care candidează) și alte trei pentru campania electorală internă, desfășurată în teritoriu. Până acum însă, nici un pedist nu și-a anunțat, oficial și fără echivoc, intenția de a intra în cursă. Nici măcar cele trei personaje cu cea mai mare greutate din partid – primarii de București și Cluj, Adriean Videanu și Emil Boc, precum și ministrul de Interne, Vasile Blaga. Zilele trecute, Boc spunea că nu s-a decis încă pentru ce se bate, iar Blaga a lăsat să se înțeleagă mereu că nu-l tentează poziția de număr unu. Singurul pe care toată lumea îl creditează candidat sigur este Adriean Videanu, care, înainte să câștige Capitala, anunța că intrarea în cursa pentru șefia PD depinde de rezultatul bătăliei cu Vanghelie.

Scenariul pentru Convenție, scris la Cotroceni
Surse pediste susțin că, de la Cotroceni, fostul „lider maximo” – care continuă să dirijeze, din umbră, partidul - presează pentru ca desemnarea „moștenitorului” său să se desfășoare după un scenariu ce respectă canoanele democrației, cu Videanu concurat măcar de unul din ceilalți doi „grei”. Pe de altă parte, nici Boc, nici Blaga n-ar prea vrea să joace într-o piesă în care joacă rolul de perdanți. Trioul ar prefera o schemă tip PSD, cu un președinte, un președinte executiv și un secretar general, care să candideze sub aceeași moțiune. Pozițiile ar urma să fie ocupate, în ordine, de Videanu, Boc și Blaga, dar formula nu este bătută în cuie. În acest scenariu, spectacolul democrației de partid ar fi salvat prin depunerea de moțiuni concurente din partea unor personaje fără șanse de victorie. Ca și la PSD, surprizele nu sunt excluse. „N-aș putea încă să vă spun dacă voi candida la președinția partidului, fiindcă nu m-am hotărât. Dar nu exclud deloc această posibilitate”, spune Sorin Frunzăverde, vicepreședinte al partidului, mare promotor al schimbării orientării doctrinare a PD, din social-democrată, în populară.

Orientarea populară, promovată prin „emisari” prezidențiali
Instituționalizarea trecerii pediștilor de la stânga la dreapta este, de altfel, iminentă. La sfatul lui Traian Băsescu, Biroul Permanent Național a decis, deja, modificarea unui articol din statutul partidului, care-i obligă pe candidații la șefia PD să depună moțiuni de orientare strict social-democrată, operațiunea urmând a se defășura mâine, în ședința Consiliului Național de Coordonare. „Noi facem parte, pentru a doua oară, dintr-o guvernare de centru-dreapta și mi se pare mai firesc să ne definim ca partid de centru. În plus, am avea, astfel, șansa de a ne integra în marea familie a partidelor populare europene, cea mai puternică din Parlamentul European”, expune Frunzăverde rațiunile schimbării doctrinare. El nu crede că abandonarea social-democrației va întâmpina o opoziție puternică în partid, cu toate că, în ședința BPN, vechiul pedist Radu Berceanu a apărat poziția de stânga a partidului. Berceanu susține că ar fi o eroare strategică părăsirea în acest moment a filonului social-democrat; în condițiile în care PSD se confruntă cu o perioadă de criză pe fondul îndepărtării de la șefia formațiunii a lui Ion Iliescu, PD ar face „un cadou” adversarilor politici, lăsându-i de unii singuri pe partea stângă a spectrului politic. El speculează acest moment, anticipând că poziția PSD, atât pe plan intern, cât și extern, s-ar șubrezi odată cu o eventuală plecare a lui Ion Iliescu din partid. În această situație, PD ar avea o șansă să redevină vioara întâi a social-democrației românești în Internaționala Socialistă și în Partidul Socialiștilor Europeni. În același timp, Berceanu confirmă că partidul său este curtat de popularii europeni pe fondul unei răciri a relației PD-PSE. La întrunirea de miercuri seara a democraților, s-a spus că, dacă rămân social-democrați, pediștii trebuie să-și asume riscul de a sta în aceeași bancă alături de PSD în Parlamentul European, fapt care i-a pus pe mulți pe gânduri. Ca fapt divers, Berceanu menționează primirea glacială de care au avut parte, acum câteva săptămâni, unii parlamentari democrați la grupul socialist din Parlamentul European în timp ce popularii i-au întâmpinat cu brațele deschise.

În BPN, democrații și-au pus problema pe cine reprezintă acest partid în 2005: proletariatul sau clasa de mijloc? Din datele rezultate din scrutinele din ultimii ani, democrații au citit că muncitorii nu se prea înghesuie să-i voteze, spre deosebire de clasa de mijloc și de electoratul cu vederi mai liberale. „Diferența dintre PSD și noi este că ei sunt cu Marx și Engels, iar noi cu Mark’s&Spencer”, glumește Berceanu, dându-i muniție „filopopularului” Sorin Frunzăverde.


(638 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN, F.N.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PD, între competiție de ochii lumii și triumvirat prestabilit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61118292808533 seconds.