Miercuri, 26 Octombrie 2011 - 06:06 AM Aleg.RO: Regele Mihai a cerut reforma clasei politice

Publicat de: ---

adevarul Discursul Regelui a atins punctele nevralgice ale societatii:  dualitatea politicii, nesocotirea valorilor, descurajarile institutionale, durerile celor fara de putere si speranta . Regele Mihai a tinut, ieri, un discurs in Parlament, prima data dupa 64 de ani, cu prilejul implinirii varstei de 90 de ani. Maiestatea Sa a stat in jur de o ora la Palatul Parlamentului, de la momentul in care a asteptat intr-o sala separata inceperea plenului si pana la plecare. Ora de istorie a avut si chiulangii sai. Regele Mihai  a vorbit despre nevoia de ?carmuitori respectati si priceputi", dar puternicii momentului, Traian Basescu si Emil Boc au ales sa ocoleasca evenimentul.  

Regele a explicat ca democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. "Politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului", a descries Regele dualitatea politicii. ?Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989", a spus Regele Mihai.

Regele Mihai s-a declarat mahnit ca dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Maiestatea Sa a  indemnat la cinstirea memoriei celor care si-au jertfit viata in razboaie si in decembrie 1989 pentru independenta si libertatea tarii.

Parlamentarii, cuminti in fata Regelui

?Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati", a spus fostul suveran. ?Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii", a spus Regele. Ca o exceptie fata de atmos-fera obisnuita a Parlamentului, discursul Regelui a fost ascultat in liniste si aplaudat la scena deschisa. 

Parlamentarii nu au vorbit intre ei nu au citit ziarele si nu au navigat pe internet.  Regele Mihai a sosit, dimineata, la Parlament, insotit de membri ai familiei regale, fiind intampinat de presedintele Senatului, Mircea Geoana si de Garda de Onoare. Inainte de discurs, Maiestatea Sa a stat pe un jilt special adus pentru ceremonie.  Fostul suveran a primit, dupa discursul sau, Colanul Camerei Deputatilor si a participat  la dezvelirea bustului din bronz al Regelui Carol I, oferit cadou Parlamentului de catre Casa Regala.

Miting de sustinere

Aproximativ 30 de simpatizanti ai Regelui Mihai au venit ieri-dimineata in fata Palatului Parlamentului si au cantat Imnul Regal, iar apoi au scandat ?Traiasca Regele!". 

?Le Monde": Mihai I ?agita clasa politica"

Cotidianul francez ?Le Monde" a comentat ca in pofida celor 90 de ani ai sai, Mihai I ?inca mai face clasa politica din Romania sa se agite" si a scris ca unii parlamentari si-au exprimat ingrijorarea cu privire la un zvon potrivit caruia fostul Rege ar fi putut profita de prezenta sa in Parlament pentru a cere restaurarea monarhiei in Romania. Alocutiunea fostului Rege al Romaniei evidentiaza o ?dezbinare istorica", a scris agentia de presa londoneza Reuters, care-l citeaza pe presedintele Traian Basescu afirmand ca Mihai I a fost ?sclavul Rusiei" si noteaza absenta sa la sedinta Parlamentului. Regele a aratat ?vioi", intr-un costum si o cravata in dungi, ?in fata unui parlament aglomerat", a completat Reuters. Fostul Rege Mihai I de Romania ?indeamna la mai multa democratie" in tara, in discursul sustinut in Parlament la implinirea a 90 de ani, a comentat si agentia americana Associated Press.

Intr-un ?discurs istoric", fostul suveran a indemnat clasa politica din Romania sa actioneze pentru ca tara sa isi regaseasca ?demnitatea si respectul? pe scena internationala si a laudat progresele realizate dupa prabusirea regimului comunist in 1989, a scris Agentia de presa franceza France-Presse (AFP), care a catalogat discursul Regelui drept un ?eveniment fara precedent in aceasta tara fosta comunista".

Mai-marii PDL, absenti Presedintele Traian Basescu a dat tonul atitudinii PDL 
Niciun ministru PDL n-a venit, ieri, la discursul Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei si un singur parlamentar democrat-liberal a spus ca a aplaudat ?din suflet". Presedintele Traian Basescu, care l-a catalogat pe Rege drept ?sluga rusilor" a fost la evenimentele organizate in Bucuresti de Ziua Armatei Romane, dupa care a plecat cu avionul la  Bruxelles. Premierul Emil Boc, prezent la Carei (Satu Mare), la Ziua Armatei, a explicat ca ar fi fost ?o lipsa de respect fata de Armata Romana daca nu as fi fost prezent astazi aici". Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, forul care a gazduit aniversarea Regelui, a fost plecata intr-o deplasare in Tbilisi (Georgia).

La sedinta solemna au venit, din Guvern, doar ministrii Mediului, Culturii si Justitiei si vicepremierul, respectiv Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Catalin Predoiu si Marko Bela, niciunul membru PDL. Seful deputatilor PDL, Mircea Toader, a explicat ca restul ministrilor au absentat deoarece ?au program mai incarcat" si ?aceasta sedinta solemna s-a suprapus cu actiuni de mult timp programate". Toader a spus ca PSD e ?ipocrit" pentru ca ?cei care l-au hulit 15 ani pe Rege acum il aduleaza".

?Am aplaudat din suflet"

Printre parlamentarii PDL care au venit in Parlament s-au numarat Vasile Blaga, Raluca Turcan, Mircea Toader, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru. Daca senatorul Radu F. Alexandru a spus ca ?(...)  l-am aplaudat in picioare, din suflet", iar deputatul PDL Iustin Cionca a simtit ?in sfarsit" in Parlament o ?atmosfera solemna si un respect fata de o institutie", deputatului Stefan Seremi i s-a parut ca Regele ?nu a spus nimic memorabil, nimic de tinut minte".

Iliescu, lasat cu mana intinsa de Rege Fostul suveran l-a lasat in asteptare pe presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu (foto), evitand mana intinsa cu care social-democratul a venit inspre el, cand se afla la tribuna plenului reunit. Iliescu nu a luat-o personal, dovada mesajul de apreciere pe care i l-a transmis Regelui Mihai la finalul discursului sau ?constructiv si util". ?Nu am fost dusmanul politic al Regelui Mihai si am facut un act fundamental de reconciliere cu el si cu Casa Regala, de intrare in normalitate, care s-a reflectat si in acest moment", a comentat fostul sef de stat la finalul discursului.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a fost protagonistul unui moment ?neobisnuit": i-a inmanat o decoratie Regelui, pentru ca ulterior sa i-o smulga si sa se fotografieze cu ea. ?I-a placut si lui decoratia si nu se mai indura sa i-o dea", comenta, ironic, un coleg de la PDL. Discursul l-a sensibilizat si pe senatorul PSD, Catalin Voicu, trimis in judecata pentru trafic de influenta, care a tinut sa-l salute pe fostul suveran, imediat ce acesta a iesit in holul Camerei Deputatilor. 

Discursul integral al Regelui Mihai I

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Sunt mai bine de saizeci de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului. Prima noastra datorie astazi este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din Decembrie 1989, care au daramat dictatura comunista. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.

Ultimii douazeci de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate. Oamenii calatoresc, isi implinesc visele si incearca sa-si consolideze familia si viata, spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii. Mersul Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea, intru libertate si democratie, a Legislativului romanesc de dupa anul 1989.

Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului. Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.

Greutatile prin care trec batranii si bolnavii

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romaneasca. Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii. Regina si cu mine, alaturi de Familia noastra, vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauna: vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei, continuitatea si traditiile tarii noastre.

Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre Familia Regala si despre importanta ei in viata tarii. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei. Coroana a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie.

Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii

Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etica, simt al datoriei. Iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor! Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.

In anul 1989, in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiului tinerilor de a inlatura o tiranie cu efect distrugator asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul- plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri, sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati.

Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege, pot spune fara ezitare natiunii romane: Cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere. Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca si toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi.

O tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri

Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati. Europa de astazi este un continent in care popoarele si pamanturile nu se schimba ca rezultat al deciziilor politicienilor. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor ramane totdeauna. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Nota: Intertitlurile apartin redactiei

"Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.'

"Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre.'


(1233 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Regele Mihai a cerut reforma clasei politice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.736811876297 seconds.