Marți, 25 Octombrie 2011 - 06:10 AM Aleg.RO: Basescu: Recapitalizarea bancilor europene ar putea afecta Romania

Publicat de: ---

adevarul Presedintele Traian Basescu a declarat astazi ca a insistat ca in strategia privind recapitalizarea bancilor europene sa fie indrodusa o prevedere prin care filialele acestora care activeaza pe piata autohtona sa fie obligate sa-si mentina expunerea pe Romania . Presedintele a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in urma cu mai putin de doua ore la Palatul Cotroceni, ca a ridicat la Summitul de duminica de la Bruxelles problema efectelor recapitalizarii bancilor europene asupra sectorului bancar romanesc.

?Eu am ridicat aceasta problema si ieri in Consiliu si alaltaieri seara, la discutia cu Partidul Popularilor Europeni, care nu este de neglijat, pentru ca acolo este cea mai mare parte a membrilor Consiliului European. Nu am pus sub semnul intrebarii cifra acreditata de astazi si anume aceea de a se pune la dispozitia bancilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare. Eu am pus in discutie altceva: daca sumele cu care sunt capitalizate bancile care au nevoie de capitalizare acopera si nevoia acestora sau acopera si nevoia noastra ca filialele lor din Romania sa-si mentina nivelul de expunere de anul acesta si anul viitor?, a declarat Basescu.

?L-am mandat pe ministrul de Finante ca, dincolo de sustinerea mea din Consiliu, de ieri, la Consiliul EcoFin (intalnirea ministrilor de Finante din UE) de miercuri dimineata sa insiste pentru introducerea unui paragraf care sa vizeze si crearea conditiilor de mentinere a expunerii bancilor care activeaza in Romania?, a continuat Basescu.

?Daca la aceasta intalnire nu se reuseste introducerea acestui paragraf, va trebui sa incerc sa o introduc in Consiliu, insa sediul acestei probleme este EcoFin, acolo unde toata lumea intelege despre ce este vorba?, a mai spus Basescu. Motivul pentru care Romania cere introducerea acestei prevederi este diferenta dintre evaluarea oficiala a UE si cea realizata de Fondul Monetar international privind nevoia de recapitalizare a bancilor europene. ?Evaluarea europeana este ca bancile au nevoie de 109 miliarde de euro, iar evaluarea FMI este ca au nevoie de 270 de miliarde de euro. In analiza mea a intrat si posibilitatea ca evaluarea europeana sa nu tina cont si de expunerea acestor banci pe statele din afara zonei euro?, a explicat Basescu.
<br mce_bogus="1">


(740 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Basescu: Recapitalizarea bancilor europene ar putea afecta Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69555902481079 seconds.