Marți, 27 Septembrie 2011 - 05:36 AM Aleg.RO: Pentru ca Basescu, Boc si Isarescu nu stiu sa promoveze Romania pe pietele financiare externe, platim un pret al dobanzii mai mare

Publicat de: ---

ziarulfinanciar



Din cauza tensiunilor financiare externe unde nimeni nu stie daca euro va rezista in forma actuala, daca falimentul Greciei ii va trage in groapa si pe altii, cand investitorii tremura pentru banii lor pentru ca nicaieri nu mai este sigur, riscul extern al Romaniei a crescut in ultimele saptamani la 478 de puncte, adica un investitor trebuie sa plateasca 478 .000 euro ca sa-si asigure 10 milioane de euro in cazul unui "faliment" al titlurilor externe romanesti. Acum o luna riscul era de 316 puncte, iar acum 3 luni era de 230 de puncte. Acest indicator CDS (credit default swap) este folosit ca reper atunci cand bancherii discuta elevat despre pretul pe care sa-l ceara atunci cand te imprumuta: Libor, plus CDS, plus marja bancii, rezulta o dobanda de peste 6%. Atat costa Romania acum. La acest pret se adauga riscul tau, puterea ta de negociere etc.

Acest indicator este influentat de ce se intampla in jurul nostru, pentru ca nu suntem o insula, dar si de cum ne vad altii- analistii externi, investitorii, bancherii straini, ziaristii straini, adica toti pentru care Romania este un loc bun, sau nu, de plasat banii.

Dincolo de cum ne vad altii, mai conteaza si cum "ne vindem" noi in afara. Ce spunem ca facem si ce "livram" dupa aia. Si cum facem ca toata lumea din afara sa auda si sa vada ca poate nu suntem in realitate chiar ultima tara a Europei din punct de vedere economic.

Iar aici liderii nostri, presedinte, premier, ministri, chiar si guvernatorul BNR, sunt la pamant. Cu exceptia noastra si a FMI, si a unor simple propozitii in rapoartele lunare ale analistilor bancilor, mai stie cineva din afara ca situatia financiara a tarii este mult imbunatatita fata de 2009 si 2010 cand eram pe toate listele de "faliment", ca inflatia este la jumatate fata de acum un an, ca agricultura va aduce peste 10 miliarde de euro in acest an, ca premierul Boc nu va pleca decat daca va vrea el, ca economia misca si nu mai este in cadere de peste un an, ca angajarile la firmele private s-au reluat pentru ca s-au scos din sertar cateva proiecte de investitii-, ca mai sunt romani care mai au de unde sa economiseasca?

Sunt multe lucruri/ povesti care pot fi vandute in extern. Dar, in afara de scutul american, presedintele Basescu nu a repurtat nicio victorie pe pietele financiare externe. Premierul Boc lipseste cu desavarsire, iar cei mai importanti ministri, Ialomitianu la Finante si Ariton la Economie, chiar nu exista. Oricum, ei nu exista nici in peisajul public romanesc, decat prin faptul ca ocupa doua casute intr-o organigrama la Palatul Victoria.

Romania exista in fata investitorilor straini de la Londra, Frankfurt, Paris, Viena sau unde se mai vorbeste despre economia romaneasca numai prin Cristian Popa, viceguvernator al BNR, Bogdan Dragoi, secretar de stat la Finante si prin Andreas Treichel, seful Erste, care tremura in fiecare zi pentru viitorul aceste tari, mai mult decat o fac ai nostrii, pentru ca a bagat aproape 20 de miliarde de euro aici, prin achizitia BCR si imprumuturile catre stat. Si sa nu-l uit pe Mark Mobius, 74 de ani, de la Franklin Templeton, seful de facto al Fondului Proprietatea, care are de luat bani. In rest, suntem zero pe linie.

Stam mult mai bine macroeconomic decat jumatate din tarile Uniunii Europene, cel putin ca nivel al datoriei externe si nici un lider politic si economic de-al nostru nu vinde cu vehementa acest lucru investitorilor. In loc ca Basescu sa se supere mioritic - cazul lalelor olandeze - ca am fost refuzati in Schengen, mai bine statea in fata investitorilor sa explice cum este cu Romania. Avem sanse mai mari de crestere economica decat foarte multe alte tari europene pentru ca jumatate din economie este la tara. Daca crestem gradul de absorbtie al fondurilor europene, nu la 100% ci la 30-40%, adica peste 10 miliarde de euro, ne-a pus Bruxelles-ul mana in cap si se ridica economia, avem o piata neagra prospera, de circa 40 miliarde de euro pe an, deci exista bani potentiali pentru buget, numai ca cei de sus sa vrea, etc. Ai ce sa le spui investitorilor. Poate Basescu si Boc nu fac toate aceste lucruri, dar sa faca ceva, cat de mic. Sa miste ceva, o privatizare mare, o restructurare, o inchidere ca sa vada pietele externe ca se misca Romania si Guvernul. Dar cand acum trei ani faci o lista de companii pe care vrei sa le privatizezi, sa le restructurezi, anunti ca reduci pierderile, dar intre timp le maresti pierderile (cazul Tarom), iar acum practic constati ca nu s-a facut nimic, dar vezi cum Guvernul isi mai ia inca o data angajamentul de "a face" in acordul cu FMI, nimeni nu te mai crede. Grecia e la pamant, sau chiar sub pamant, de Spania si Italia, pietele nu mai vor sa auda. Dar ce folos pentru noi, daca nu ne putem prezenta in fata investitorilor ca o alternativa credibila, sa indreptam atentia si banii catre Bucuresti.

Si pentru ca investitorii straini nu pot vota sa il schimbe, pe Basescu, pe Boc sau cine-o mai fi, nu-si pierd timpul trancanind toata ziua la televizor, ei te penalizeaza la bani. Nu mai investesc direct, nu te mai imprumuta, sau daca dau bani iti cer ca baza de plecare peste 6-7% la euro, spun si altora ca in Romania nu e bine sa te duci ca presedintele si premierul vorbesc mult, dar nu fac nimic. Sau daca vor sa faca pun niste termene de aplicare si implementare pentru atunci cand nu vor mai fi in functie. Asa cum fiecare guvern a lasat mostenire " bomba deficitului de pensii" urmatorului executiv. Sa le explodeze altora in fata, dar numai sa nu o dezamorsez eu.

Premierul si presedintele sunt bucurosi sa se vada la televizor spunand si avertizand cat de rau e in afara si sa ceara, de fapt lor insisi, sa nu alunece pe panta populismului economic in anul electoral 2012, dar vorbesc pentru ei.

In afara ce mesaj ajunge la pietele financiare: ca e rau in Europa, asta o stiau, si ca va fi criza inca 2,3,4 ani. Si asta stiau. Daca Basescu, Boc, Isarescu, Ialomitianu, Ariton, tot guvernul, nu le spun cu cifrele in fata si nu mor vorbind despre tara lor, Romania nu e Grecia, ca avem proiecte de investitii private realiste, nu hartile de autostrazi de la transporturi , ca nu e dezastru, sa-i traga cu forta sa vina sa vada seara cum e in Centrul Vechi, atunci nu am facut nimic. Centrul Vechi este doar o insula, dar e un punct de plecare, e o poveste reala. Centrul Vechi exprima Romania. Sta sa cada, e murdara, dar e si frumoasa si moderna, e si ieftina ( shaorma), dar e si scumpa (friptura de vita la 1 milion), dar se fac bani, si albi, si negri.

Dar cum ei, liderii nostrii, nu fac acest lucru , platim/ platiti un risc mare, vazut prin ochii altora din fata unui calculator. De acum, imprumuturile incep de la 6%. Si nu neaparat ca e criza in Europa.


(968 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Pentru ca Basescu, Boc si Isarescu nu stiu sa promoveze Romania pe pietele financiare externe, platim un pret al dobanzii mai mare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62768411636353 seconds.