Marți, 30 August 2011 - 05:23 AM Aleg.RO: Basescu, agent de bursa pentru Gabriel Resources

Publicat de: ---

Puterea

 

 

Presedintele Traian Basescu si guvernul PDL-UDMR, girat de el, reprezinta cei mai mari aliati pe care afacerile canadienilor de la Gabriel Resources le-au avut vreodata in Romania . In mai putin de doi ani cat au trecut din cel de-al doilea mandat de presedinte al lui Traian Basescu, compania Gabriel Resources a avut pe bursa o crestere fara precedent.

 

Din 7 decembrie 2009, de cand Basescu a fost reconfirmat in functie si pana pe 26 august 2011, valoarea actiunilor Gabriel Resources (GBU) pe Bursa din Toronto ? acolo unde compania este listata - au crescut cu 83%. Astfel, pe 7.12.2009 pretul unei actiuni GBU era de 3,7 dolari canadieni, iar pe 26.08.2011 el era de 6,8, adica o apreciere cu mai mult de 83 de procente. Informatiile ne sunt oferite de http://www.tmx.com/, site-ul operatorului bursier canadian. Gabriel Resources este actionarul majoritar (80%) al consortiului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), proiectul minier ce vizeaza exploatarea zacamintelor de aur din localitatea Rosia Montana.

 

Guvernul RMGC

 

Pozitiile mai multor ministri pe care Traian Basescu i-a girat la formarea guvernului PDL-UDMR au avut impact asupra evolutiei actiunilor Gabriel Resources la Bursa din Toronto. De exemplu, in data de 14.07.2011, actiunile GBU cresteau cu 9,29% fata de ziua precedenta, iar fata de momentul cand Basescu era reales in functia de sef al statului cresterea era de 116%. Era fix ziua cand Ministerul Culturii, condus de Kelemen Hunor, dadea aviz arheologic pozitiv pentru sapaturile de la Rosia Montana. Un alt moment cand actiunile GBU cresteau (cu  9,34% fata de ziua anterioara de tranzactionare) era 18 decembrie 2009, cand ministrul economiei de atunci, Adriean Videanu, declara in premiera ca demararea proiectului de la Rosia Montana trebuie inclus in programul de guvernare.

 

Baitade multime cu minerii

 

Seful statului s-a deplasat ieri la Rosia Montana. A avut ocazia sa faca o mica baie de multime, ipostaza in care Basescu nu a mai fost surprins de foarta multa vreme. La fata locului, el a gasit doua grupuri opozante de  localnici: cei care sunt de acord cu proiectul minier si cei care i se impotrivesc. A ales, desigur, sa ?inoate? in primul grup. ?Daca acest proiect sta ingropat din 1997 incoace, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care n-au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect in 1997 ne gasea cresterea pretului la aur in plina exploatare?, a declarat ieri Traian Basescu din mijlocul localnicilor de la Rosia Montana.

 

Traian Basescu a avut prima declaratie de sustinere a demararii exploatarii arheologice de la Rosia in 18 august anul acesta. Cuvintele sale nu au avut un impact bun pe bursa pentru actiunile GBU: scadere de 4,06% fata de ziua precedenta. Cea de-a doua declaratie de sustinere publica insa din 22 august a avut un impact pozitiv: actiunile canadienilor au crescut in acea zi cu 8,97% fata de ziua precedenta. Mentionam ca la momentul scrierii acestui text (29 august) ultima zi de tranzactionare la Bursa din Toronto era vineri, 26 august. 

 

 

 


(740 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Basescu, agent de bursa pentru Gabriel Resources | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6040050983429 seconds.