Joi, 18 August 2011 - 05:25 AM Aleg.RO: Razboiul pentru Parlament: primele batalii USL - PDL

Publicat de: ---

adevarul Alegerile pentru colegiile de deputati din Maramures si Neamt reprezinta un test pentru USL, care arunca in lupta, pentru prima data, candidati comuni pentru Camera Deputatilor . Miza partialelor din 21 august: USL trebuie sa confirme primul loc cu care este creditat in sondaje, iar PDL se zbate sa infirme picajul din aceleasi cercetari sociologice. Cotat cu putin peste 50% in sondaje, USL va incerca, din rasputeri, sa castige cele doua colegii de deputati ca o prima proba ca poate obtine majoritatea in viitorul Parlament. In cealalta tabara, democrat-liberalii, pe care cercetarile sociologice ii plaseaza intre 15 si 20%, vor sa demonstreze ca au suficienta forta in teritoriu pentru a pastra puterea. Pentru a-si maximiza sansele, ambele tabere au ales drept candidati oameni cu notorietate pe plan local. In Maramures, batalia se da intre Florin Tataru (USL), director la Directia Silvica Maramures, si Mariana Pop (PDL), sefa Inspectoratului Scolar  Judetean, iar in Neamt, intre Liviu Harbuz (USL) prim-vicepresedinte al Colegiului Medicilor Veterinari si Adrian Radulescu (PDL) , secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Aliante inedite

Batalia pentru colegiul din Maramures a prilejuit o colaborare neobisnuita din punct de vedere politic: UDMR, parte a Coalitiei la Putere,  sustine candidatul Opozitiei, pe Florin Tataru, care va reprezenta USL din partea social-democratilor. Cu toate ca este candidatul comun al USL, Tataru  nu este sprijinit de actualul primar, liberalul Catalin Chereches, care l-a atacat public. Tataru, in schimb, si-a gasit un sef de campanie si purtator de cuvant inedit: fostul primar liberal Cristian Anghel, care si-a pierdut mandatul dupa ce a fost condamnat pentru abuz in serviciu de Curtea de Apel Cluj.

Competitia se duce, de fapt, intre doi colegi la Federatia YMCA Maramures, un ONG cu profil de tineret unde Tataru este trezorier, iar Mariana Pop (PDL) este membru de onoare. Candidata PDL are avantajul de a reprezenta partidul aflat la putere, care, cu putin timp inainte de alegeri, a alocat fonduri pentru o serie de proiecte locale.

Icoane din partea PDL

Si batalia din Neamt are parte de aceleasi ingredinte: generozitate din partea PDL si neintelegeri in USL. Democrat-liberalii sunt acuzati de adversari ca ofera alegatorilor zahar, ulei, faina si icoane insotite de o foaie pe care era scris numele  candidatului PDL Adrian Radulescu. Reprezentantul democrat-liberalilor s-a lepadat de culoarea portocalie a PDL, colorandu-si materialele electorale in culoarea verde, specifica elogistilor. Candidatul USL, social-democratul Liviu Harbuz, a fost cercetat , in trecut, de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 pentru  abuz in serviciu si deturnare de fonduri. Din acest motiv, el a fost contestat de liberalul George Serban, care a declarat ?nu sunt de acord sa inlocuim lichelele PDL cu lichelele noastre".

SUSTINERE

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au fost prezenti in campania pentru alegerile partiale atat in Maramures, cat si in Neamt. Candidata PDL din  Maramures a beneficiat de sustinerea ministrului Educatiei, Daniel Funeriu.

Regulile partialelor

La alegerile partiale, locul de deputat este castigat de candidatul care obtine cele mai multe voturi. Alegerile vor avea loc duminica, 21 august. Colegiul din Maramures a ramas vacant dupa ce  deputatul PNL, Catalin Chereches a castigat postul de primar al orasului Baia Mare. La Neamt, fotoliul de deputat este scos la bataie in urma decesului social-democratului Victor Surdu. Cei doi castigatori vor fi deputati doar pentru un an pana la alegerile parlamentare din 2012.


(823 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Razboiul pentru Parlament: primele batalii USL - PDL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5709228515625 seconds.