Joi, 05 Mai 2005 - 12:27 PM Aleg.RO: Picati la oral

Publicat de: Roxana ANDRONIC, C.E

ziua Actuala Putere are deficiente grave de comunicare atat cu presa, cat si cu opinia publica. Aceasta stare de fapt s-a evidentiat odata cu declansarea crizei ziaristilor romani, rapiti in Irak. Lipsa de informatii in cazul crizei ziaristilor a dus la aparitia unor scenarii aberante si la bulversarea opiniei publice. Scenarii pe care presedintele Traian Basescu le-a taxat, acuzand ziaristii ca ingreuneaza procesul de recuperare. Teoria lui Basescu a fost contrazisa chiar de Consiliul Europei care, intr-o declaratie publicata cu ocazia Zilei Internationale pentru Libertatea Presei, a sustinut ca "cenzura din motive de securitate nu serveste decat cauzei teroristilor". Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat, pe de alta parte, intr-un interviu acordat Radio Delta RFI ca autoritatile ar fi putut anihila zvonurile legate de asa-zisa eliberare a jurnalistilor romani rapiti in Irak, informand corect si rapid, dar au intarziat sa o faca. Parvulescu a recunoscut insa ca si presa ar fi trebuit sa dea dovada de mai mult discernamant intr-o astfel de situatie de criza. In ultima instanta, Presedintia a ratat comunicarea cu presa si atunci cand a impartit mesajele preferential, facand o diferentiere a mass-media: ziaristi de televiziune si radio si restul lumii. Argumentul a fost unul singur: mesajele celulei de criza sunt receptate de rapitori prin intermediul televiziunilor. Solutia de a pune capat zvonurilor este practicarea unei comunicari structurate si rapide, stiut fiind ca lipsa de comunicare duce la aparitia situatiilor de criza.

Cat priveste Executivul, nimeni nu a uitat faptul ca unul dintre motivele pentru care fosta guvernare PSD a pierdut foarte mult la capitolul imagine a tinut de aroganta si uneori dispretul nedisimulat cu care a tratat presa si opinia publica. Guvernul Nastase a fost acuzat in mod constant ca nu respecta principiul transparentei in luarea deciziilor. Ziaristilor acreditati li s-au pus piedici aproape insurmontabile in obtinerea informatiilor, iar controlul fostei puteri asupra mass-media a fost confirmat in aproape toate rapoartele de tara publicate de institutiile europene. Opozitia de atunci, actuala Putere, a atacat in permanenta atitudinea sfidatoare a PSD, promitand pentru cand vor veni la guvernare, schimbari decisive si pozitive in legatura cu acest subiect. In perioada de opozitie, Calin Popescu Tariceanu il infiera pe Iliescu cand acesta le spunea cinic ziaristilor, si implicit, celor care il alesesera, "nu va priveste". Dorind sa schimbe lucrurile, Alianta PNL-PD si-a pus ca principiu de baza in programul de guvernare "comunicarea si transparenta". Si a venit la guvernare. In nici sase luni de la preluarea Puterii, premierul Tariceanu dovedeste aproape acelasi tip de abordare fata de presa si oameni, in general, atunci cand intra in contact direct cu ei. Inca din timpul perioadei de Opozitie, lui Tariceanu i-a fost greu sa mentina o relatie normala cu presa. I-a dat afara pe jurnalisti din sediul PNL, motivand ca el nu vine la acestia acasa "sa asculte pe la usi". Odata instalat in scaunul de prim ministru, a simtit nevoia sa-i puna pe gazetari la punct, anuntandu-i autoritar, intr-o conferinta de presa, ca nu raspunde decat la un anumit numar de intrebari. In timpul vizitei in judetul Timis, grav afectat de inundatii, Tariceanu nu a reusit sa pastreze firescul intr-o situatie care ii era mai mult decat inconfortabila si s-a rastit la o femeie care il intreba naiv cat mai trebuie sa stea in cort. Persoana care trebuie sa tina legatura dintre Executiv si mass-media, respectiv purtatorul de cuvant Oana Marinescu, dovedeste si ea exces de zel in exercitarea functiei. Marinescu nu ezita sa le sugereze ziaristilor care il urmeaza pe Tariceanu in deplasari ce intrebari trebuie sau nu sa puna. Pe de alta parte, nici relatia dintre premier si subordonati nu se inscrie intr-o zona de normalitate. In plina conferinta de presa, de dupa sedinta de Guvern, saptamana trecuta, Oana Marinescu a fost apostrofata de premier, in fata camerelor de luat vederi, pentru ca s-a incurcat putin printre hartii. In alta ordine de idei, Puterea stie cu siguranta ca aproape in totalitate comunicarea dintre guvernanti si cei pe care ii reprezinta, muritorii de rand, se face prin intermediul presei. Si cu siguranta mai stie ca o comunicare defectuoasa cu presa inseamna implicit o comunicare proasta cu electoratul. Iar o comunicare proasta atat cu presa, cat si cu electoratul, inseamna grabirea unui destin asemanator cu cel al PSD.


Carmen EPURAN

Comunicarea, ca principiu al guvernarii
Guvernul Tariceanu si-a conceput programul de guvernare pentru perioada 2005-2008 pe principii. Desi pare greu de crezut, cel mai important principiu pentru Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu este cel al "comunicarii si transparentei". Iata cum arata idealul de comunicare cu mass-media si opinia publica pe care si l-a propus Guvernul, dar care, in cele din urma, nu prea i-a iesit: "Guvernul va informa permanent publicul asupra activitatii sale, atat in stadiul de evaluare a politicilor publice, cat si in momentul adoptarii si implementarii deciziilor, furnizand in orice moment informatii complete, obiective si consistente de natura financiara ori in legatura cu misiunea si planificarea sa strategica. In comunicarea publica, Guvernul va utiliza un limbaj accesibil pentru public". In timpul campaniei pentru alegerile generale, cei care astazi sunt la guvernare au atacat constant aroganta fostului Executiv PSD fata de opinia publica ori mass-media si lipsa de transparenta in luarea deciziilor. In vara anului trecut, atunci cand fostul presedinte Ion Iliescu le servea ziaristilor un "nu va priveste" din toata inima in momentul in care a fost intrebat ce discuta el cu ex- premierul Adrian Nastase la miezul noptii, purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, acum premier, Calin Popescu Tariceanu sarea ca ars de indignare. Tariceanu ii cerea lui Iliescu sa explice public "care sunt motivele pentru care domnia sa si guvernarea pe care o patroneaza refuza cetatenilor Romaniei dreptul de a fi corect informati asupra problemelor de interes imediat". Tariceanu ataca "modul agresiv si antidemocratic" prin care seful statului ii apostrofase pe ziaristi. "Guvernarea social-democrata girata de seful statului, care promitea in 2000 sa fie "alaturi de oameni, impreuna cu ei", nu a aratat decat dispret si aroganta fata de cei pe care ar fi trebuit sa ii reprezinte", mai spunea purtatorul de cuvant al Aliantei de atunci.


Relatie defectuoasa cu presa
Intre timp, premierul de acum Calin Popescu Tariceanu si-a mai schimbat putin parerea, iar ambitiile sale privind transparenta in relatia cu presa si opinia publica sunt susceptibile de a ramane simple cuvinte pe o hartie portocalie. Tariceanu a reusit sa-si atraga, in mai putin de sase luni de la preluarea guvernarii, antipatii atat din partea mass-media, cat si a opiniei publice. Si aceasta numai din cauza atitudinii, care aduce din ce in ce mai mult cu cea a fostei guvernari, pe care o blama cu foc in timpul perioadei de opozitie. In ceea ce priveste relatia cu presa, nu se poate spune despre Tariceanu ca este un expert la capitolul comunicare cu ziaristii. Si nici ca se straduieste prea mult sa-si imbunatateasca situatia. Iar acest fapt era vizibil chiar inainte de castigarea alegerilor de catre Alianta. La un moment dat, cam in al treilea an de stat in opozitie, Tariceanu s-a enervat cand a vazut o gramada de ziaristi stransi buluc in holul sediului central al PNL. Ca atare, i-a poftit afara si aceasta, fara sa stea prea mult la explicatii. "Eu nu vin acasa la voi sa ascult pe la usi". Acesta a fost motivul pentru care actualul premier a curatat sediul PNL de jurnalisti. Si pentru ca Tariceanu nu a simtit nevoia sa-si ceara scuze pentru accesul de sinceritate, la finalul sedintei de atunci, Theodor Stolojan a facut-o in locul sau. Imediat dupa castigarea alegerilor si preluarea puterii, pe 22 decembrie, Calin Popescu Tariceanu a avut prima reactie aroganta, care a adus aminte tuturor de zilele "bune" ale lui Adrian Nastase. In timpul unei conferinte de presa, Tariceanu a anuntat imperativ ca nu va raspunde decat la doua intrebari. Si tot in stilul lui Nastase, care obisnuia sa tranteasca jurnalistilor cate-o ironie in plina conferinta, Tariceanu i-a repezit pe fotoreporteri. "Am voie sa tusesc, nu?", s-a aparat, suparat de asaltul bliturilor, premierul proaspat desemnat.


"Ce vreti? Sa va construiesc un hotel?"
Premierul a avut importante pierderi de capital de imagine in timpul deplasarii in judetul Timis, de saptamana trecuta. Plecat cu intentii bune, in ideea de a-i incuraja pe oamenii ramasi fara adapost din cauza inundatiilor, el nu a reusit sa gestioneze corect avalansele de solicitari si reprosuri din partea sinistratilor si s-a enervat. Taricianu a avut ghinionul sa fie luat la bani marunti de o femeie care l-a intrebat, uitandu-se la el ca la un salvator, cat mai este nevoie sa locuiasca in cort. Raspunsul iritat si in totala neconcordanta cu situatia disperata a oamenilor a socat: "Dar ce vreti, doamna, sa va construiesc un hotel?". Pentru majoritatea guvernantilor, oricat ar parea de cinic, a aparea in cizme de cauciuc, printre mormane de urme sinistre lasate de trecerea apelor, a insemnat intotdeauna un alt tertip de castigare de capital de imagine. Si "gentlemanul" Adrian Nastase obisnuia sa stea printre oameni in mijlocul noroaielor. Insa retrospectiva presei din vara anului trecut, mai exact luna august, cand judetul Bihor a fost afectat de inundatii, nu arata un Adrian Nastase (fost premier) nervos si pus pe harta cu sinistratii. Premierul a incercat sa repare sitatia stanjentoare din judetul Timis, declarand la Bucuresti ca persoana care l-a asaltat cu intrebarile avea probabil alte optiuni politice.


Primele semne
Inca din campania electorala din 2004 Tariceanu a dat semne vizibile de inadaptabilitate cu lumea inconjuratoare. Desi a incercat din rasputeri sa fie in tandem si la propriu si la figurat cu prezidentiabilul Traian Basescu, viitorul premier a oferit insa, de multe ori, exact imaginea opusa pe care o afisa colegul sau de Alianta. In timp ce Basescu vorbea degajat despre planurile sale ca viitor sef al statului, Tariceanu reducea numeric auditoriul in momentul in care incerca sa faca auzite prioritatile programului de guvernare. In temele abordate despre agricultura, ferme familiale, recorelarea pensiilor, sanatate sau invatamant, presedintele PNL nu reusea sa-si creioneze un discurs, astfel incat sa capteze atentia electoratului. Spre deosebire de el, Basescu demonstra ca are o priza extraordinara la public, reusind sa spuna lucrurilor pe nume, pe intelesul fiecaruia. Inca de la inceput, Basescu a sesizat rigiditatea lui Tariceanu si faptul ca acesta puncta negativ la imagine si implicit la procentele din sondaje. In consecinta, a incercat fie sa se distanteze de co-echipierul sau, fie sa-l modeleze dupa gustul si asemanarea sa. Spre deosebire de momentul actual sau cel premergator campaniei electorale, Tariceanu s-a fortat sa aiba o relatie cat de cat buna cu presa. Procesul insa se vede ca nu a fost complet, pentru ca, odata intrat in Palatul Victoria, premierul si-a reluat vechile obiceiuri. A devenit deja de notorietate ca atunci cand nu-i convine vreun subiect abordat de un ziarist, premierul reteaza elanul "indraznetului" printr-o propozitie scurta, dar graitoare: "Ai idei putine si fixe!"


Teama de noroi
Un episod care nu a trecut neobservat de presa si care a tras un semnal de alarma asupra temperamentului si atitudinii lui Tariceanu, inca inainte de a deveni sef al Guvernului, s-a consumat intr-o deplasare la Oradea. Echipa de campanie a Aliantei PNL - PD s-a dus la "Festivalul berii", eveniment care anunta prezenta unui numar impresionant de oradeni. Odata ajuns la fata locului, Basescu s-a dezlipit de aliati si, pornind prin noroaie, a intrat chiar in mijlocul multimii, cu care a inceput sa se salute. Cum nu avea de ales, Tariceanu a luat-o si el pe aratura, brat la brat cu sotia sa Ioana, in urma colegului sau. Contactul "dezgustator" dintre pantofii sai negri, proaspat lustruiti, cu o catarama lucitoare, si mocirla, l-a facut pe acesta sa exclame profund ingrijorat: "Ahh, noroi!". Trecatorii care au auzit problemele existentiale ale viitorului premier, au zambit stanjeniti si si-au continuat drumul spre Basescu, care se inveselea cu oradenii, intre un mic si o bere.

Cum printr-o astfel de atitudine, Tariceanu a sesizat ca nu are decat de pierdut, a incercat in viitoarele deplasari sa interactioneze cu oamenii si sa se comporte cat mai natural cu electoratul si chiar cu presa. Astfel, aspirantul la functia de premier a gasit de cuviinta sa-si danseze nevasta in discoteca, la Arad sau sa comunice mult mai deschis cu presa.


Catarama, zona nevralgica
Basescu insa a reusit in cateva randuri sa-l impunga voalat pe Tariceanu, fie in public, fie in cercuri mai restranse. Intr-o conferinta de presa chiar, prezidentiabilul Aliantei l-a taxat pe viitorul premier pe un subiect de bucatarie interna a PNL. Subiectul in discutie a fost Viorel Catarama si excluderea sa de pe listele parlamentare ale Aliantei. Tariceanu a spus atunci ca problema Catarama va fi transata intr-o viitoare sedinta a Biroului Executiv al partidului. Imediat insa, Basescu l-a atentionat voalat pe colegul sau: "Nu putem avea pretentia sa schimbam Romania daca nu vom avea puterea in interior sa avem liste greu de contestat".


(653 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Roxana ANDRONIC, C.E


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Picati la oral | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.