Miercuri, 04 Mai 2005 - 11:47 AM Aleg.RO: Anticipate, remaniere sau nimic?

Publicat de: Alina Mihai, S.S.

evenimentulzilei Anticipate, remaniere sau nimic. O ecuatie politica cu trei necunoscute la care presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu ar trebui sa gaseasca o rezolvare. Cei doi se intilnesc astazi tete-a-tete, pentru prima oara dupa semnarea Tratatului de aderare la UE. Desi nu exista nici o confirmare oficiala, este de asteptat ca problema alegerilor anticipate sa fie abordata, mai ales ca Alianta PNL-PD nu are mult timp de pierdut. Daca va dori sa forteze anticipatele, Alianta trebuie sa ia o decizie cit inca se mai bucura de popularitate in sondaje. Aplicarea masurilor de reforma necesare aderarii la UE, modul in care autoritatile gestioneaza situatiile de criza (inundatiile din vestul tarii, ziaristii rapiti) ar putea accelera erodarea guvernarii Tariceanu. Anticipatele, in aceasta situatie, n-ar mai putea fi luate in calclul fara riscul pierderii si a fragilei majoritati parlamentare pe care se bizuie acum Alianta.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu vor avea astazi, la Cotroceni, primul tete-a-tete de dupa semnarea Tratatului de aderare la UE. Cum in urma cu trei saptamini, Basescu anuntase ca in zilele de dupa semnare va transa subiectul anticipatelor impreuna cu premierul, este de asteptat ca acest lucru sa se petreaca astazi. Surse liberale sustin ca Tariceanu nu se va duce la Cotroceni cu o misiune clara si ca initiativa discutiei despre anticipate ii apartine in exclusivitate lui Basescu. De altfel, este foarte greu de spus vocea carui partid o va propaga Tariceanu la Cotroceni, atita vreme cit nu exista o parere unanima in cadrul coalitiei de guvernare. Este cunoscut faptul ca PUR, PNL si UDMR se opun anticipatelor, in timp ce PD impartaseste punctul de vedere al presedintelui Basescu. Tot surse liberale precizeaza ca Tariceanu nu este mandatat nici de PNL si nici de vreun alt partid sa pledeze in favoarea sau impotriva ideii anticipatelor.
Cel mai probabil, Tariceanu va avea un cuvint de spus in nume propriu. Avind in vedere acest aspect, unii liberali spun, sub protectia anonimatului, ca astazi nu se va lua nici o decizie la Cotroceni, ci cel mult se va discuta pe marginea strategiei "de criza" care sa conduca la anticipate. Potrivit unor surse PNL, premierul le-ar fi spus liberalilor ca, in cazul in care PUR va mai adopta pozitii contrare Aliantei (asa cum a fost cazul la dezbaterea declaratiilor de avere), PNL nu va mai avea ce face si va imbratisa teoria anticipatelor. Acest mesaj arata ca Tariceanu a renuntat la tonul vehement de blamare a anticipatelor si incearca sa induca aceasta parere si colegilor din partid. Cu atit mai mult cu cit el insusi primise asigurari din partea lui Traian Basescu ca va ramine premier si dupa anticipate.
Mobilul anticipatelor exista. In ultima perioada, coalitia PNL-PD-UDMR-PUR a dat numeroase rateuri, in special cind a fost vorba sa aprobe in parlament o serie de acte normative promovate de guvern. La Senat coalitia guvernamentala nu a reusit sa impuna varianta executivului in ceea ce priveste noile declaratii de avere. Pe de alta parte, la Camera Deputatilor, o serie de proiecte au trecut cu doar doua voturi peste majoritatea ceruta. In plus, PUR a votat alaturi de PSD si PPRM intr-o chestiune legata de prezenta trupelor romane in Irak.
Traian Basescu, presedintele Romaniei
"Alegerile anticipate ar trebui sa aiba loc cel mai tirziu inainte de vara acestui an, prin mai-iunie. Ele s-ar putea desfasura si in septembrie sau octombrie, dar oricum trebuie organizate in acest an. Alegerile anticipate constituie o parte a democratiei, un mecanism al unui stat democratic, care sa dea sansa pentru o deplina coerenta in activitatea guvernamentala. Sint convins ca premierul Tariceanu pune interesul national mai presus de alte interese, ceea ce inseamna stabilitate, soliditate, fara prea multe negocieri cu tot felul de partidulete". (17 februarie 2005)
Emil Boc, presedinte interimar al PD
"Problema alegerilor anticipate trebuie transata dupa 25 aprilie a.c. Pentru PD, acestea au reprezentat si reprezinta in continuare o solutie. Eu sint partizanul alegerilor anticipate - o recunosc cu toata convingerea... si ma pronunt pentru transarea clara, fara echivoc, imediat dupa 25 aprilie, a problemei alegerilor anticipate. Solutia pe care PD o are si o vede este convocarea alegerilor anticipate pentru a transa definitiv acest subiect, pentru a sti foarte clar cine e la putere si cine e in opozitie". (21 aprilie 2005)
Berceanu: "Constitutia sta in calea anticipatelor"
PD, singura formatiune care a sprijinit prompt ideea anticipatelor lansata de ex-liderul sau, Traian Basescu, bate astazi in retragere. Daca, in urma cu o luna, liderul PD Emil Boc se pronunta transant pentru anticipate, intre timp chestiunea a devenit o problema care "nu e de actualitate".
Vicepresedintele PD Radu Berceanu considera ca, din punct de vedere politic, alegerile anticipate sint necesare in proportie de 150a. "De acum si pina in 2007, prin parlament trebuie trecute o sumedenie de legi care ar necesita un guvern monocolor. Este extrem de necesara o majoritate confortabila a Aliantei", a argumentat Berceanu.
El a adaugat ca, "din pacate, din acest punct de vedere, Constitutia ridica stavile insurmontabile pentru declansarea anticipatelor". Vicepresedintele PD a invocat articolul 89 din Constitutie potrivit caruia alegerile anticipate pot fi declansate doar dupa dizolvarea parlamentului de catre presedinte.
"Pentru a fi dizolvat, parlamentul trebuie sa respinga de doua ori in maximum 60 de zile doua formule de guvern. Nu exista vointa politica pentru a ajunge la o asemenea performanta", a punctat Berceanu.
"Nici PSD, PRM, UDMR sau PUR nu doreste dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. In asemenea conditii n-are rost sa mai discutam ce vor PD si PNL, care nu intrunesc doua treimi in parlament pentru a-si impune punctul de vedere", a explicat Berceanu.
Surse din PD sustin ca o parte din propriii parlamentari sint decisi sa-si pastreze scaunele si sa voteze, daca va fi cazul, impotriva dizolvarii parlamentului si, implicit, a anticipatelor. (Adriana Istodor)


(714 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai, S.S.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Anticipate, remaniere sau nimic? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.