Miercuri, 04 Mai 2005 - 11:44 AM Aleg.RO: Romanii din diaspora, sedusi si abandonati

Publicat de: Mihaela Ganet

Cotidianul Cele aproximativ zece milioane de romani din afara granitelor au fost uitati si de actuala, si de fosta putere. Proiectele de lege cu care incercau anul trecut sa-i seduca pentru a le atrage votul au fost abandonate. La alegerile generale de la finele anului trecut, doar aproximativ 30.000 de cetateni romani s-au prezentat la vot la sectiile de votare din strainatate. Dar datele oficiale nu ofera cifre exacte legate de numarul romanilor cu drept de vot care traiesc – momentan sau ca optiune definitiva – in strainatate. In 2004, marea majoritate a celor putini care s-au prezentat la vot au optat pentru Alianta D.A. si pentru Traian Basescu.
Proiectul Melescanu

In 2004, opozitia, reprezentata atunci de PNL-PD, a fost prima care a declansat campania de seductie a comunitatilor de romani din strainatate. Un proiect de lege purtind semnatura senatorului liberal Teodor Melescanu propunea atentie marita pentru respectivele comunitati prin infiintarea unui Departament de Stat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, ca unica structura specializata de coordonare a politicilor in domeniu. Ceea ce ar presupune desfiintarea actualului Departament pentru Romanii de Pretutindeni. Acesta face insa, cel putin deocamdata, obiectul atentiei autoritatilor, fiind trecut de curind, prin OUG 17/9 martie 2005, din subordinea directa a prim-ministrului in cea a MAE, cu argumente de ordin mai mult administrativ.

In ceea ce priveste autorul vechiului proiect de lege, Teodor Melescanu, acesta spune ca „proiectul este asumat de noul guvern“, dar nu stie daca se numara printre initiativele legislative depuse in trecuta legislatura si-l propune spre o noua avizare actualului Executiv.

Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, pare sa nu stie nici el mai multe despre soarta proiectului - un indiciu ca tema a devenit una secundara. Melescanu mai crede ca proiectul sau, despre care da asigurari ca va fi adoptat pina la sfirsitul anului, va fi dezbatut impreuna cu unul pe aceeasi tema, depus aproape cu fast in octombrie anul trecut de guvernul PSD.
Principele Duda a refuzat

Ideea de la care plecase fostul premier era aceea a garantarii prin respectiva lege a unei minime reprezentari parlamentare a diasporei. Refuzul Printului Radu Duda de a candida pentru un mandat al diasporei pare sa fi diminuat brusc atentia lui Adrian Nastase fata de romanii din strainatate, dat fiind ca proiectul adoptat intr-o sedinta de guvern din octombrie trecut a fost depus la Parlament si imediat uitat, desi promisiunile din campanie indicau adoptarea lui rapida, inainte de 1 ianuarie 2005. Ideea proiectului era de acordare a unor drepturi culturale romanilor din afara granitelor, pe baza asumarii de bunavoie a apartenentei la o comunitate de romani cu identitate juridica din orice tara si printr-o dovada de cunoastere a limbii romane.
Modelul maghiar, revizuit

Legea a preluat selectiv din spiritul legii maghiarilor din afara granitelor, a fostului guvern de dreapta ungar, pe care Nastase a criticat-o puternic si a fortat chiar amendarea ei prin negocieri cu Viktor Orban.

Proiectul primise si avizul Comisiei de la Venetia, si al Inaltului Comisar pentru Minoritati al OSCE, iar dupa schimbarea de putere, PSD nu a mai adus vorba despre acest proiect. Fapt intimplat si in cazul actualei administratii, dat fiind ca in nici unul dintre discursurile premierului Tariceanu tema nu a fost abordata.


(624 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Mihaela Ganet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Romanii din diaspora, sedusi si abandonati | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.