Vineri, 29 Aprilie 2011 - 05:24 AM Aleg.RO: Basescu catre Lupu: Aveti grija ce faceti cu banii nostri!

Publicat de: ---

adevarul Traian Basescu i-a spus presedintelui interimar al Republicii Moldova ca trebuie valorificat ajutorul nerambursabil acordat de Romania . Avertismentul sefului statului vine insa pe fondul numeroaselor corigente pe care Romania le are la capitolul absorbtiei fondurilor UE. Ajutorul financiar nerambursabil acordat anul trecut de Romania Republicii Moldova de 100 de milioane de euro pe parcursul a patru ani a fost unul dintre principalele subiecte abordate ieri la Cotroceni de presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, si omologul sau roman, Tra­ian Basescu. "Important este acum sa valorificam cu prioritate ajutorul nerambursabil pentru Republica Moldova prin proiecte fezabile si aprobate dupa standardele europene.

Sper ca Guvernele celor doua tari sa reactioneze rapid", i-a spus presedintele Traian Basescu omologului sau moldovean. Marian Lupu i-a replicat ca intelege eforturile pe care Bucurestiul le-a facut acordand acesti bani, in contextul crizei economice si a multumit partii romane, adaugand ca fara aceasta asistenta financiara constructia caselor pentru moldovenii afectati de inundatii nu ar fi fost posibila.

?Pericolul" de a intra in Cartea Recordurilor Chestionat in legatura cu blocajul politic de la Chisinau, care ar putea face ca Republica Moldova sa ajunga in Cartea recordurilor pentru ca nu a putut alege presedintele dupa mai mult de doi ani, Basescu a sustinut ca astfel de situatii pot fi intalnite si la case mai mari, cum ar fi Belgia, unde formarea guvernului s-a dovedit o misiune extrem de dificila. "Daca vrem sa discutam despre Cartea Recordurilor, sa stiti ca sunt mari democratii in care criza politica dureaza foarte multa vreme si va recomand sa priviti la o tara a UE", a precizat Basescu.

Pe de alta parte insa, seful statului a atras atentia ca prelungirea crizei politice ar putea diminua interesul statelor europene. "Trebuie sa va spun ca prelungirea crizei politice nu face bine si exista riscul sa diminueze interesul europenilor pentru Republica Moldova. Este o problema insa interna pe care cu certitudine oamenii politici din Republica Moldova vor gasi resurse sa o rezolve in interes national", a precizat Basescu, adaugand ca nu doreste sa se amestece in problemele interne ale Chisinaului.

Si presedintele Lupu a maturisit ca se gandeste "cu regret" ca Republica Moldova "este deseori cunoscuta in afara granitelor tarii nu prin resursele sale, dar prin viciile sale" si a recunoscut riscurile pe care le atrage prelungirea crizei. Alta tema abordata de cei doi sefi de stat a fost cea a Parteneriatului strategic pentru integrare europeana dintre Romania si Republica Moldova.

'Am stabilit impreuna cu domnul presedinte Marian Lupu ca in cel mai scurt timp va trebui sa elaboram planul de actiune pentru a pune in aplicare declaratia privind Parteneriatul strategic pentru integrare europeana dintre Romania si Republica Moldova, declaratie semnata intre mine si presedintele Ghimpu, la acel timp", a aratat Basescu. 

Pe de alta parte, Marian Lupu si-a exprimat speranta ca Romania sa suplimenteze investitiile in tara sa, fiind un partener economic strategic."Am mentionat interesul statului meu pentru atragerea masiva a investitiilor romanesti in economia Republicii Moldova, avand astazi o pondere de circa 8% din totalul investitiilor. Sunt convins ca exista posibilitati si rezerve suplimentare la acest capitol", a declarat Lupu.

"Daca vrem sa discutam despre Cartea Recordurilor, sa stiti ca sunt mari democratii in care criza politica dureaza foarte multa vreme.'
Traian Basescu presedintele Romaniei


(673 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Basescu catre Lupu: Aveti grija ce faceti cu banii nostri! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.4891631603241 seconds.