Marți, 03 Mai 2005 - 12:30 PM Aleg.RO: O lectie pentru Tariceanu
Publicat de: Ovidiu Nahoi
O scena repetata obsedant pe posturile de televiziune: premierul Calin Popescu-Tariceanu, in zona inundata din Banat, fata in fata cu o sateanca nemultumita de conditiile in care au fost cazati sinistratii.
O replica anapoda a sefului guvernului - "Nu puteam construi un hotel!" - si neincrederea femeii ca guvernul va reusi sa ridice vreodata ceva pe locurile acoperite de ape. Apoi, o discutie absurda despre asigurari. Sigur ca ar fi bine ca oamenii sa-si asigure casele, avutul. Dar in satele romanesti miza este aceea a supravietuirii. La naiba cu democratia si capitalismul, la gunoi cu parlamentarii si guvernantii! Sa nu ne facem iluzii: jumatate din tara romaneasca nu da doi bani pe libertate si democratie. Astea sint pentru cei fara grija zilei de miine. Pentru ceilalti, diferenta dintre Ceausescu si Basescu e una singura: cizmarul de la Scornicesti "dadea" mai multe slujbe la stat.
Construirea Romaniei europene ar trebui inceputa exact de aici: din locul in care Calin Popescu-Tariceanu a comis prima gafa majora a mandatului sau. Nu numai ca satele afectate de inundatii ar trebui refacute cit mai repede. Dar si restul "celeilalte Romanii", rurale, imbatrinite, saracite si dependente de ajutorul statului, are nevoie sa fie scos la lumina. Altfel, locuitorii satelor romanesti si o buna parte din cei care umplu cartierele-dormitor ale industrializarii socialiste vor avea in continuare dreptatea lor sa-l ia la rost pe orice lider care le-a aterizat in batatura ca dintr-o alta galaxie.
Replica femeii nemultumite ar trebui sa fie o lectie importanta pentru Calin Popescu-Tariceanu. Seful guvernului s-a aratat pina acum un politician suficient de abil pentru a putea gestiona conflictele de interese
dintr-o coalitie atit de eterogena si de fragila. Ba chiar a reusit sa lase senzatia de om al echilibrului, in momente in care stilul impetuos al lui Traian Basescu ameninta sa creeze instabilitate. Premierul a aratat insa ca ii lipseste acea umilinta a puterii, pe care un lider inteligent si pragmatic trebuie sa o exerseze intr-o tara confruntata cu atitea probleme sociale. In locul unei replici taioase - justificate sau nu, n-are importanta! -, Tariceanu ar fi putut sa raspunda simplu: "Facem tot ce putem, va rog sa ne intelegeti".
Urmatorii ani, cei ai integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, vor fi dificili indeosebi pentru locuitorii din mediul rural, pentru oamenii cu calificari inferioare si pentru cei cu un nivel redus de educatie. Daca politicienii nu vor fi capabili sa inteleaga felul cum gindesc cei defavorizati, atunci nemultumirile si frustrarile se vor acumula in mod periculos in straturile profunde ale societatii.
Iar Calin Popescu-Tariceanu nu trebuie sa-si faca griji: va avea cine sa le exploateze si sa le canalizeze, astfel incit el si ai lui sa fie zburati din fotoliile comode, cu fulgi cu tot!
(745 )
| |
|