Marți, 03 Mai 2005 - 12:24 PM Aleg.RO: Pentru ca nu este an electoral, PSD si PD nu au mai irosit banii pentru mici si bere
Publicat de: Claudia Cristofan
Partidele social-democrate din Romania se pronunta: Sarbatorirea lui 1 Mai trebuie regandita, nu abandonata!
1 Mai, ziua solidaritatii internationale a celor ce muncesc, isi pierde din ce in ce mai mult popularitatea si semnificatia printre romani. Ziua-simbol a luptei maselor exploatate si dominate pentru drepturi sociale nu mai este incurajata nici macar de acea parte a clasei politice romanesti care pune un accent deosebit pe componenta sociala. Se pare ca, in sfarsit, Partidul Social-Democrat si Partidul Democrat, ambele membre ale Internationalei Socialiste, au reusit sa aiba o viziune comuna. Si aceasta viziune s-a materializat in ignorarea desavarsita a zilei de 1 Mai. Daca ne gandim la "carnatul electoral", oferit cu generozitate de politicienii nostri doar cu un an in urma, dar, adevarat, in contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, nu putem decat sa concluzionam ca urmatorul 1 Mai national si social pe care il vom sarbatori va fi in preajma urmatoarelor alegeri.
Extindere in pace si democratie
Anul acesta, sarbatoarea de 1 mai a coincis cu implinirea a exact un an de la extinderea Uniunii Europene, de la 15 la 25 de membri. La 1 mai 2004, Uniunea Europeana s-a extins in pace si democratie, celebrand totodata si regasirea unei parti a continentului, afirma la Bruxelles oficiali europeni. Integrarea fostelor state comuniste si a insulelor Malta si Cipru in Uniune a ridicat populatia comunitatii la peste 450 de milioane de locuitori si a fost vazuta in primul rand ca sfarsitul divizarii impuse Batranului Continent de cel de-al Doilea Razboi Mondial, conform Rador. Cetatenii din cele mai recente zece state membre ale Uniunii Europene au marcat implinirea unui an de la integrarea lor in organizatie, considerand-o un real succes. La 12 luni de la extindere, bilantul este mai degraba pozitiv si infirma retinerile exprimate atunci o data cu bucuria intampinarii noilor membri. "Trebuie sa invatam sa lucram si sa convietuim, sa ne cunoastem mai bine, sa ne cunoastem cultura si sa ne intelegem diferentele. Doar uniti in diversitatea noastra, fiind constienti de complementaritati, putem realiza proiectul european. UE este castigatoare dupa acest val al extinderii. Cu o Constitutie si mijloace financiare necesare coeziunii sale economice si sociale, ea va putea infrunta provocarile de maine", sublinia presedintele Parlamentului European, Josep Borrell. Extinderea a contribuit deja la consolidarea stabilitatii politice si economice, a democratiei si a drepturilor omului in statele membre, afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aratand ca ea a conferit totodata o calitate superioara vietii comunitare si o imagine noua Europei prin consolidarea pozitiei ei pe scena internationala.
Germanii, francezii si englezii - eurosceptici
O data cu semnarea Tratatului de aderare cu Bulgaria si Romania, la 25 aprilie, s-a incheiat al cincilea val de extindere, un moment istoric atat pentru UE, cat si pentru candidati. Extinderea UE trebuie sa continue pentru integrarea tarilor candidate, in pofida temerilor ca vechii membri au de suferit, dupa efortul primirii celor zece state anul trecut, sustine comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn. Extinderea pietei comunitare a dat un puternic impuls de dezvoltare pentru toti componentii acesteia, dar cele mai mari ritmuri de dezvoltare s-au inregistrat in economiile nou-integrate, stimulate de subsidiile de la Bruxelles si de cresterea exporturilor si a investitiilor straine. Statisticile recent publicate de Comisia Europeana indica o crestere a produsului intern brut in cele zece noi state membre cu 5 procente, fata de numai 3,7% in anii anteriori, iar prognoza pentru anul in curs indica o crestere suplimentara de 5%. Conturarea unei politici externe din ce in ce mai bine coagulate la nivel european, imbunatatirea relatiilor cu Statele Unite, fata de care fostii comunisti au o atitudine favorabila mai pronuntata, dezvoltarea relatiilor cu Ucraina dupa succesul revolutiei portocalii, sprijinite de Polonia si Lituania, preluarea atributiilor de mentinere a pacii in Bosnia sunt si ele contabilizate la capitolul realizari ale Europei extinse. Daca toate acestea se reflecta in noile state membre printr-o crestere a sprijinului exprimat de populatie pentru UE, scepticismul ramane un fenomen insemnat in vechile state, alimentat de ratele mai anemice de crestere economica, de rata crescuta a somajului si de rezistenta la reforme. In Franta, largirea organizatiei mai este asociata, in plus, si cu problema migratiei ilegale. Germania si Franta sunt campioanele euroscepticismului, 75% din germani sunt in continuare ingrijorati de efectele extinderii, iar francezii ameninta sa se opuna in numar mare ratificarii Constitutiei Europene. Printre eurosceptici se numara si Olanda, dar si Marea Britanie, care, urmand exemplul Frantei, au organizat referendumuri vizand validarea Constitutiei UE.
Oltean: Fara stegulete!
"1 Mai nu s-a mai sarbatorit pentru ca nu a mai fost PSD la putere. Partidul nostru oricum are si a avut intotdeauna niste retineri serioase privind aceasta sarbatoare, care isi are originile in comunism. Sarbatoarea poate fi mentinuta, dar pe viitor trebuie regandita. Va trebui sa gandim alt gen de actiuni, diferite de cele organizate pana acum, fara stegulete. Trebuie sa avem in vedere niste actiuni de colectiv pentru cei care muncesc, dar fara nimic impus. Anul acesta am considerat ca este mai bine sa nu organizam nici un fel de manifestari, alt motiv important fiind si suprapunerea cu sfintele sarbatori ale Pastelui", ne-a declarat vicepresedintele PD Ioan Oltean.
Mircea Geoana: Munca trebuie respectata!
Presedintele PSD, Mircea Geoana, ne-a declarat, ieri, ca sarbatorirea zilei de 1 Mai "nu trebuie, in nici un caz, abandonata", el fiind de parere ca "trebuie doar regandita". "Aceasta idee nu trebuie in nici un caz abandonata! Sarbatorirea acestei zile trebuie regandita si prezentata intr-o anumita logica, astfel incat sa semnifice ruperea de comunism", ne-a spus Geoana. Liderul social-democrat a precizat ca "munca trebuie respectata", dar este necesar ca aceasta valoare sa fie serbata tinandu-se seama de tendintele occidentale, conforme cu cerintele Uniunii Europene. "Noi inca platim tribut pentru trecutul nostru, pentru perioada comunista, ceea ce afecteaza in mod cert si partile bune ale acestei sarbatori. Noi insa avem obligatia de a manifesta respect fata de aceasta valoare fundamentala a societatii, care este «munca» si sa o sarbatorim ca atare, regandind maniera in care vom face acest lucru", ne-a spus in final presedintele PSD. (C. Postolache)
(721 )
| |
|