Vineri, 29 Aprilie 2005 - 08:21 AM Aleg.RO: Miron Cozma recunoaste: Iliescu a chemat minerii sa "curete" capitala in 1990!

Publicat de: Ramona Feraru

evenimentulzilei Miron Cozma a recunoscut, ieri, in fata procurorilor militari, ca fostul presedinte Ion Iliescu l-a chemat in iunie 1990 sa "curete" Piata Universitatii. El confirma astfel dezvaluirile facute de "Evenimentul zilei" de-a lungul timpului. - "Pe 13 iunie ma aflam la Lonea, impreuna cu fratele meu, si urmaream la televizor derularea Campionatului Mondial de fotbal. In pauza dintre meciuri am fost sunat de la dispeceratul din Valea Jiului. Mi s-a spus ca m-a cautat la telefon cineva important de la Cotroceni", a declarat Cozma.
- El a precizat ca, odata ajunsi la Palatul Victoria, minerii au fost intimpinati de presedintele Ion Iliescu. Acesta le-a multumit ca au venit si a adaugat: "Am vorbit si cu Miron Cozma sa faceti curatenie".
- Cozma vorbeste si despre actiunile altor apropiati ai lui Iliescu: "Am fost asteptat de Gelu Voican Voiculescu in Valea Jiului"; "La Bucuresti, Bebe Ivanovici ne-a adus mai multe camioane cu alimente si schimburi".
Miron Cozma a recunoscut, ieri, in fata procurorilor militari, ca fostul presedinte Ion Iliescu l-a chemat in iunie 1990 "sa faca curatenie in Piata Universitatii". El confirma astfel dezvaluirile facute de "Evenimentul zilei" cu o saptamina in urma.
Cozma a fost audiat, ieri, mai bine de trei ore, de procurorii Parchetului Militar Teritorial, in dosarul "Mineriada 14-15 iunie 1990". Confruntat cu declaratiile unor martori, existente deja la dosar, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a recunoscut dupa 15 ani ca, in acele zile, a fost chemat la Bucuresti de Ion Iliescu, care i-a cerut sa aduca ortacii pentru "a face curatenie" in Piata Universitatii.
Miron Cozma le-a declarat anchetatorilor ca pe 13 iunie se afla la Lonea, impreuna cu fratele sau, si urmarea la televizor derularea Campionatului Mondial de fotbal. "In pauza dintre meciuri am fost sunat de la dispeceratul din Valea Jiului si mi s-a spus ca minerii au plecat spre Bucuresti pentru ca doi colonei importanti au sunat pe firul scurt. Am fost asteptat de Gelu Voican Voiculescu in Valea Jiului . Am avut o discutie cu acesta. Eu am plecat cu al treilea tren plin cu ortaci, in dimineata zilei de 14 iunie, la ora 7.00", a relatat Cozma.
El a precizat ca, odata ajuns in Bucuresti, i-a condus pe mineri la Palatul Victoria. Acolo au fost intimpinati de presedintele Ion Iliescu care le-a multumit ca au venit si a adaugat: "Am vorbit si cu Miron Cozma sa faceti curatenie". Potrivit fostului lider al ortacilor, Bebe Ivanovici le-a adus apoi mai multe camioane cu alimente si schimburi.
Acesta a mai declarat ca, ceva mai tirziu, a asistat si la bataia pe care a incasat-o de la mineri Marian Munteanu. Intrebat de procurori despre acele momente, Cozma a sustinut ca a incercat
sa-i ia apararea fostului lider al studentilor, dar nu si-a recunoscut ortacii printre agresori. "Am realizat atunci ca printre mineri se aflau si persoane pe care nu le vazusem niciodata, insa purtau aceleasi haine ca si colegii mei", a mai adaugat acesta.
Ortacii lui Cozma, coordonati pas cu pas de oamenii puterii
Surse judiciare ne-au declarat ca Miron Cozma le-a dezvaluit anchetatorilor ca fiecare miscare a minerilor a fost coordonata de oameni apropiati fostului presedinte si guvernului condus de Petre Roman, inca din momentul sosirii in Capitala. Sursele citate au precizat ca "Luceafarul huilei" a dat si numele persoanelor la care a facut referire, insa identitatea acestora nu poate fi facuta publica pentru moment.
Cozma va mai fi audiat in dosarul "Mineriada 14-15 iunie 1990", saptamina viitoare.


(1170 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Ramona Feraru


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Miron Cozma recunoaste: Iliescu a chemat minerii sa "curete" capitala in 1990! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.