Miercuri, 26 Ianuarie 2011 - 06:29 AM Aleg.RO: Deputatul PDL Sorin Buta a primit verdict de turnator

Publicat de: ---

Puterea

Sorin Buta, deputat PDL de Arges, este oficial colaborator al Securitatii . Inalta Curte de Casatie si justitie i-a respins saptamana trecuta recursul prin care ataca decizia Curtii de Apel Bucuresti, instanta care-l dovedise colaborator, in martie anul trecut. Soarta lui Buta ar putea fi impartasita si de alti doi parlamentari: senatorul PC Dan Voiculescu si deputatul PSD Florin Paslaru. Amandoi au pe rol cate un recurs la Inalta Curte privind verdicte de colaborator.

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins pe 20 ianuarie recursul deputatului PDL de Arges Sorin Buta fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti. Curtea se pronuntase in martie 2010, solutionand ca Buta a colaborat cu  Securitatea. Cum ICCJ este ultima instanta (exceptand curtile internationale) la care Buta se putea adresa, pedelistul primeste astfel verdict de colaborator al regimului opresiv ceausist.

 

Buta, alias Horia

Cazul lui Buta a ajuns in justitie in urma solicitarii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Conform CNSAS, Sorin Buta ar fi furnizat Securitatii informatii legate de studentii straini cazati in complexul studentesc ?Tei?, fiind recompensat financiar pentru actiunile sale. CNSAS arata ca Buta ar fi fost recrutat in calitate de colaborator de catre Securitatea Municipiului Bucuresti, la data de 22 ianuarie 1981, semnand angajamentul pe 22 ianuarie 1983, sub numele conspirativ ?Horia?. Buta ar fi fost recrutat pentru ?cunoasterea si prevenirea unor fapte negative de natura sa pericliteze securitatea statului din partea studentilor straini cazati in complexul studentesc Tei? si pentru ?realizarea supravegherii informative in randul studentilor romani si straini din cadrul Facultatii de constructii civile?. CNSAS mai arata ca, potrivit unei chitante din 9 decembrie 1983, informatorul ?Horia? a semnat pentru primirea sumei de 500 de lei pentru ?aport informativ?. In urma unei alte chitante semnate ?Horia?, din 24 mai 1984, reiese ca acesta a primit suma de 800 de lei pentru ?sprijinul acordat?.

 

Mona Musca, Felix si Paslaru

Inainte de verdictul in cazul lui Sorin Buda, singurul parlamentar care fusese dovedit in justitie ca semnase un angajament cu fostul regim opresiv ceausist era Mona Musca. Imediat dupa decizia de colaborare, Mona Musca si-a depus demisia atat din Parlament, cat si din PLD, partidul din care facea parte la acea data. Alti parlamentari care incearca sa isi dovedeasca in justitie necolaborarea cu Securitatea sunt in acest moment senatorul PC Dan Voiculescu si deputatul PSD Florin Paslaru. Amandoi au pe rol cate un recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie privind verdicte de colaborator.

 

 

 

 (764 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Deputatul PDL Sorin Buta a primit verdict de turnator | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57018399238586 seconds.