Joi, 28 Aprilie 2005 - 08:07 AM Aleg.RO: Le Monde: Diplomatia franceza l-ar fi preferat pe Nastase

Publicat de: ---

Cotidianul Un presedinte spontan si un om politic neconformist, cu o cariera atipica. Acesta este portretul pe care i-l face cotidianul „Le Monde“ lui Traian Basescu. Specificind, totodata, ca diplomatia franceza ar fi preferat ca el sa piarda alegerile. „O traiectorie politica atipica“, apreciaza cotidianul francez. „Le Monde“ aminteste ca Basescu a cistigat alegerile dupa „o campanie electorala in care s-a batut de unul singur impotriva celui mai puternic partid din Romania si a majoritatii media aflate sub control“. „Secretul lui? Spun ce gindesc si cred ce spun. Reteta lui: sa nu renunti niciodata cind a fost luata o hotarire. Devenit lider al opozitiei, Traian Basescu rezista enormelor presiuni pe care guvernul le exercita asupra lui prin intermediul media. Tactica lui? „Cu cit sint lovit, cu atit ma intaresc, marturiseste“. In decembrie 2004, acest social-democrat adopta, ca si opozitia ucraineana, culoarea portocalie si matura de la putere pe mostenitorul Partidului Comunist“.
„Condi, vino sa vezi!“

„Isi afirma sus si tare preferinta pentru un parteneriat privilegiat cu Statele Unite si Marea Britanie. Rupe traditia dupa care prima lui vizita in strainatate ar fi trebuit sa aiba loc la Paris si zboara la Londra, Washington, Kiev, Moscova si Berlin, unde nu trece neobservat. La 9 martie, in vizita in capitala americana, pune o harta pe covorul Biroului Oval de la Casa Alba si-i infatiseaza lui George Bush viziunea lui despre Marea Neagra. Condi, vino sa vezi - exclama presedintele american, chemind-o pe secretara de stat Condoleezza Rice - este chiar interesant“ (...) „Marea Neagra va fi o noua Mediterana, afirma el, dupa ce evocase schimbarile politice intervenite in Ucraina, in Georgia si in Moldova. De cind tarile riverane Marii Negre s-au distantat de Moscova, Traian Basescu viseaza o Romanie puternica.“
Parisul i-a spus ca Romania trebuie sa aiba reflexe europene

„De atunci, presedintele roman este catalogat proamerican si antieuropean. Diplomatia franceza ar fi preferat ca el sa piarda alegerile si Parisul i-a facut cunoscut ca Romania trebuie sa aiba reflexe europene. M-am saturat sa aud ordinul: alegeti intre Europa si America! Sintem un stat european, care intretine o foarte puternica relatie transatlantica - spune Basescu. Dupa ce a batut mari si oceane si a avut o traiectorie politica atipica, fostul marinar isi ancoreaza acum tara la Uniunea Europeana, semnind luni, 25 aprilie, la Luxemburg, Tratatul de aderare, la care, de la caderea dictaturii comuniste, in urma cu 15 ani, aspira 22 de milioane de romani si care va deveni efectiv la 1 ianuarie 2007.


(1136 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Le Monde: Diplomatia franceza l-ar fi preferat pe Nastase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54371881484985 seconds.