Vineri, 19 Noiembrie 2010 - 06:02 AM Aleg.RO: Geoana, la sosirea la CC: Cererea premierului e neîntemeiata si lipsita de obiect

Publicat de: ---

Gândul Geoana, la sosirea la CC: Cererea premierului e neîntemeiata si lipsita de obiect

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a sosit, joi, la ora transmiterii acestei stiri, la Curtea Constitutionala, el declarand ca solicitarea premierului Emil Boc este "neîntemeiata si lipsita de obiect", iar Comisia de învatamant din Senat va adopta în aproximativ o saptamana Legea educatiei .

El a mai spus ca a venit "cu încredere" la Curtea Constitutionala, întrucat nimeni nu poate înlocui Parlamentul ca putere legiuitoare.

Mircea Geoana a venit însotit de catre senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, vicepresedintele Comisiei de învatamant, si senatorul PNL Nicolae Robu, secretarul Comisiei de învatamant din Senat.

"Suntem aici pentru a apara statul de drept si pentru a infirma încercarea penibila si periculoasa pe care Guvernul încearca sa o faca. Ceea ce face astazi Guvernul este o contestare a deciziei CC. Asumarea raspunderii este neconstitutionala si orice forma de a eluda aceasta decizie este un atac grav la adresa statului de drept", a afirmat Mircea Geoana.

El a aratat ca nu a venit la CC pentru a apara interesele nimanui, ci pentru "a apara principiile republicii noastre care spun extrem de clar ca Parlamentul este singura entitate suverana legiuitoare în numele poporului roman".

Mircea Geoana a spus ca parlamentarii din Comisia de învatamant au facut o "munca admirabila si extrem de profesionala". El a adaugat ca acestia vor spune direct CC ca membrii Comisiei de învatamant vor termina pana la finalul saptamanii raportul la Legea educatiei.

"Din punctul meu de vedere, un singur raspuns: cererea Guvernului este neîntemeiata, un singur raspuns: Senatul va adopta legea si sper sa fie o lege buna pentru aceasta tara", a adaugat Mircea Geoana.

El a mai spus ca vine cu încredere la CC deoarece dreptatea este de partea sa.

Si premierul Emil Boc si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au sosit, la Curtea Constitutionala, pentru sesizarea Executivului privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament.

Guvernul a transmis, luni, Curtii Constitutionale o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Executiv si Parlament, aratand ca acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura depuse ca urmare a angajarii raspunderii.

Premierul solicita presedintelui si judecatorilor Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala între Guvern, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, alcatuit din Camera Deputatilor si Senat, pe de alta parte, si sa constate ca blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi înlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a raspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educatiei Nationale.

In scrisoare se arata ca angajarea raspunderii Guvernului în fata Parlamentului reprezinta un gest politic prin care acesta îsi pune la dispozitie mandatul si ca, desi presedintele Senatului, Mircea Geoana, a înteles sa dispuna de prerogativa prevazuta de art. 146 lit. e) din Constitutie si sa sesizeze Curtea Constitutionala, în data de 19 octombrie 2010, cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament si Guvern, Legislativul nu a considerat ca prin angajare s-ar aduce atingere competentei sale de unica autoritate legiuitoare si, în consecinta, a parcurs calendarul adoptat pentru desfasurarea acestei proceduri.

Premierul atentioneaza ca, desi regulamentul Parlamentului prevede în mod imperativ ca motiunea de cenzura se prezinta în cel mult 5 zile de la data depunerii, acest termen a fost cu mult depasit.

In opinia sefului Guvernului, refuzul Parlamentului de a trece la etapa urmatoare a acestei proceduri este unul lipsit de justificare constitutionala, fiind de natura a da nastere, prin refuzul de a îndeplini anumite acte care intra în obligatia sa (dezbaterea motiunii de cenzura înregistrate) la veritabilul conflict juridic între cele doua autoritati, respectiv Guvern si Parlament.

"Apreciem ca o eventuala prevalare a Parlamentului de Decizia Curtii Constitutionale 1.431/3 noiembrie 2010 în sensul ca motiunea de cenzura nu ar mai trebui sa-si urmeze cursul, este neîntemeiata, pentru urmatoarele motive: Ulterior sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, Parlamentul, prin Birourile permanente ale celor doua Camere, a permis Guvernului sa-si angajeze raspunderea, fixand si data prezentarii proiectului de lege si solicitand plenului înscrierea pe ordinea de zi a angajarii raspunderii guvernamentale asupra Proiectului legii educatiei nationale, solicitare care a fost aprobata de plen cu votul a 336 deputati si senatori. Guvernul, uzitand de aceasta permisiune, si-a angajat propriu-zis raspunderea în plenul celor doua Camere ale Parlamentului, în baza art. 114 a Constitutiei Romaniei. Altfel spus, chiar daca un astfel de conflict a existat, el a încetat prin acceptarea de catre Parlament a angajarii raspunderii Guvernului. Aceasta decizie a fost publicata în Monitorul Oficial în data de 12 noiembrie 2010, cu mult dupa expirarea termenelor pentru prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura", sustine primul-ministru.

Un alt argument invocat de premier este ca decizia Curtii Constitutionale nu este de natura sa conduca prin ea însasi la încetarea procedurii angajarii raspunderii Guvernului. Potrivit deciziei Curtii, Guvernul nu a fost obligat sa renunte la procedura angajarii raspunderii asupra Proiectului Legii Educatiei nationale, desi Presedintele Senatului, Mircea Geoana, solicitase expres acest lucru.

Curtea Constitutionala a constatat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, aflat în dezbatere parlamentara, respectiv la Senat, în calitate de Camera decizionala, nu îsi gaseste nicio motivare si apreciaza ca nu exista nicio dovada a vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare cu referire la proiectul de lege în discutie.

In acelasi timp, însa, cu privire la solicitarea autorului sesizarii, în sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand în exclusivitate autoritatilor publice aflate în conflict.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a solicitat într-o scrisoare premierului Emil Boc retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educatiei nationale", asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea.

Alina Novaceanu, alinaz@mediafax.ro


(269 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Geoana, la sosirea la CC: Cererea premierului e neîntemeiata si lipsita de obiect | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59988903999329 seconds.