Joi, 04 Noiembrie 2010 - 06:10 AM Aleg.RO: Basescu: Multi dintre romii nomazi, "în mod traditional, traiesc din ce fura"

Publicat de: ---

Gândul Basescu: Multi dintre romii nomazi, "în mod traditional, traiesc din ce fura" Foto: Mediafax, Alex Moise

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca obiectivul cultural al romilor nomazi este sa circule din loc în loc si ca interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscand ca multi dintre acestia, "în mod traditional, traiesc din ce fura" .

"Chiar daca au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuala blocare a accesului Romaniei în spatiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare si Verificare, tratam aceste afirmatii doar ca pe afirmatii care nu respecta chiar Tratatul de aderare între UE si Romania", a declarat Traian Basescu, la Ljubljana, raspunzand unei întrebari a jurnalistilor sloveni.

Presedintele Basescu a adaugat ca problema accesului în spatiul Schengen este una tehnica si ca sunt sase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotarii Romaniei cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen, toate fiind pozitive, în luna decembrie urmand sa se redacteze un ultim raport în acest sens.

"Credem ca Romania îndeplineste toate conditiile pentru a adera la spatiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spatiul Schengen decat întrarea în UE. Accesul în Schengen populatia îl simte imediat, simte libertatea cu care circula. Nu cred ca vreun guvern va avea ca abordare finala neintrarea Romaniei în spatiul Schengen datorita problemei romilor. Ar fi si o încalcare a tratatului", a mai spus seful statului roman.

El si-a manifestat sustinerea fara rezerve a asigurarii "unui minim" legat de sanatate, de posibilitatea de a învata si de posibilitatea de a avea un loc de munca.

"Trebuie sa spun un lucru esential - foarte multi politicieni importanti fac o confuzie legata de romi. Nu putem vorbi despre toti romii. Cei pe care îi vedem umbland prin Europa sunt romi nomazi care provin din Romania si din alte tari ale UE. Obiectivul lor cultural e sa circule din loc în loc. Romania are peste un milion de romi integrati, sunt parte a societatii romanesti. Ceea ce nu am reusit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie sa ne punem noi, nu numai filosofic, ci si în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice miscarea înseamna a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a mai aratat presedintele Basescu.

Una dintre probleme integrarii romilor nomazi identificata de Basescu este asigurarea educatiei pentru copii, dar si faptul ca multi dintre acestia "traiesc din ce fura".

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, în mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia însasi, si problemele pe care le avem noi în a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei", a adaugat seful statului roman.

El a relatat ca a fost primar si a oferit locuri de munca romilor care se asezasera la marginea Bucurestiului.

"Nu le-a placut si au plecat în alta parte. Sigur, era munca în conformitate cu pregatirea lor - la salubrizare. Deci, problema trebuie privita în ansamblul ei si daca ne limitam numai la a spune ce trebuie sa facem noi dar nu si la ce trebuie sa faca ei, nu vom rezolva problema", a apreciat Basescu.

El a mai spus ca si presedintele sloven, Danilo Turk, considera ca problema romilor este a Uniunii Europene.

"Vreau sa precizez aici foarte clar ca Romania nu se derobeaza de responsabilitatile pe care le are ca stat de origine al minoritatii rome. In acelasi timp, este evident ca Romania nu poate îngradi cetatenilor ei dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face ca problema romilor sa fie nu numai o problema a Romaniei, ca tara de origine, ci si o problema a statelor pe care cetateni europeni, chiar daca sunt minoritari romi, se asaza", a conchis Traian Basescu.

La randul sau, seful statului sloven, Danilo Turk, a sustinut ca libertatea de miscare este un drept al fiecarui om, ca nu este vorba despre o optiune economica si ca nu este o chestiune tehnica.

"In corpusurile drepturilor omului se afla libertatea de miscare, care înseamna si libertatea de a-ti parasi propria tara si de a te întoarce în propria tara. Libertatea de miscare nu contine o asigurare automata a accesului peste tot, dar trebuie sa ne punem întrebarea cum sa avem grija ca libertatea de miscare sa fie reala. Nu trebuie sa cream precedente care sa limiteze libertatea de miscare. Solutiile pentru problemele romilor trebuie cautate acolo unde sunt problemele, nu limitand libertatea de miscare. Europa are nevoie de un angajament mai mare în directia rezolvarii problemelor de educatie, de sanatate pe care le presupune minoritatea roma", a declarat Danilo Turk.

Presedintele Traian Basescu face, marti, o vizita oficiala în Slovenia. El a fost primit, la Castelul BRDO, de omologul sau sloven, Danilo Turk, în cadrul unei ceremonii oficiale, cu onoruri militare. Cei doi sefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, dupa care au participat la convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii.

La ora transmiterii acestei stiri, Traian Basescu participa la un dejun oficial oferit în cinstea sa de catre presedintele sloven, dupa care va avea o întalnire cu presedintele Adunarii Nationale a Republicii Slovenia, Pavel Gantar, se va deplasa la Mausoleul dedicat primului Razboi Mondial, unde sunt înhumate si ramasitele a 80 de militari romani, urmand sa depuna o coroana de flori, si se va întalni cu Zoran Jankovic, primarul orasului Ljubljana. (Corespondenta de la trimisul MEDIAFAX la Ljubljana, Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)


(266 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu: Multi dintre romii nomazi, "în mod traditional, traiesc din ce fura" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51642894744873 seconds.