Marți, 28 Septembrie 2010 - 05:44 AM Aleg.RO: Curtea Constitutionala judeca frauda secolului din Parlament

Publicat de: ---

Puterea

Judecatorii Curtii Constitutionale se vor afla maine in fata uneia dintre cele mai dificile situatii: daca decid ca legea pensiilor este constitutionala, gireaza cea mai mare frauda petrecuta vreodata in Parlament, iar daca stabilesc ca e neconstitutionala arunca in aer toata credibilitatea Parlamentului .

Decizia pe care judecatorii Curtii Constitutionale o vor lua miercuri 29 septembrie este una cruciala pentru viitorul politic al Romaniei. Daca contestatiile depuse separat de PNL si PSD si ne referim doar la partea care vizeaza procedurile de adoptare a Legii pensiilor vor fi admise de judecatori, atunci consecintele vor fi dezastruoase pentru PDL, pentru presedinta Camerei, Roberta Anastase si pentru presedintele Traian Basescu. PDL va fi descalificat, pentru ca a participat efectiv la fraudarea votului; Roberta Anastase va fi obligata sa demisioneze, pentru ca a coordonat frauda si, in plus Parchetul General va avea, in decizia Curtii Constitutionale, un instrument in plus in demararea dosarului penal generat de plangerile depuse de PNL si PSD. In ceea ce il priveste pe seful statului, faptul ca la doua posturi tv si la postul public de radio a considerat ca nu a existat vreo frauda, il va duce si mai jos in top-ul increderii cetatenilor.

 

Se infirma frauda, se deschide procedura de suspendare

Este foarte interesant ce se va intampla in situatia in care Curtea Constitutionala decide ca legea a fost adoptata in mod legal. In primul rand, institutia ? Curtea Constitutionala ? se va descalifica definitiv si va fi considerata ca fiind un instrument in slujba guvernului si a administratiei prezidentiale. Totodata, in acest caz legea va ajunge la promulgare si daca presedintele Romaniei va semna decretul de promulgare, automat, opozitia va declansa procedurile de suspendare a lui Traian Basescu. In paralel, in Camera Deputatilor se va desfasura un razboi permanent intre Opozitie si Putere, care va bloca procesul legislativ.

 

?A treia cale? defavorizeaza Guvernul

Judecatorii Curtii Constitutionale ar mai avea o solutie ?de mijloc?. Decid ca legea a fost adoptata corect (si i-au asupra lor anatema nerecunoasterii unei fraude vazuta si condamnata de intreaga tara), dar decide ca pe fond sunt articole neconstitutionale. In acest caz, sunt salvati Traian Basescu, Roberta Anastase si deputatii din Coalitia aflata la guvernare, in schimb iese foarte prost premierul Emil Boc si Guvernul, care pentru a nu stim cata oara, trimit in Parlament o lege cu articole neconstitutionale. Nu este exclus ca aceasta solutie sa fie aleasa de catre plenul Curtii Constitutionale. Reamintim, in componenta actuala, cinci dintre judecatori sunt desemnati de actuala putere, iar ceilalti au fost numiti in legislatura trecuta.

 

Frauda din 15 septembrie a aruncat ieri in aer lucrarile Camerei

Chiar si inainte de pronuntarea judecatorilor Curtii Constitutionale, lucrarile Camerei Deputatilor sunt dinamitate. Ieri, reprezentantii Opozitiei nu au boicotat sedintele Biroului Permanent al Camerei si a Comitetului ordinei de zi, pe motiv ca Roberta Anastase si Sever Voinescu nu si-au prezentat demisiile. Drept consecinta, conform prevederilor regulamentului Camerei, pentru ziua de ieri nu exista o ordine de zi valida. Liderii Opozitiei au solicitat presedintelui de sedinta, Ioan Oltean (PSD) o intrunire a BP pentru a se stabili o ordine de zi legala. Oltean a dat curs insa unei propuneri total neregulamentare a liderului deputatilor PDL, Mircea Toader ? acesta a afirmat ca ordinea de zi a fost stabilita de liderii de grup ai PDL, UDMR si Minoritati - si a supus la vot ordinea de zi stabilita de majoritari. Mentionam ca art.38 (alin.1) al regulamentului Camerei prevede: Comitetul liderilor grupurilor parlamentare hotaraste cu majoritatea rezultata din ponderea votului fiecarui membru prezent. Ponderea este data de proportia grupului parlamentar reprezentat de lider in numarul total al deputatilor, conform configuratiei politice initiale. In acest caz pentru a exista majoritate in Comitetul liderilor de grup, ar fi fost nevoie de prezenta fie a liderului PNL, fie a liderului PSD. De mentionat, ca in conformitate cu configuratia initiala, PSD si PNL detin majoritatea in Comitetul ordinei de zi, cu  178 de mandate, fata de 156 ale PDL, UDMR si minoritati. Dupa aprobarea propunerii facute de Mircea Toader, s-a cerut pauza de consultari, iar PSD a anuntat ca va solicita si demiterea lui Ioan Oltean, pentru acceptarea incalcarii grave a regulamentului in vigoare. La ora inchiderii editiei, liderii PNL si PSD nu excludeau intrarea in greva parlamentara.

 

Principalele incalcari ale Constitutiei din sesizarea PNL

 

incalcarea dreptului de proprietate. Pensia, atat ca drept in sine, cat si ca element al proprietatii private, reprezinta o creanta asupra statului pe care acesta este obligat sa o plateasca si s-o ocroteascaIncalcarea dreptului la trai decent si la pensie. Aspectele criticate contravin prevederilor art. 47 din ConstitutieIncalcarea principiului neretroactivitatii legii stipulat in art. 15 alin. 2 din Constitutie conform caruia legea dispune numai pentru viitor. 

 

Principala incalcare a Constitutiei pe procedura

ART.76 (1) Legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere. (Pentru adoptarea legii pensiilor erau necesare minimum 168 de voturi; in plen s-au aflat cel mult 100 de deputati)

 

 

 



(708 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Curtea Constitutionala judeca frauda secolului din Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70025205612183 seconds.