Luni, 23 August 2010 - 05:50 AM Aleg.RO: Rusia il cearta pe Basescu

Publicat de: ---

Puterea Tensiunea romano-rusa se amplifica . Declaratiile lui Traian Basescu au starnit raspunsuri negative din partea Rusiei.Raspunsul dat de seful statului la intrebarea unui jurnalist, anume daca Romania are vreun interes in Transnistria, a provocat reactii imediate din partea Ministerului rus de Externe, spunand ca vorbele lui Traian Basescu sunt exagerari propagandistice si arata iritare fata de scandalul ?spionului roman?. ?Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu?, a spus Traian Basescu in conferinta de presa de la Iasi.  

Dupa comentariul facut de Traian Basescu in prezenta premierului moldovean Vlad Filat, potrivit caruia ?ocupatia rusa a Moldovei este o amenintare la adresa integritatii sale teritoriale?, reactia dura a oficialilor rusi vine sub forma unui raspuns al purtatorului de cuvant MAE rus pe site-ul oficial. ?A exagera tema ?ocupatiei rusesti? poate servi unei serii intregi de scopuri propagandistice, chiar si aceluia de a pretinde ca esti aparatorul suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei. Totodata, poti sa-ti manifesti astfel iritarea fata de situatia jenanta a spionului roman prins zilele trecute ca strangea la Moscova informatii secrete?, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, ca raspuns la rugamintea unui jurnalist de a comenta declaratiile facute de presedintele Romaniei. Referitor la prezenta Grupului Operational al Fortelor Ruse pe teritoriul Transnistriei, purtatorul de cuvant MAE rus a comentat usor ironic: ?Se afla acolo intr-o misiune de mentinere a pacii, forta a fost mobilizata in baza acordului privind reglementarea pasnica a conflictului armat din regiunea transnistreana a Republicii Moldova din 21 iulie 1992?. Comunicatul de pe site-ul oficial MAE rus se incheie cu o concluzie subtila a oficialului rus: ?In orice caz, intrebarea privind scopul unor asemenea insinuari inamicale trebuie adresata, de fapt, celor care le fac?.

Spionul tau, cu spionul meu il bat p-al nostru? / Asa a inceput totul?

Reamintim ca tensiunile dintre Romania si Rusia au crescut in ultima saptamana, dupa ce autoritatile ruse l-au retinut si acuzat de spionaj pe Gabriel Grecu, secretar I al Ambasadei Romaniei la Moscova, declarandu-l apoi persona non-grata. Dupa principiul ?ochi pentru ochi, dinte pentru dinte?, autoritatile romane au declarat un diplomat de la Ambasada Rusa de la Bucuresti persona non grata, acordandu-i 48 de ore pentru a parasi teritoriul romanesc. Deranjata ca i s-a raspuns cu aceeasi moneda, Rusia cere Romaniei sa justifice gestul de a-l declara persona non grata pe oficialul rus, amenintand altfel ca vor lua masuri de retorsiune, inclusiv pe plan economic. In replica, autoritatile romane acuza ca oficialii rusi nu respecta Conventia de la Viena cu privire la statutul diplomatic, potrivit careia statul acreditar poate decide oricand, fara sa-si motiveze hotararea, ca seful sau orice membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata.

 (576 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Rusia il cearta pe Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52779984474182 seconds.