Marți, 25 Mai 2010 - 05:24 AM Aleg.RO: Basescu Salvatorul si momaia Boc

Publicat de: ---

Gândul Basescu Salvatorul si momaia Boc

Traian Basescu nu admira pe nimeni si îi dispretuieste pe toti . Pe nimeni nu dispretuieste însa mai tare ca pe Emil Constantinescu. Pentru Basescu, fostul presedinte cederist este întruchiparea nevolniciei, esecului si a ridicolului pur. A spus-o de multe ori: nu vrea sa iasa din politica declarandu-se înfrant, asa cum a facut Constantinescu. Aflat în lupta directa cu Istoria - singura îndreptatita sa-l judece -, pe Basescu îl îngrozeste perspectiva de a avea soarta lui Emil.

Obsedat de umbra lui Constantinescu, Basescu nu gaseste nimic anormal în a intra în pantofiorii lui Emil Boc. Cand presedintele a lovit populatia în moalele capului anuntand taierile de pensii si salarii, gestul sau a fost interpretat ca o imixtiune în treburile guvernului. Altii l-au vazut ca pe-o recunoastere publica a lipsei de credibilitate a premierului. Indiferent de motivatie, lui Traian Basescu i se pot gasi circumstante atenuante. Dezastrul social atras de asa-numitele masuri anticriza trebuia asumat de cel care a numit si mentinut poate cel mai slab guvern postdecembrist.

Dar presedintele nu s-a oprit aici si a intrat mai adanc pe teritoriul lui Boc. A pornit negocieri cu aliatii PD-L, dupa ce acestia au anuntat ca se opun reducerii pensiilor sau salariilor. I-a chemat de doua ori la Cotroceni, iar consultarile au mers pana la detalii privind data si procedura asumarii raspunderii Guvernului pe pachetul anticriza. Astazi, Traian Basescu ar trebui sa mearga la Parlament ca sa se întalneasca cu senatorii si deputatii Puterii. Ce l-o fi îndemnat pe presedinte sa ajunga aici? Daca la conferinta de presa a refuzat sa discute despre un fleac de 12 milioane de euro pentru un patinoar - "Va dati seama ca, de la nivelul presedintelui, sa te uiti la...." -, cum de nu i se pare caraghios sa duca munca de lamurire cu parlamentarii de votul carora guvernul ar fi trebuit sa fie sigur? Prezenta sa la Parlament ar fi fost justificata daca s-ar fi vazut cu senatorii si deputatii opozitiei, în încercarea de a deveni mediatorul pe care-l descrie Constitutia. Dar ca tu, presedintele Romaniei, sa-ti petreci cateva ore cu parlamentarii tai ca sa-i convingi sa nu voteze motiunea de cenzura PSD- PNL, cersindu-le votul printre argumente cu pampers, arata fie ca esti disperat, fie ca nu-ti întelegi cu adevarat menirea.

Negocierile din interiorul coalitiei guvernamentale sunt si de competenta, si de anvergura lui Emil Boc. Marko Bela si Gabriel Oprea nu sunt Hrebenciuc sau Tariceanu. Interventia presedintelui nu este doar la limita Constitutiei, ci este disproportionata si îl degradeaza pe Boc de la rangul de marioneta la cel de momaie.

Sper ca în spatele gesturilor lui Traian Basescu exista o justificare, alta decat cele care-mi vin în minte - sindrom bipolar sau ciclotimie. Inteleg dorinta presedintelui de a intra în istorie sub numele de Basescu Salvatorul, cel care a scos Romania din cea mai grava criza, dar nu cred ca va ajunge aici cu gesturi politice minore. Daca va continua sa patroneze un regim clientelar si un guvern mai imoral si mai corupt decat altele, pentru ca fura în timp ce ne cere noua sa strangem cureaua, mi-e teama ca Basescu va citi cu invidie pagina de istorie dedicata lui Emil Constantinescu.


(788 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu Salvatorul si momaia Boc | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68536710739136 seconds.