Vineri, 07 Mai 2010 - 05:23 AM Aleg.RO: Traian Basescu: pensiile scad cu 15%, fondul de salarii cu 25%, ajutorul de somaj cu 15%

Publicat de: ---

adevarul Presedintele Traian Basescu a enumerat joi seara, la Palatul Cotroceni, masurile decise cu FMI si Banca Mondiala: pensiile scad cu 15 la suta, fondul de salarii pentru sectorul bugetar va scadea cu 25%, ajutorul de somaj va scadea si el cu 15% . Inclusiv salariul minim pe economie va scadea cu 25%.

Despre discutiile cu FMI:

taguri basescu fmi guvern imprumut criza

- Vreau sa stiti ca de la bun inceput ca echipa FMI, UE si Banca Mondiala au avut in atentie 2 variante:

1. Varianta neincrederii si acestea insemna cresterea TVA la 24%, a cotei unice la 20% si reducerea salariilor bugetarilor cu 20% pentru a ne incadra intr-un deficit bugetar de 6-8% din PIB.

2. A doua varianta era varianta increderii: in care Guvernul sa continue programul de restructurare masiva a cheltuielilor.

- Ambele au fost variante de la bun inceput. Pe varianta a doua se va merge in continuare si in memorandumul ce se va semna la sfarsitul negocierilor cu Fondul va fi scris acest lucru. Vreau sa intelegeti ca prima varianta, cea cu sporirea fiscalitatii, era cea in care aparatul bugetar transfera din nou pe umerii economiei sarcina de a-i asigura veniturile de supravietuire si se transfera pe toata populatia sarcina de generare a mai multi bani pentru a sustine aparatul urias bugetar.

Despre salariile bugetarilor:

- Principalele axe de discutie cu FMI au fost: in primul rand, fondul de salarii va scadea in aparatul de stat cu 25 la suta, iar pana la sfarsitul anului sefii de institutii au obligatia de a face selectia, astfel incat, in 2011, mentinandu-se anvelopa salariala si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele de acum. Aceasta masura se aplica de la 1 iunie.

- Inclusiv salariul minim pe economie va scadea cu 25%. Salariul minim pe economie va fi considerat cel din sectorul privat. Daca se ajunge sub 600 de lei, nu va scadea salariul minim. Guvernul va completa diferenta care este sub 600 de lei. Deci salariul minim pe economie, care va fi luat in considerare, este salariul din sectorul privat si, daca prin diminuarea de la 705 lei, cat este in sectorul bugetar, cu 25% se ajunge sub 600 lei, nu va scadea salariul minim sub 600 lei. Guvernul va lasa salariul minim in vigoare asa cum este, pentru economia reala.

Despre pensii:

- In privinta pensiilor, Guvernul isi va mentine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar, pentru a acoperi pensiile la nivelul actual ar mai trebui circa 500 milioane euro, ce nu exista. Ca atare, este previzibila o reducere a pensiilor cu 15 la suta.

- O crestere a TVA i-ar fi afectat la fel de mult pe pensionarii cu pensii mici ca reducerea pensiilor cu 15%.

Despre ajutorul de somaj:

De asemenea, se va proceda la reducerea masiva a subventiilor, iar banii recuperati vor fi alocati tintit catre cei ce au nevoie de sprijin financiar. Ajutorul de somaj se va reduce cu 15 la suta

Alte masuri pe care le va lua Guvernul:

- Functioneaza 16 programe sociale, de  la acordare de pampersi pana la venitul minim garantat, ele functioneaza atat de independent incat sunt persoane care acumuleaza 4-5 ajutoare din diferite programe. Toate cele 16 programe vor fi reganditre astfel incat sa nu devina sursa de venit fara munca.

- Despre solutiile aplicate in continuare: exceptiile care au decredibilizat actiunea Guvernului de a reduce sporurile, ma refer la cei din Consiliile de Administratie care sunt in acelasi timp angajati ai ministerelor. Vor fi impozitate aceste venituri cu procente foarte mari, urmeaza Guvernul sa stabileasca aceste procente.

- Acestea au fost masurile discutate pana acum cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana dar Guvernul va trebui sa introduca multe altele, precum unele modificari la Codul muncii pentru flexibiliza forta de munca, unele analize privind impozitele.

Alte subiecte atinse de Basescu:

- Acest program al reducerii aparatului de stat si resurselor acordate cheltuielilor sociale era inevitabil . Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget. Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat. Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei? N-as vrea sa facem impreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu in bugetul de stat este 31% din PIB iar cheltuielile bugetului de stat sunt de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social.

- Trebuie eradicata evaziunea fiscala si contrabanda cu tigari, alcool si altele si spun acum ca responsabilitatea cea mai mare le revine ministrului Vladescu si ministrului Blaga, cei care au instrumentele de oprire la frontiera a bunurilor care fac obiectul contrabandei.

- Modificarea rapida a legii achizitiilor publice nu am discutat-o cu FMI ci doar cu Guvernul: transparentizarea licitatiilor si utilizarea sistemelor electronice de licitatie.

- Cu banii stransi, statul trebuie sa plateasca datoriile catre firme, sa plateasca datoriile spitalelor, Guvernul va sustine proiectele cu finantare europeana cu prioritate pentru IMM-uri.

Despre remanierea guvernamentala:

 - Nu pune nimeni problema remanierilor. Ce ne trebuie acum e stabilitate si incredere. Am incredere ca vom reusi, eu imi asum liniile acestui program, voi fi partenerul Guvernulu. Mizez pe solidaritatea macar a oamenilor politici din arcul guvernamental.

- Nu mai putem amana masura de reducere a cheltuielilor publice. Daca mai amanam inseamna sa mai imprumutam bani.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mai cititi pe tema crizei economice si a discutiilor cu FMI:

La un an cu FMI, mai saraci si plini de datorii

FMI: Situatia fiscala a Romaniei se va inrautati in 2010

Unde s-au dus banii de la FMI

Cei cinci tapi ispasitori ai Guvernului Boc

Concluzia discutiilor de la Cotroceni:despre cresterea taxelor: "o fatalitate"

Cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 20%, negociata de FMI si Guvern

Majorarea TVA ar putea fi amanata

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ce se stia inainte de conferinta presedintelui:

 - Discutia Basescu - FMI ar fi durat o ora, in timpul caruia s-a discutat reducerea deficitului bugetar si subiectul remanierii guvernamentale. Potrivit unor surse oficiale citate de Antena 3, reprezentantii Guvernului ar fi ajuns cu delegatia FMI la o solutie de compromis: se renunta la cresterea cotei unice de impozitare, dar se creste TVA la 22%.

 - Conform acelorasi surse, Executivul s-ar fi angajat ca in termen de 6 luni sa disponibilizeze 250.000 de bugetari si sa introduca un concediu de 20 de zile fara plata pentru restul functionarilor care raman in posturi.

O misiune FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a patra revizuire a acordului de imprumut. In urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI va decide daca se va elibera a cincea transa in valaore de 850 de milioane euro. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa de la FMI + Uniunea Europeana + Banca Mondiala + BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro. Romania a primit deja imprumuturi de 11,5 miliarde de euro.

"Vor fi masuri foarte dure si dureroase"

Basescu s-a intalnit joi dimineata, la Palatul Cotroceni, si cu premierul Emil Boc, vice-premierul Marko Bela, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu si ministrul Apararii, Gabriel Oprea. Intrevederea a avut loc in contextul discutiilor privind majorarea TVA si a cotei unice de impozitare. FMI insista pentru cresterea TVA la 25% si a cotei unice de impozitare la 20 de procente.

Marko Bela a declarat dupa intalnire ca la Cotroceni s-a discutat despre negocierile cu FMI si s-au "desenat variantele, alternativele". Intrebat care ar fi masurile care ar trebui sa fie luate, Marko a zis ca "ori sa crestem fiscalitatea, ori sa reducem cheltuielile si tot ce tine de cheltuieli. Va trebui sa luam masuri foarte dure si masuri dureroase. Altfel, nu vom putea tine echilibrul bugetar".

La randul lor, premierul, guvernatorul BNR si mai multi ministri s-au intalnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu, pentru discutii privind negocierile cu FMI.

BNR se opune oricarei majorari a TVA, argumentand ca oricum colectarea este deficitara si ca o astfel de masura ar impiedica relansarea economiei si ar creste preturile, in timp ce FMI nu crede in beneficiile unei impozitari progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus miercuri ca nu face nicio referire la masurile de politica fiscala inainte de a se ajunge o intelegere cu autoritatile romane, intrebat daca va fi majorata TVA.


(568 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Traian Basescu: pensiile scad cu 15%, fondul de salarii cu 25%, ajutorul de somaj cu 15% | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69112992286682 seconds.