Marți, 30 Martie 2010 - 06:26 AM Aleg.RO: Cum a numarat Basescu gresit diagnosticele eronate ale medicilor

Publicat de: ---

Gândul Basescu: Rata de rateu în diagnostic ajunge la 40% în sanatate; e un efect al sistemului de educatie

In Romania, unui om care sufera de o boala "i se prescrie reteta pentru o alta boala", un om "care nu trebuie operat este operat", iar rata de rateu în diagnostic este de 40%, a spus luni presedintele Traian Basescu, în timpul dezbaterii privind noua lege a educatiei . A fost imediat contrazis de expertii Comisiei Prezidentiale pentru Sanatate, pe care a chemat-o în sprijinul afirmatiilor sale. A revenit apoi si a precizat ca "regreta neclaritatile rezultate în urma discursului". Dar pe undeva a avut dreptate, sustine presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae: lipsa dotarilor din spitale îngreuneaza punerea unui diagnostic corect.

Luni dimineata, Traian Basescu a vorbit despre educatie si a ajuns si la gradul de pregatire a medicilor romani: "V-as ruga sa observati o afirmatie facuta foarte de curand de unul din statele importante din UE, care începe sa demonteze un mit al medicilor pregatiti în universitatile romanesti. Este vorba de proaspete afirmatii venite din Franta, care spun negru pe alb ca medicii romani sunt slab pregatiti. De altfel, va pot spune ca o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul de sanatate din Romania arata ca rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sanatate romanesc. Unui om care are o boala i se prescrie reteta pentru o alta boala, un om care nu trebuie operat este operat", a declarat presedintele spunand ca nu vrea "sa supere", ci sa genereze "o dezbatere cinstita".

L-a contrazis prof. dr. Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Sanatatii Publice din Romania, al carui raport a fost citat de presedinte în discursul sau. "Probabil ca se refera la faptul ca aproape jumatate din numarul de internari în spitale sunt nejustificate, aproape jumatate dintre diagnosticele tratate în spitale ar putea fi tratate în ambulatoriu", a declarat Cristian Vladescu pentru Gandul.

Procentul lui Basescu "nu se bazeaza pe nimic"

Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a facut si el parte din Comisia Prezidentiala. "Nu apare nicaieri în raport aceasta cifra, de 40% diagnostice gresite. Acest procent nu se bazeaza pe nimic", a spus Astarastoae pentru Gandul. Iar afirmatiile facute în toamna de presedintele Ordinului Medicilor din Franta, conform carora exista probleme de ordin profesional cu doctorii romani si bulgari care lucreaza în Franta, sunt, în opinia lui, nefondate.

"Medicii romani din Franta nu se mai duc acum doar în sate izolate, în posturi defavorizate, ei sunt angajati si pe pozitii de top, concurandu-i pe francezi. Si mai este o problema: unii dintre francezi vin sa studieze medicina în Romania, iar universitatile mai mici de la ei se trezesc ca nu mai au studenti si pierd finantarea, de 11.000 de euro pe student", crede presedintele Colegiului Medicilor.

Intr-o precizare a Administratiei Prezidentiale se spune ca, în discursul sau, "presedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidentiale care arata ca tara noastra se afla pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveste decesele evitabile" si ca seful statului "nu a dorit sa minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii romani în locurile în care acestia îsi desfasoara activitatea", ci sa sublinieze ca "sistemul nu poate fi îmbunatatit în absenta unei cresteri solide a calitatii educatiei".

60.000 de oameni mor din cauza deficientelor din sistemul sanitar

Raportul Comisiei Prezidentiale arata ca, anual, 60.000 de oameni, echivalentul populatiei unui oras precum Giurgiu, mor în Romania din cauza deficientelor din sistemul sanitar. Iar multi dintre ei mor pentru ca nu li s-a pus la timp un diagnostic corect.

"In Romania, pui un diagnostic corect la bolile la care poti sa mergi cu stetoscopul. Dar ce te faci cu afectiunile la care ai nevoie de investigatii moderne, cate dintre spitalele din tara beneficiaza de aparatura de înalta performanta? Ce faci cu cel care trebuie operat de urgenta într-un spital dintr-o zona defavorizata care nu are anestezist si trebuie transportat la alt spital care are? Ii scad sansele de supravietuire. In toata lumea civilizata se dau diagnostice gresite, pentru ca n-avem de-a face cu boli, avem de-a face cu bolnavi. In Romania însa e mai rau, pentru ca nu sunt mijloace cu care sa faci o investigatie completa", spune Vasile Astarastoae.

Crede ca sistemul sanitar romanesc supravietuieste doar datorita medicilor, "calificati, prost platiti si obositi". Si e dezamagit ca niciuna dintre recomandarile facute de Comisia Prezidentiala, în care a fost si el, nu a fost dusa la îndeplinire de guvernanti. In Romania, bugetul Sanatatii este de aproximativ 3,5% din PIB, în conditiile în care celelalte tari europene îsi finanteaza sistemele sanitare cu între 6 si 8 la suta din PIB. In SUA, anual sunt raportate între 15 si 20% diagnostice gresite, spune Astarastoae. Dar nu în toate aceste cazuri se confirma culpa medicala, continua el. "In America se cheltuiesc anual 7.600 de dolari pe un pacient, în UE 2.300, iar în Romania doar 350 de dolari", precizeaza Astarastoae.


(930 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cum a numarat Basescu gresit diagnosticele eronate ale medicilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6829469203949 seconds.