Joi, 21 Aprilie 2005 - 08:32 AM Aleg.RO: Senatul si-a batut joc de guvern

Publicat de: Adriana Istodor

evenimentulzilei O parte din senatorii coalitiei au sabotat ieri, in plen, noua forma a declaratiilor de avere propusa de ministrul justitiei, Monica Macovei Ce s-a eliminat din declaratii
- valoarea de impozitare a terenurilor si cladirilor
- valoarea estimata a bijuteriilor si colectiilor
- demnitarii nu mai sint obligati sa-si ia urmatorul angjament: "Prezenta declaratie constituie act public si raspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor"
- obligativitatea de a specifica numele si prenumele persoanei careia un demnitar i-a instrainat un bun mobil sau imobil
- obligativitatea ca odraslele demnitarilor sa-si declare veniturile din salarii
- s-a extins cuantumul declararii obiectelor de arta, a colectiilor si a bijuteriilor de la 5.000 la 15.000 de euro
Parlamentarii coalitiei guvernamentale au subtiat considerabil continutul exigent al declaratiilor, facind astfel jocul PSD-PRM. Cea mai flagranta modificare adusa textului venit de la guvern se refera la eliminarea unui paragraf conform caruia demnitarii trebuiau sa raspunda penal "pentru inexactitatea sau caracterul incomplet" al datelor din declaratie. O data eliminat, alesii au posibilitatea ca prin omisiune sa nu-si declare in totalitate averea si in plus arunca o umbra de indoiala asupra "caracterului public" de care se facea vorbire in articolul eliminat.
Ministrul justitiei, Monica Macovei, s-a declarat nemultumita de textul votat de plenul senatului, considerindu-l "un regres" fata de vechile declaratii. "Legea s-a votat cu modificari care o fac opaca". Ea a punctat principalele "ajustari" care au masacrat practic caracterul transparent al noilor declaratii: nedeclararea valorii de impozitare a terenurilor si cladirilor; nedeclararea valorii estimative a bijuteriilor si colectiilor, exceptarea copiilor alesilor de la obligatia de a-si declara veniturile si mai cu seama eliminarea raspunderii penale pentru cei care-si completeaza cu rea-credinta declaratia, prin omisiune.
"Falsul se pedepseste in Codul Penal. In schimb, reaua-credinta e greu de dovedit. Noi am dorit sa-i sanctionam pe cei care-si completeaza inexact sau incomplet propriile declaratii de avere", a explicat Macovei.
A votat si cartela lui Berceanu
Ministrul si-a exprimat speranta ca prin votul de la Camera Deputatilor sa se revina la forma initiala trimisa de guvern. Ea nu a dorit sa comenteze "prestatia colegilor din Alianta", mai cu seama in prezenta liderului grupului PNL-PD Puiu Hasotti, care incerca sa o convinga de fata cu jurnalistii ca senatorii Aliantei "si-au facut datoria". Un exemplu contra a fost dat insa chiar de reprezentntii mass-media care l-au atentionat pe Hasotti ca la votul pentru eliminarea articolului care-i scoteau pe alesi de sub incidenta legii penale senatorii Radu Campeanu (PNL), Marius Marinescu (PD), Radu Berceanu (PD) si Ilie Stoica (PUR) au votat alaturi de PSD-PRM.
Interesant este ca Radu Berceanu a lipsit cu desavirsire de la dezbateri, fiind plecat in strainatate. Cartela sa de vot insa a fost pusa in functiune de colegul Marinescu (PD) in detrimentul interesului partidului. Senatorii n-au pregetat nici de aceasta data sa arunce in derizoriu chestiunea declaratiilor. De pilda, senatorul PRM Gheorghe Funar si-a argumentat deplasat pozitia sa de eliminare a obligativitatii de a specifica numele si prenumele persoanei careia un ales sa-i instraineaza un bun: "Daca se duce la talcioc si-si vinde tot pentru ca a ajuns la sapa de lemn?". Gyorgy Frunda (UDMR) a tinut s-o contrazica pe Monica Macovei care a avertizat asupra "instrainarilor trucate" catre rude.
"Refuz sa plec de la ideea ca Ministerul Justitiei ne suspecteaza de rea-credinta". Frunda a fost completat si de seful Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), care a punctat: "Nu mai aruncati vina pe Uniunea Europeana. Parlamentul National decide! Nu ne obliga nimeni sa mergem la singe!" Liderul PD, Emil Boc a dat asigurari ca situatia va fi remediata la Camera.
Boc a mentionat ca si seful statului, Traian Basescu, "va fi destul de vigilent ca declaratiile de avere sa ramina in forma ceruta de organismele europene". El a facut astfel trimitere la procedura de reexaminare la care seful statului poate apela in cazul in care o lege vine la promulgare intr-o reforma inacceptabila.


(670 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Istodor


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Senatul si-a batut joc de guvern | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57318305969238 seconds.